Varkenshouderij

Nieuws 16 reacties

Varkenshouders willen eerlijke verdeling marge

Lunteren - De varkenshouders die vrijdagavond in het Gelderse Lunteren bijeenkwamen om te praten over de malaise in de varkenshouderij, richten een actiegroep op. De actievoerders willen een betere margeverdeling in de keten en een eerlijke prijs voor de varkenshouders.

Ze gaan daarvoor slachterijen, supermarkten en staatssecretaris Sharon Dijksma aanspreken.

Willy Wolfkamp is aangewezen als woordvoerder van de actiegroep. "We willen een eerlijke margeverdeling. Dat bereik je al als iedere schakel 10 procent krijgt. Als wij €5 per big meer krijgen en €13 tot €14 voor een vleesvarken zijn we tevreden."

Niet de straat op, eerst een brief

De actiegroep, die nog nadenkt over een naam, gaat niet meteen de straat op, zegt Wolfkamp. "We schrijven eerst een brief. Aan de slachterijen, de supermarkten en aan staatssecretaris Dijksma. Daarin vragen we of ze bereid zijn om tot een eerlijke verdeling van de marge te komen."

Sturend optreden Dijksma gewenst

Hoewel ze geen onderdeel is van de keten verwachten de varkenshouders van Dijksma dat ze 'sturend gaat optreden' om tot een eerlijkere verdeling van de marges te komen. Als de brieven niet de gewenste respons oplevert, gaan de varkenshouders actie voeren, zegt Wolfkamp.

Geen publieksacties

Dat gebeurt al op korte termijn, waarbij distributiecentra, slachterijen en supermarkten het doelwit zullen zijn. Ook heeft de actiegroep het ministerie van Economische Zaken op het oog. De varkenshouders gaan geen publieksacties voeren, aldus Wolfkamp.

Vijftig varkenshouders bijeen

In Lunteren kwamen op het bedrijf van varkenshandelaar Jan de Koning gisteravond zo'n vijftig varkenshouders bijeen, zegt Wolfkamp. Ze kwamen uit het noorden, Salland, de Achterhoek, de Veluwe en Utrecht. Er waren geen varkenshouders uit het zuiden bij, aldus Wolfkamp, die zegt dat de groep sympathiserende varkenshouders groter is. "Dat zijn er meer dan honderd."

Wolfkamp woordvoerder actiegroep

Wolfkamp was zelf naar Lunteren afgereisd 'om te luisteren'. Dat hij aan het eind van de bijeenkomst werd aangewezen als woordvoerder, had hij zelf ook niet voorzien. Hij had afgelopen week te kennen gegeven zich niet meer met acties bezig te zullen houden. "Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan."

Laatste reacties

 • porky01

  Volgens mij doen ze nu het zelfde als de lijn welke de NVV heeft ingezet en waar Wplfkamp tot vorige week nog van in het LB zat!!!! Dit is oude wijn in nieuwe zakken. Als je je gelijk niet aan jouw kant krijgt begin je gewoon een nieuwe actiegroep en kun je uitkramen zoals jij het wilt.


 • BW

  Ik heb respect voor Willy maar wil hem toch een tip aan de hand doen. Laatst zag ik hem in een intervinw bij het journaal. Daar had hij een heel verhaal alleen ik (toch iemand die in de varkenssector bekend is) snapte er weinig van en kon door zijn dialect het verhaal niet volgen. Dat is jammer. Als iemand zijn nek voor de sector uitsteekt, maar door het publiek niet te verstaan is, is het een gemiste kans en tevergeefse moeite. Dus Willy als voorvoeder een duidelijk en simpel verhaal vertellen en duidelijk praten. 

 • boerkebrabant

  hier bergrijp ik helemaal niets meer van. de nvv verlaten om naderhand het zelfde te gaan doen als de pov/nvv. doe alstublieft dan niets.  als varkens sector moeten we met een woord spreken, daar is de pov voor op gericht. met als woordvoerster ingrit janssen, daar word naar geluisterd, ik denk, met alle respect voor jou, beter als naar willie, word wakker club zonder naam, en volg nvv/ov

 • John*

  we moeten onze exportpositie verbeteren om weer meer keten redenment te maken. daar heb je de schakels na ons net zo hard bij nodig. samen op zoek naar een oplossing heeft meer zin dan iedereen tegen elkaar opzetten.

 • boerkebrabant

  ik hoop dat de actie voerders weer met beide benen op de grond komen te staan, ook bij mij staat het water tot over mijn lippen, en ook ik ben het niet altijd eens met de nvv/pov. maar leg me wel neer bij de besluiten die via de regio.s genomen worden. daar kan elk lid zijn stem laten horen,maar om op eigen houtje dingen te gaan doen, waar de nvv/pov al mee bezig zijn, vind ik echt zorgelijk, het is in deze zeer moeilijke tijd van levensbelang om als eenheid op te treden, en dat doe je niet om je af te zonderen,
  denk hier maar eens goed over na, na besprekingen van nvv/pov komen de acties bij onbevredigde resulten vanzelf.

 • Aerts

  precies
  Zorg dat we eenheidt houden.
  Geen deel en heers politiek meer.
  Sta achter Pov en Ingrid onze woordvoerster.

 • farmer4life1

  Tjonge jonge varkenshouders zijn allemaal al uitgekookte kikkers. Jaren langzaam het water verhitten zoals je kikkers kookt. 

