Vion slacht minder varkens vanwege te dure inkoop - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Vion slacht minder varkens vanwege te dure inkoop

Vleesconcern Vion gaat voorlopig minder varkens slachten. De stijgende inkoopprijzen van slachtrijpe varkens kunnen niet worden doorberekend in de verkoopprijzen van het vlees. Zo verklaart het concern uit Boxtel het besluit om de capaciteit in de slachterij terug te schroeven.

De varkensprijzen zijn sinds eind april fors gestegen. De Vion-notering ligt nu 35 cent hoger dan eind april. Deze stijging is het resultaat van een slinkend aanbod van slachtrijpe vleesvarkens. De slachterijen moesten wekelijks meer betalen om hun slachthaken zo veel mogelijk te kunnen vullen. Volgens Vion is deze ontwikkeling niet meer vol te houden en daarom haakt het vleesconcern voorlopig af in de strijd om de varkens. Doordat de verkoopprijzen onvoldoende meestijgen met de inkoopprijzen heeft Vion besloten de productie te verminderen.

Vion-notering stabiel

Voor deze week noteert Vion een onveranderde varkensprijs met €1,63 per kilo geslacht gewicht. Dat terwijl de DCA Beursprijs voor vleesvarkens vrijdag nog met 4 cent werd verhoogd naar €1,61 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs is sinds eind april met 39 cent per kilo verhoogd, ofwel precies 4 cent meer dan de Vion-notering.

Duitse prijzen hoger

Ook ten opzichte van de prijzen bij de concurrentie in Duitsland haakt het vleesconcern in Boxtel af. De Vereinigungspreis en de noteringen van de Duitse slachterijen Tönnies en Vion GmbH gingen woensdag nog met 3 cent omhoog naar €1,66 per kilo geslacht gewicht. Bovendien blijft de stemming op de Duitse markt ook deze week goed. De Duitse bond van vleesvarkenshouders rekent woensdag op een minimaal onveranderde prijs. De internetveiling van de Duitse varkensbeurs liet vrijdag nog een prijsstijging zien van 2 cent naar €1,72 per kilo geslacht gewicht.

Afzetproblemen

Volgens Vion staan in de afzet van varkensvlees uit Noordwest-Europa echter vrijwel alle seinen op rood. Varkensvlees uit de Verenigde Staten wordt inmiddels veel goedkoper aangeboden op de internationale markt dan vlees uit Noordwest-Europa. Dat heeft gevolgen voor de afzetkansen in onder meer China. Maar ook binnen Europa ondervindt Vion toenemende afzetproblemen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar veel goedkoper varkensvlees uit Denemarken en naar de ongunstige invloed van de dalende wisselkoers in Engeland. Dat laatste heeft tot gevolg dat Vion minder vlees weet te verkopen in het Verenigd Koninkrijk.

Beheer
WP Admin