Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Merendeel Duitse zeugenhouders kiest voor verdoofd castreren

33 procent van de Duitse zeugenhouders over twee jaar van plan te stoppen met castreren. Dat stelt ketenbeheerder QS vast in een onderzoek. Hoe staat het er elders in Europa voor? Ook dat heeft QS uitgezocht.

Het beëindigen van onverdoofd castreren blijft een hot item in de Duitse varkenssector. In 2019 wordt een wettelijk verbod van kracht. Het was de bedoeling dat de sector op vrijwillige basis met ingang van 2018 helemaal zou stoppen met castreren, dus ook niet meer onder verdoving.

In een recent rapport over de stand van zaken concludeert ketenbeheerder QS dat een ban in 2018 verwaarschijnlijk niet haalbaar is. Die deadline is volgens QS overgenomen uit de zogenoemde Brusselse Verklaring, waarin op Europees niveau afspraken zijn gemaakt. De rapporteurs stellen vast dat de verplichtingen die met deze verklaring zijn verbonden 'tot op heden niet volledig ingelost kunnen worden.’

Een derde van de zeugenhouders wil vrijwillig castreren

Verplichte berenproductie in Duitsland komt dus niet uit de verf. Niettemin wordt de verwachting uitgesproken dat 33% van de zeugenhouders daarvoor vanaf 2019 vrijwillig zal kiezen. De overige zeugenhouders opteren voor immunocastratie (17%) of verdoving (50%). Op dit moment dient ruim 90% van de Duitse zeugenhouders alleen pijnstillende middelen toe. Dat moeten ze, omdat dit als verplichting is opgenomen in de QS-richtlijnen. Slechts een kleine 10 procent van de varkenshouders is niet gecertificeerd door de ketenbeheerder.

Nederland voorop bij afschaffing castratie

Een interessante vraag die de Duitse onderzoekers hebben opgepakt is hoe het er elders in Europa voor staat. Zo zit Nederland, dankzij de Verklaring van Noordwijk in 2007, duidelijk in de voorhoede als het over de algehele afschaffing van castratie gaat.

60 procent van de Nederlandse zeugenhouders die voor de binnenlandse en Britse markt produceren castreert de biggen niet meer. In Denemarken daarentegen wordt nog 95 procent van de mannelijke biggen gecastreerd. Dat zal volgens QS ook niet anders worden. Castratie staat namelijk niet tussen de criteria waaraan de Deense overheid volgend jaar het welzijnsvleesprogramma toetst.

Ook in Frankrijk is castratie kennelijk geen groot thema. Slechts circa 7 procent van de op de slachterijen aangeleverde varkens is beer. De rest van de biggen wordt gecastreerd en krijgt bij de ingreep pijnstillers.

In Polen wordt zelfs nog met geen woord gerept over castratie van biggen. Poolse varkenshouders blijven gewoon castreren, zonder verdoving wel te verstaan.

Spanje koploper

Spanje is de absolute koploper. Hier wordt zelfs zo'n 80% van de beren niet meer gecastreerd. Ze worden echter wel afgeleverd op een laag gewicht, namelijk bij 80 kilo.

Eén reactie

  • YvesB

    Voor België kunnen we stellen dat 20 % niet meer gecastreerd wordt. Hiervan zijn 16% gevaccineerde beren en 4% volle beren.

Of registreer je om te kunnen reageren.