Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

CIWF wil verplicht camera’s in Nederlandse slachthuizen

De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) wil dat staatssecretaris Van Dam zo snel mogelijk camera’s in de Nederlandse slachthuizen verplicht stelt.

De organisatie doet dat omdat uit onderzoek van BR Research en de Süddeutsche Zeitung zou blijken dat in een Duits slachthuis in Landshut, gerund door Vion, de wet en voorschriften met betrekking tot dierenwelzijn, hygiëne en arbeidsomstandigheden heeft overtreden. Volgens CIWF is er sprake van ernstige incidenten bij het slachten van varkens die onvoldoende verdoofd waren.

Cameratoezicht tegen overtredingen dierenwelzijn

CIWF pleit al jaren bij de EU voor permanent cameratoezicht in slachthuizen om overtredingen van het dierenwelzijn te voorkomen. Bij enkele slachthuizen is er al cameratoezicht, zoals bij Compaxo in Zevenaar, meldt CIWF. Volgens de dierenbeschermingsorganisatie hebben de camera’s een positieve impact; problemen worden eerder gesignaleerd en medewerkers gedragen zich fatsoenlijker onder cameratoezicht. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Na de reeks schandalen in Duitse en Franse slachthuizen - en temeer het nu een Nederlandse slachter betreft - willen we meer transparantie in Nederlandse slachthuizen. Dieren moeten zo goed mogelijk beschermd worden in de laatste, zo kwetsbare momenten van hun leven.” Volgens CIWF heeft Frankrijk recentelijk besloten cameratoezicht in slachthuizen te verplichten, naar aanleiding van een reeks schandalen die de afgelopen maanden in het nieuws kwamen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Zou niet graag met mijn hoofd op die film staan. Voordat je het weet staat je huis in brand. Dierenaktivisten zijn zo debiel als een IS-ganger. Ik zou liever cameratoezicht hebben in het clubhuis van dierenaktivisten. Kun je ze meteen oppakken. Zij zijn crimineel niet de slachthuismedewerker.

Of registreer je om te kunnen reageren.