Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Varkenshouders organiseren zich

Doetinchem - Niet dertig, maar tientallen zo niet honderden varkenshouders zijn zich aan het organiseren om actie te gaan voeren.

Dat zegt varkenshandelaar Jan de Koning uit Lunteren. Het is onduidelijk wie de initiatiefnemers zijn, welke actievormen ze voor ogen hebben en welke eisen ze zullen gaan stellen. Volgens De Koning zoeken varkenshouders elkaar op om een actiegroep te gaan vormen.

'Boeren in tranen op de klep'

De Koning heeft contact met diverse varkenshouders, volgend op een brief die hij vorige week vrijdag aan zijn klanten stuurde. Daarin peilde hij of er onder zijn klanten bereidheid is om (vreedzame) actie te gaan voeren, om de ernst van de problemen in de varkenshouderij onder de aandacht te brengen van burgers en overheid. Hij opperde onder meer om de weg op te gaan. "Varkenshouders, mijn klanten, produceren onder de kostprijs en dit houdt niemand vol tot het eind van het jaar. Ik heb boeren in tranen op de klep staan als ik varkens kom laden. Dat gaat mij aan het hart. Ik vind dat er wat moet gaan gebeuren," licht De Koning toe. "En ik heb ook het idee dat er iets gaat gebeuren. Maar wat precies, weet ik niet."

Op de koffie bij Vion

Naast acties op wegen, circuleert het plan om bij Vion 'op de koffie te gaan'. Maandag stelden enkele individuele varkenshouders een brief op, waarin ze hun verbijstering uitspraken over de verlaging van de varkensprijs met 5 cent door Vion Nord. De brief is evenwel niet bij Vion op de bestemde plek terecht gekomen, zegt een woordvoerder.

Geen toestemming Willy Wolfkamp

Willy Wolfkamp was een van de briefschrijvers. Hij wilde de brief met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders als afzender versturen, maar kreeg daar geen toestemming voor. Daarop stapte hij op als voorzitter van de NVV-afdeling Salland en heeft naar nu blijkt ook zijn lidmaatschap opgezegd. Wolfkamp bemoeit zich niet meer met de organisatie van acties, vertelt hij.

Laatste reacties

 • wimpy


  Waar blijven de andere (grote)  handelaren? doen die ook mee, of laten die hun klanten kreperen   

 • Gullef

  Die laden zelf geen varkens dus die hebben niet door dat er varkenshouders staan te huilen op de klep

 • BW

  Ik zag gisteren het 8 uur journaal. Daarin werd vermeld dat,(na jaren van goede prijzen), de melkveehouderij, nu enkele maanden onder nul draait. Daar moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Want zo kan het niet doorgaan. Nu wens ik de melkveehouders alle goeds toe, maar als er iemand recht van spreken heeft is het toch wel de de varkenshouderij. Die zitten al jaren in de hoek waar rake klappen vallen. Ik hoop dat deze club iets voor elkaar krijgt!!!

 • farmer4life1

  Ik als melkveehouder ook! Te triest voor woorden wat er gebeurd in de varkenshouderij. Moet snel verandering in komen.... 

  Ondanks sta ik er van te kijken hoe nonchalant sommige varkenshouders nog reageren... Op de melkveehouderij óf hun eigen sector. 

  Wij staan al in het nieuws, nu jullie nog. Laat ze maar eens een fatsoenlijk gesprek hebben over hoeveel ze betalen om te bbqenvlees. 

 • mr X

  Produceren en daarbij afhankelijk zijn van export is economisch gezien een levensgevaarlijke zaak. Dat zien we nu in de varkens- en rundveehouderij.
  Als het tegenzit met de export dan kunnen opbrengstprijzen dramatisch zakken. Daar zijn we nu getuige van. Wat kunnen we met zijn allen leren van de dingen die op dit moment gebeuren? De producenten hebben de stallen, hebben veel gefinancierd. De producten kunnen ze afgeven en ze moeten maar afwachten wat ze krijgen. Dit systeem funktioniert niet. Bovendien moeten we constateren dat in het buitenland ook steeds meer wordt geproduceerd. Daarbij maken ze bij het inrichten van de stallen dankbaar gebruik van de ervaringen die wij hebben. Stalinrichters uit NL worden veel gevraagd bij het inrichten. Tja, als je een aap leert klimmen...........

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.