Varkenshouderij

Nieuws 19 reactieslaatste update:13 jul 2016

Vion slacht minder varkens vanwege te dure inkoop

Vleesconcern Vion gaat voorlopig minder varkens slachten. De stijgende inkoopprijzen van slachtrijpe varkens kunnen niet worden doorberekend in de verkoopprijzen van het vlees. Zo verklaart het concern uit Boxtel het besluit om de capaciteit in de slachterij terug te schroeven.

De varkensprijzen zijn sinds eind april fors gestegen. De Vion-notering ligt nu 35 cent hoger dan eind april. Deze stijging is het resultaat van een slinkend aanbod van slachtrijpe vleesvarkens. De slachterijen moesten wekelijks meer betalen om hun slachthaken zo veel mogelijk te kunnen vullen. Volgens Vion is deze ontwikkeling niet meer vol te houden en daarom haakt het vleesconcern voorlopig af in de strijd om de varkens. Doordat de verkoopprijzen onvoldoende meestijgen met de inkoopprijzen heeft Vion besloten de productie te verminderen.

Vion-notering stabiel

Voor deze week noteert Vion een onveranderde varkensprijs met €1,63 per kilo geslacht gewicht. Dat terwijl de DCA Beursprijs voor vleesvarkens vrijdag nog met 4 cent werd verhoogd naar €1,61 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs is sinds eind april met 39 cent per kilo verhoogd, ofwel precies 4 cent meer dan de Vion-notering.

Duitse prijzen hoger

Ook ten opzichte van de prijzen bij de concurrentie in Duitsland haakt het vleesconcern in Boxtel af. De Vereinigungspreis en de noteringen van de Duitse slachterijen Tönnies en Vion GmbH gingen woensdag nog met 3 cent omhoog naar €1,66 per kilo geslacht gewicht. Bovendien blijft de stemming op de Duitse markt ook deze week goed. De Duitse bond van vleesvarkenshouders rekent woensdag op een minimaal onveranderde prijs. De internetveiling van de Duitse varkensbeurs liet vrijdag nog een prijsstijging zien van 2 cent naar €1,72 per kilo geslacht gewicht.

Afzetproblemen

Volgens Vion staan in de afzet van varkensvlees uit Noordwest-Europa echter vrijwel alle seinen op rood. Varkensvlees uit de Verenigde Staten wordt inmiddels veel goedkoper aangeboden op de internationale markt dan vlees uit Noordwest-Europa. Dat heeft gevolgen voor de afzetkansen in onder meer China. Maar ook binnen Europa ondervindt Vion toenemende afzetproblemen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar veel goedkoper varkensvlees uit Denemarken en naar de ongunstige invloed van de dalende wisselkoers in Engeland. Dat laatste heeft tot gevolg dat Vion minder vlees weet te verkopen in het Verenigd Koninkrijk.

Laatste reacties

 • mali

  tonnies legt echt geen geld toe, waarom vion wel?

 • Johnny Hogenkamp

  De kop zou ook kunnen zijn: "Vion slacht minder varkens vanwege te goedkope verkoop". Het is te vanzelfsprekend geworden dat de boer als sluitpost gebruikt wordt nadat iedereen in de keten zijn marge genoten heeft.

 • tewe

  Volgens kunnen ze beter ophouden in Boxtel
  Krijgen we zo ongeveer de kostprijs ,zijn ze voor hun weer te duur
  En het ergste van alles is dat de rest nu ook niet meer gaat doen omdat de "marktlijder" dit signaal afgeeft.Wat een sukkels

 • John*

  en dan roepen dat ze stabiele relaties op willen bouwen met de leveranciers, als de noteringen stijgen zijn ze er als laatste bij en moeten ze corrigeren, dan wordt t spannend op de markt dan haken ze af en als de kans is om de notering te laten dalen zijn ze er als eerste bij..

  De toeslagen zullen wel weer 4 cent gestegen zijn sinds het inwisselen dus nu is het pas op de plaats maken..

 • RIOGRANDE

  Ze krijgen ze gewoon niet bijmekaar

 • RIOGRANDE

  Ze krijgen ze gewoon niet bijmekaar

 • Pietje L

  Ik zit te wachten op een reactie van de heer Koning.

 • kuiken007

  kom jongens nu doorpakken stekker eruit bij vion!!!!

 • jan4072

  Gelukkig begint het hier en daar door te dringen: Vion is een slachthuis (en ik denk dat ze dat misschien best goed doen) maar geen verkoop of handelskantoor. Bij de patates had je Aviko als verwerker en Agrico als verkoop/handelskantoor. Zoiets moet er bij de varkens ook komen. Vion (en anderen) laten inschrijven voor het verwerken van X aantal varkens per week en dan zelf (eigen boeren verkoop coöperatie) de afzet regelen.

 • info389

  Kansen via POV en het vitaal varkenshouderijplan??

 • Willem1977

  Kijk een keer verder dan je eigen erf! Dat de varkensprijs zo snel is gestegen is vooral te danken aan de vraag vanuit China. De Europese vleesprijs kan de snelle stijging van varkensprijs niet volgen. Niet elk land en slachterij heeft (voldoende) afzet naar China en daar mogen ze ook niet van af hankelijk zijn. Altijd maar dat geklaag en modder gooien op deze site naar Vion. Elke week mooi je varkentjes opgeven, je hoeft de factuur nog niet zelf te maken en binnen 10 dagen staat je geld op de bankrekening. Maar je hoeft er toch geen varkens te leveren bij Vion, als ze in Duitsland duurder zijn....

 • Snel

  Willem1977, die VION mannetjes kunnen gewoon niet handelen, hebben geen lange termijn visie en inzicht, dit was Paul en Guus Helmer niet over komen.

 • farming1

  willem 1977 helemaal eens

 • beekson

  Misschien raken nu de supermarkten wel leeg, en worden ze pas echt duur

 • iptho1

  Probleem is dat er leveringsafspraken voor een jaar zijn gemaakt met de retail.... dit geeft een vaste prijs voor een jaar. En ja, als je inkoop dan ineens hoger wordt, doordat de producent eindelijk een beetje betaald gaat krijgen voor zijn werk, dan kun je het problem krijgen dat je op die varkens verlies gaat draaien. Een goed lopende firma moet zoiets MAKKELIJK op kunnen vangen. En anders, in het vervolg gewoon maand afspraken maken! Deze "oplossing" is van de zotten!!

 • farmer135

  Wie maakt bij een lage prijs ook voor een jaar prijsafspraken ?

 • Oké dan

  Waarom reageert er niemand van VION??????
  O ja, liggen allemaal onder de palmboom vakantie te vieren.

 • Snel

  vaste kosten blijven `t zelfde, dus verlies loopt nog hoger op

 • Sjarlie

  hier in Nederland is het toch allemaal IKB en Wellfare waardig en is dat in het buitenland ook zo.?

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.