Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

NVV en LTO Varkenshouderij tegen uitwisseling fosfaatrechten

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij zijn tegen uitwisseling van fosfaat-, varkens- en pluimveerechten. Dat maken beide organisaties in een persbericht bekend.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is bereid om door middel van een AMvB in de Meststoffenwet de uitwisseling van productierechten tussen de sectoren mogelijk te maken. Mocht Van Dam de AMvB opnemen, dan is het niet zo dat rechten meteen uitwisselbaar worden. Het betekent dat het in de toekomst mogelijk wordt, zonder dat de wet opnieuw gewijzigd hoeft te worden.

Elke sector zijn eigen verantwoordelijkheid

LTO Varkenshouderij en NVV vinden dat elke sector zelf verantwoordelijk is om het sectorale fosfaatplafond niet te overschrijden. Zij roepen de staatssecretaris op om zich aan zijn eerder gedane toezeggingen te houden, namelijk dat van uitwisseling van fosfaatrechten geen sprake kan zijn en dat elke sector zelf verantwoordelijk is om onder het eigen fosfaatplafond te blijven.

Prijsstijging varkensrechten

Varkenshouders zijn verdeeld over een uitwisseling van productierechten, omdat die leidt tot een prijsstijging van varkensrechten. Voor potentiële wijkers is het een kans om warmer te saneren. Blijvers worden geconfronteerd met hogere kosten.

Eén reactie

  • krulsaart

    Stond dit bericht gisteren ook al niet op de site?

Of registreer je om te kunnen reageren.