  Waar is de gedachte gebleven dat het dood normaal is dat je een fatsoenlijke marge krijgt! 
  Er zijn nog weinig opvolgers in de sector, maar ook in andere boeren sectoren. Puur omdat je uurloon te laag ligt. Waarbij in het 5 jaar gemiddelde alleen de top bedrijven met groter dan gemiddeld een beetje inkomen heeft. Maar ook veel risico dmv personeel en investeringen etc. 

  Als de EU wil dat er meer jongeren de agrarische sector ingaan dan zullen ze de marge moeten verbeteren. dat is langetermijn visie. 


 • knorr888

  OP  NAAR HET COMMUNISME
  5 euro per big  extra
  ik vind  dit  voor mij als  mester echt wel de maxx
  dan wel gelijk op paier laten zettend  dat dit  voor  5  jaar geld
  en dan de toeslagen er ook af!!!!!!!!!!!!!!!

  volgens me hebbe de  fokkers  de  laatste jaren  best goed jaren gehad
  tenminste de fokkers die  het   goed op regel hebben

  en dan nu een comministische  partij er van gaan maken..
  geen vrije  marktwerking meer???
  geen vraag en aanbod  meer??
  van mij mogen de prijzen  nog een tijd  verder zakken
  er moet beter aan de  boom geschud worden
  das het beste voor de blijvers!!!!!!!
  niet voor de  voer en varkenshandel       die willen omzettt
         na het goed schudden aan de boom  met veel afvallers
  komt er  lucht  en ruimte
  ruimte  qua  mestafzet      qua   vraag   naar  varkens   etc

  hierbij de mening   van een jonge ondernemer  die   wel bovengemiddled kan draaien en niet zit  te klagen de hele dag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • John*

  Als ik voor komend jaar mijn inkoopprijs  en verkoopprijs vast kan leggen met een goeie marge zal ik er mee voor tekenen. Tegenpresatie zal moeten zijn dat ik mijn productie moet gaan beheersen.

  voorbeeld:

  1000 zeugen

  28000 kwaliteitesbiggen voor 50 euro ligt vast

  alles erboven is vrije prijs, die kan schommelen van 5 tot 105 euro.. het is aan mij of ik die wil maken of als ze als big maar 10 euro opbrengen meteen als speenbig te slachten.

 • glaasje

  ik denk Knorr888 als ik jou zo hoor dat jij als eerste van de boom valt,
  als jij 5 euro al veel vindt,volgens mij ben jij een groot prater met een ander gezicht.

 • BW

  knorr 888 jij wil de varkenssector verdelen in vermeerdering-en vleesvarkenshouders  Het lijkt mij verstandiger om de varkenssector niet uit elkaar te drijven. We hebben elkaar hard genoeg nodig. Wat het schudden aan de boom betreft, hoe weet jij zo zeker dat jij niet valt? Omdat jij bovengemiddeld draait? De helft van de varkenshouders draait bovengemiddeld. Dat is nou eenmaal zo met gemiddelden. Mocht jij strijdt winnen, dan mag jij tegen het buitenland opboxen. Die lucht en ruimte is nu al ingevuld door het buitenland. Ik wens je sucses 'collega'.

 • John*

  de vermeerderaad trapt t gaspedaal in
  de vleesvarkenshouder houd t stuur vast
  en slachterij bediend de rem

  hoe moeilijk is t om deze drie samen te laten werken zodat aanbod de vraag volgt en wie moet dan de regie en hoe moet t risico/winst verdeeld worden.


 • Schraar

  Om een probleem op te lossen moet je eerst in willen zien waar het probleem zit. De altijd weer aangehaalde varkenscyclus functioneerd helemaal niet meer. De vrije markt werkt niet varkenshouderij en ook niet in de rest van de landbouw. Er komt via de vrije markt geen balans tussen vraag en aanbod, maar er is continu overschot met af en toe een korte periode met tekort als er heel veel bedrijven in eens kapot gaan. Voor de rest is het alleen overleven.
  Als je hier uit wilt komen moet je op EU niveau gaan reguleren. Dus ook bereid zijn minder te produceren als dat nodig is. Dit is de enige oplossing die stuctureel helpt, al het andere is tijdelijk en lost niets op.
  Varkenshouders die het hier mee eens zijn moeten 7 september mee gaan naar de grote demonstratie in Brussel, daar is het te doen. Pleit samen met de melkveehouders van de EMB (European Milk Board) voor het instellen van crisesinstrumenten die in geval van overproductie het aanbod terug kunnen brengen. 
  Knorr 888, dit heeft niets met klagen of communisme te maken, maar met gezond verstand.
  Een melkveehouder

 • alco1

  Als je in het verleden ziet dat het aanbod in de EU nagenoeg gelijk bleef en de prijs fluctureerde. Is dat het duidelijke bewijs dat de prijs gemaakt wordt op de wereldmarkt.

 • farmer4life1

  De gehele voedselprijzen gaan nergens over. Als de consument nu eens extra consumeert doordat de prijs zo goedkoop is atm. Maar die betalen niets minder. 


 • blievenvoeren

  Iedereen moet eens naar z'n eigen gaan kijken of hij wel economisch goed bezig is. Als je een bedrijf start of een schuur bouwt moet je bedenken dat deze met 10-15 jaar is terug verdient. Als dat niet zo is moet je er ook niet aan beginnen. Ik geef knorr888 gelijk. Er zijn er teveel die van bank en voerleverancier afhankelijk zijn en er zijn er gewoon teveel. Dus marktwerking gewoon zijn werk laten doen zonder dat iemand gesteund wordt door de overheid. Dan bedoel ik wel heel europa.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.