Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Van Dam: grote impact actieplan op varkenssector

Het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij is uniek en getuigt van lef, maar het heeft grote gevolgen voor de sector. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bij de presentatie van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij door de commissie-Rosenthal.

"De conclusie dat het anders moet heeft grote consequenties. Namelijk dat misschien wel de meerderheid van de varkenshouders hun bedrijf zal moeten beëindigen. Dat is geen gemakkelijke boodschap, maar het getuigt ook van lef dat de sector dit onder ogen wil zien", aldus Van Dam.

Nederland uniek in aanpak varkenshouderij

Nederland is het enige land waarin de sector zelf inziet dat het het verdienmodel waarin jarenlang zoveel mogelijk is geproduceerd is tegen zo laag mogelijke kosten een doodlopende weg is, zegt Van Dam. En het is het enige land waarin de sector zelf de regie neemt om het anders te gaan doen, volgens de staatssecretaris.

Hij vindt het belangrijk dat bedrijven zonder toekomstperspectief op een verantwoorde en zachte manier kunnen stoppen en dat bedrijven met toekomstperspectief worden ondersteund bij de veranderingen. De herstructurering van de varkenshouderij is van belang voor het economisch perspectief van de sector en voor de hele maatschappij, maar ook van belang voor het maatschappelijk draagvlak van de sector, vindt Van Dam.

Het actieplan

- Ketensturing, waarbij meer marktgericht geproduceerd wordt aan een onderscheidend product onder de naam Holland Varken
- Revitalisering en innovatie, waarbij oude en niet toekomstbestendige bedrijven worden gesaneerd en voldoende ontwikkelruimte komt voor de blijvers
- Kostenreductie, vooral bij waarbij via gezamenlijke mestverwerkingsplannen de kosten voor mestafzet worden gereduceerd

Trots dat 80% varkenshouders lid is van POV

Voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) Ingrid Jansen is trots dat 80% van de varkenshouders zich heeft aangesloten. "Varkenshouders zijn individualisten pur sang. Het is goed te zien dat zij nu ook in zien dat samenwerking heel belangrijk is. Nu het plan er ligt, komt het punt van uitvoering. We moeten samen de schouders eronder zetten", aldus Jansen.

Wat vindt de politiek van het plan? Lees de reacties

'Plan is als fundering voor nog te bouwen huis'

Rien Nagel van de Raad van Bestuur van Rabobank benadrukt dat het plan geen wondermiddel is, maar dat het meer gaat om het feit dat er een gezamenlijke aanpak is die tot succes moet leiden. Hij ziet het als fundering voor het huis dat gebouwd moet worden. "Het wordt echt geen gemakkelijke weg. Het makkelijkste ligt achter ons: het maken van een plan", zegt Nagel.

"Ons belang is groot. Er is welbegrepen eigenbelang. Er is betrokkenheid bij de bedrijven en de gezinnen, maar het is ook een belang vanuit de Rabobank om deze sector weer gezond te krijgen. We zijn geen charitatieve instelling, we willen echt de economie helpen", aldus Nagel. Hij verwacht dat de herstructurering 5 tot 10  jaar in beslag zal nemen.

Markt gestuurde productie

Commissievoorzitter Uri Rosenthal benadrukt dat de varkenshouderij zich vooral moet gaan richten op markt gestuurde productie, waarbij niet de kostprijs centraal moet staan. Varkenshouders moeten meer gaan samenwerken met elkaar en in de keten. Daarnaast moet er onder het label Hollandvarken een onderscheidend product gemaakt worden.

Laatste reacties

 • mali

  onvoorstelbaar

 • Jonas Brabant

  Dus de conclusie van Van Dam is dat de meerderheid van de varkenshouders zal moeten stoppen. Ik dacht dat dit rapport was opgesteld om dát juist te voorkomen???? Maar het wordt dus nóg minder en nóg grotere bedrijven!

 • huisverkoop

  er moet minder egoistisch gedacht worden . iedereen wil een boterham

 • kalkar

  Jonas, wanneer je bekend bent met de varkens dan weet je dat die ambtenaren al vele jaren bezig zijn om ons uit te roken. V.b. onzinnige luchtwassers, mestnormen die veel te laag zijn en dus een gemiddeld gezinsbedrijf, middels een veel te dure afvoer, tienduizenden euro's per jaar kost, enz, enz. Dus ik kijk hier in ieder geval niet meer van op.

 • niet

  Ik dacht dat het juist was voor de varkenshouders dat ze het product beter wilden verwaarden. Maar als ik het zo lees grijpt de politiek het weer aan om gewoon weer te saneren en kunnen ze in het buitenland gewoon onze productie overnemen. Zal het wel verkeerd begrijpen. Maar mocht het wel zo zijn dan maar bedanken voor alle inzet van onze belangenbehartigers !!!!

 • Snel

  niet is dus NIET op een bijeenkomst van de POV geweest.

 • krulsaart

  blablabla...

 • Jan van het Zand

  Wie de langste adem heeft, is de winnaar. Een deel van de Duitse varkenshouders heeft de handdoek in de ring gegooid. Ook een deel van de varkenshouders in Nederland en de rest van de EU heeft dat gedaan. En zo schoont de markt op. De productie van de biggen liep een tijdje harder dan de vleesvarkens. Nu er minder biggen zijn en ook minder vleesvarkens en de Aziaten kopen de markt leeg, dan is er ineens een heel ander speelveld. Maar ja, de banken laten de oren wat hangen. De verkoop van gestopte varkensbedrijven stokte, de geschatte taxaties werden niet bij verkoop gerealiseerd. En ineens worden de taxaties onderuit gehaald door de onroerend goed markt. Alle hens aan dek, de onderpandswaarde van de varkensbedrijven wordt door de banken verlaagd. Oei, oei, het negatieve scenario wordt doorgetrokken naar de bedrijven die niet gestopt zijn. Liquiditeitstekorten en dalende onderpandswaarde dat is geen beste combinatie. En dan is de markt halverwege 2016 in balans. De varkensprijzen zijn omhoog gegaan en stijgen nog deze week naar € 1,61 per kg geslacht gewicht. De big brengt ook € 50 op. De veevoederbedrijven hebben dikke winst gemaakt in 2015 en de mestafvoer is ook goudgerand. Gaat in 2016 nu eindelijk geld stromen naar de varkenshouder. Met of zonder POV-plan voorlopig wel. Op de golven van de varkenscyclus is het moeilijk surfen. Zeker als de golven Hawaaïaanse hoogtes nemen..... En na elk dal in de golven komt er een heel hoge golf. Zeker rond Hawaï....

 • John*

  juist parel mooi verwoord!.. gelukkig zijn de golven aardig goed te voorspellen (1 jaar om de extra productie op te ruimen en een half jaar om te bedenken dat deze toch maar is naar beneden moet maakt een dal van 1,5 tot 2 jaar.. prima te berekenen hoe groot de zuurstoffles moet zijn voor t geval je kopje onder gaat. Maar de adviezen van voerleveranciers om de stallen toch zo vol mogelijk te houden en van banken om te gaan voor die extra biggen ook in de slechte tijden.. hoelang blijven we die als sector nog volgen? 10% minder vee houden als het minder gaat van de opbrengsten daarvan de tekorten dekken en weer optoeren als t beter gaat. Dat is beter dan varkens houden voor de voerleverancier..

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.