Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Vion wil versneld nieuw prijssysteem

Boxtel – Vion voert versneld een nieuw prijssysteem in voor vleesvarkens, dat een einde maakt aan soms scherpe wekelijkse prijsschommelingen.

Vion is geschrokken van de onregelmatigheden bij de vaststelling van de beursprijs in het afgelopen weekend. Vion belooft eind 2015 een eerste stap te kunnen zetten naar een stabielere prijs voor vaste leveranciers.

Onrust over prijs

Vrijdagavond werd de prijs 4 cent verlaagd, maar die notering is vanwege een stortvloed aan reacties zaterdagochtend weer ingetrokken en later toch definitief genoteerd. Varkenshouders en handelaren twijfelden aan de wijze waarop de notering is vastgesteld. Het Brabantse vleesconcern houdt vol dat de notering op de gebruikelijke wijze tot stand kwam, maar wil geen speelbal zijn van dergelijke discussies. Het miljardenbedrijf probeert juist uit een diep dal te klimmen.

Grote schommelingen

Op dit moment worden vleesvarkens verhandeld op basis van weekprijzen die soms grote schommelingen vertonen, aldus het Brabantse bedrijf in een verklaring, en dat pakt soms slecht uit voor varkenshouders. Het is volgens het bedrijf moeilijk voor varkenshouders om in zo'n beweeglijke markt het moment van leveren te bepalen.

Varkens later of vroeger geleverd

"Eén cent prijsverlaging leidt tot inkomstenderving van honderden euro's bij de varkenshouder, die op dat moment varkens levert." Veel varkenshouders reageren op de schommelingen door leveringen eerder of juist later dan gepland te doen. Het gevolg is dat Vion dan weer van week tot week geconfronteerd wordt met verschillen in aanvoer. De productielijnen draaien daardoor niet continu op ongeveer hetzelfde niveau, wat inefficiënt en dus duur is.

Verschillen in kwaliteit

Het is voor Vion door de aanbodwisselingen ook lastiger elke week eenzelfde kwaliteit te leveren aan haar afnemers. De klachten over wekelijkse productieverschillen zijn niet nieuw. Oud-topman Michiel Herkemij kondigde al aan dat de huidige prijssystematiek op de schop moet, ook omdat Vion toe zou moeten werken naar producten met een hogere toegevoegde waarde. Nu produceert Vion vooral bulk met een lage marge.

Laatste reacties

 • John*

  is een varkenspool een optie? varkenshouders vullen deze pool met varkens. Op afroep worden deze geslacht en slachterij probeert ze zo maximaal mogelijk te verwaarden. De opbrengst na kosten gaat naar de deelnemende varkenshouders. Winkelprijzen zijn aardig stabiel dus deelnemers aan deze pool zouden ook stabiele prijzen moeten ontvangen.

 • kdiepeveen1

  Geachte heer Bron de DCA brengt de beurs notering uit en de fabrieken probeerden de prijs te drukken wat ook gelukt os.

 • RIOGRANDE

  vion geschrokken ?? MEESTAL lopen ze zelf voorop met verlagen en streven naar een stabielere prijs wordt naar een lagere

 • leftturn

  kwestie van niet verlagen volgens mij. drogreden en weinig kritisch artikel.

 • Jan Brabant

  Zolang als kopers de prijs bepalen ,(en niet de verkopers) zullen we te maken hebben met manipulaties. leg de ki stations maar een 4 weken droog in heel europa en begin dan opnieuw.

 • BW

  Wij als varkenshouders verklooien het meestal zelf. Heeft de markt varkens nodig en verhogen ze de prijs, dan leveren wij niet. Hebben ze er teveel en kunnen ze er niet mee weg, dan verlagen ze de prijs. Gevolg, wij gaan massaal leveren. De wereld op zijn kop. Als het bier in de reclame is, wachten we toch ook niet 2 weken met kopen omdat we vermoeden dat de prijs nog goedkoper wordt?? Dus in het klein snappen we het wel, maar in het groot zaken doen, doen we net verkeerd. Triest, heel triest is dat!!!

 • boerkebrabant

  toch zal een prijs die bv maar max 2? cent stijgt of daalt wel wat rust onder de varkenshouders kunnen brengen, wat ten goede komt aan een regelmatigere aanvoer. en uiteindelijk ook betere prijzen,maar een knappe organisatie die dat volhoud wanneer de varkens elders bv 6 cent stijgen!
  maar het idee is goed, dus aan de slag ermee zou ik zeggen

 • PVDE

  gemiddelde prijs over 4 weken, doet west-fleisch in duitsland toch ook.

 • John*

  moeten naar een model toe waarin het overschot/tekort flink gekort of beloond wordt. Als de eerste 90% 1,70 per kg opbrengt en die laatste 10% maar 20 cent de kg krabt iedere boer zich wel achter de oren. En wordt er wel getriggerd om de productie snel terug te schroeven. Want die laatste varkens bederven de marge...

 • Vhouder

  kijk naar de cijfers er komen er alleen maar steeds meer. Kunt net zo goed bewondering hebben voor de slachterije dat ze ons van onze varkens af helpen en er nog iets voor geven ook. hoe weinig ze ook geven ze krijgen ze toch wel. en beste jhon samen werken of samen aanbieden van varkens gaat niet werken we zijn gewoon ieder voor zich als het erop aankomt.

 • John*

  duurt gewoon 1,5 jaar om de productie bij te regelen. misschien nog wel langer omdat er alleen maar sterkere bedrijven overblijven. vleesvarkens zullen voort altijd rond die 80 euro voerwinst blijven schommelen. risico ligt bij vermeerderaars die de klappen van de markt opvangen.. en moeten ook beslissen of ze wel of niet doorgaan met insemineren..

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.