Varkenshouderij

Nieuws

ABN Amro: voorzichtig prijsherstel varkenshouderij

ABN Amro verwacht in 2016 voor de varkenshouderij een omzetstijging van 0,5%. Dat geeft de bank aan in haar jaarlijkse visierapport.

Voor 2017 verwacht de bank zelfs een omzetstijging in de varkenshouderij van 2,7%.

Het aantal varkensbedrijven is volgens ABN Amro in de afgelopen 10 jaar door slecht rendement en ongunstige vooruitzichten sneller dan gebruikelijk afgenomen. Het aantal bedrijven is in 2015 met 3,5% afgenomen naar ongeveer 5.000. Het aantal varkens is echter met 3% gestegen naar 12,6 miljoen dieren. Door het slechte rendement in 2015 zal ook de productie in 2016 afnemen, aldus ABN Amro-analisten.

Tegenvallende consumptie, hoge vleesproductie

De daling van de vleesvarkensprijs verklaart de bank door een tegenvallende Europese consumptie van varkensvlees met een hoge vleesproductie. Er is in Europa 6% minder varkensvlees geconsumeerd tijdens de crisisjaren. De opbrengsten daalden met 5 procent in 2015, terwijl de kosten met ruim 2,5% stegen. Een groot aantal varkenshouders heeft liquiditeitsproblemen volgens de analisten doordat het rendement al een aantal jaren onder druk staat.

Door economisch herstel in Europa en een verdere productieafname in de varkenshouderij verwacht ABN Amro de komende jaren een voorzichtig prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.