Varkenshouderij

Nieuws

'Revitalisering varkenssector is noodzaak'

De varkenssector ontkomt er niet aan het over een andere boeg te gooien en over te schakelen van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt.

Dat schrijft Rabobank in zijn visiedocument over de varkenshouderij, dat de bank maandag presenteerde. De huidige opleving van de varkensmarkt is mooi, zegt Ruud Huirne, directeur food en agri Nederland van Rabobank, maar vormt geen blijvende oplossing voor de varkenssector. Huirne: "Als zich weer een prijsdal voordoet, zal dat nog dieper ingrijpen dan de crisis waar de sector nu uitklimt."

Zo doorgaan geen optie

Op de huidige voet doorgaan, is dus geen optie, is Huirne van mening. Daarvoor zijn diverse redenen: de kostprijs stijgt in Nederland sneller dan bij de concurrenten, zodat van een Nederlands kostprijsvoordeel geen sprake meer is. De sector is sterk exportafhankelijk. Het imago van de varkenssector is niet goed en de primaire sector is geen collectief.

Aparte noteringen

De bank pleit daarom voor een ingrijpende aanpassing van de varkenssector en varkensvleesketen. In de kern komt het hier op neer dat ketenpartners nauw gaan samenwerken om onderscheidende producten in de markt te zetten, volgens heldere specificaties en voor een nauwkeurig omschreven deelmarkt. Voor deze zogeheten product markt-combinaties komen aparte noteringen. Voorbeeld is de biologische varkenshouderij of Good Farming Star van Vion, waar het met een maandprijs ook die kant op gaat. Voor deze ketens waar iedereen meer marge maakt zijn voldoende kansen, ziet Huirne. Zowel voor de export als binnenlands productie. Hij noemt supermarktketens Jan Linders of Boni die een 'eigen' keten willen ontwikkelen. Voor het buitenland valt te denken aan de biggenproductie, toegespitst op de Poolse vleesvarkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.