Varkenshouderij

Nieuws

I&R Varkens vanaf 4 oktober online melden

Den Haag – De meldingen voor I&R Varkens en registratie van varkensleveringen (I&R VVL) gaat per 4 oktober wijzigen.

Nu nog voert het I&RVL-bureau (Gezondheidsdienst voor Dieren, Deventer) de I&R Varken en de registratie van varkensleveringen uit in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Per 4 oktober 2015 stopt RVO.nl met deze werkzaamheden.

Keuze uit twee aanbieders

Databanken die RVO.nl aanwijst, zullen de taken van het I&RVL-bureau overnemen. Varkenshouders hebben voor het aanvragen van toestemmingen voor transporten (transportdocument) en registreren van verplaatsingen (I&R-meldingen) de keuze uit twee aanbieders: Varkenspost.nl (DGB in Hardenberg) of Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV in Zeist). Deze databanken voldoen per 4 oktober 2015 aan de gestelde eisen op het gebied van bescherming van persoonsgegevens en informatiebeveiliging.

Alle IKB Nederland Varkens-deelnemers en varkenshandelaren krijgen gratis de module I&R VVL tot hun beschikking in het portaal van varkenspost. De POV biedt het registreren van I&R VVL-meldingen in de POV Databank ook de komende periode gratis aan voor hun leden.

Voicerespons niet meet mogelijk

Een van de belangrijkste wijzigingen zijn dat voicerespons niet meer mogelijk is, de meldingen zullen alleen online gemeld kunnen worden. Handelaren kunnen nog wel de meldingen blijven doen voor varkenshouders, maar hebben een nieuwe machtiging nodig. De controle wordt strenger; voor iedere melding die buiten de termijn ingediend wordt (twee werkdagen), krijgt de varkenshouder een bedrag in rekening gebracht. Bij de uitvoering van het toezicht op de naleving van I&R VVL werkt RVO nauw samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Of registreer je om te kunnen reageren.