Varkenshouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:14 jul 2016

NVWA handhaaft niet op 80 millimeter balkbreedte

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) handhaaft niet meer op balkbreedte van de roostervloer van maximaal 80 millimeter bij vleesvarkens, gelten na dekking en zeugen.

De NVWA volgt nu de Denen in de interpretatie van de Europese richtlijn. In Denemarken geldt alleen bij volledig roostervloer de eis van 80 millimeter balkbreedte van de roosters. Een overtreding van balkbreedte leidt nu voor varkenshouders in Nederland niet zonder meer tot een boete of herstelsanctie, aldus NVV en LTO Varkenshouderij.

Deense wijze van handhaving EU-richtlijn

De belangenbehartigers kregen signalen vanuit het veld van varkenshouders dat de NVWA op de balkbreedte controleerde en ook hierop handhaafde. Op aandringen van NVV en LTO Varkenshouderij heeft de NVWA gekeken naar de wijze waarop in Denemarken de Europese richtlijn wordt gehandhaafd voor vleesvarkens. De NVWA besloot daarop om bij de handhaving de interpretatie van de Denen te volgen.

NVV en LTO: goed nieuws voor varkenshouderij

NVV en LTO Varkenshouderij zijn blij met dit besluit. "Dit is goed nieuws voor de varkenshouderij", aldus Frank Donkers van de varkenshoudersvakbond. De organisaties onderschrijven het belang van dierenwelzijn, maar zien geen relatie tussen dierenwelzijn en balkbreedte wanneer de dieren zoals in Nederland een verplichte dichte vloeroppervlak van 40% hebben.

Praktijkproeven in Denemarken hebben uitgewezen dat er geen relatie is tussen beenwerkproblemen en de balkbreedte van de roostervloer. Op basis daarvan is in Denemarken de 80 millimeter eis alleen verplicht voor varkens op volledige roostervloeren. Voor vleesvarkens ken Denemarken een verplicht dichte vloeroppervlak van 30%.

Laatste reacties

  • detelg1

    Hoe kun je nu spleetbreedte en balkbreedte door elkaar halen??? Verhaal klopt zo toch voor geen meter?? Hoe kan denemarken nou onderzoek doen op volledig rooster als er 30% verplicht dichte vloer is??? Of bedoel je 18 mm?

  • Jan-Zonderland

    Dacht ook al 80 mm spleetbreedte is meer voor olifanten 😀

Of registreer je om te kunnen reageren.