Varkenshouderij

Nieuws

Franse varkensprijs ruim cent onder €1,40

Plérin – Op de dinsdag hervatte Marché du Porc Breton (MPB) in Plérin, Bretagne, is een referentieprijs op de schermen gekomen van €1,389 per kilo.

Dat is ruim een cent lager dan de door de varkenshouders met de regering afgesproken minimumprijs van €1,40 per kilo.

Goedkoper vlees inkopen

De MPB hield vorige week geen zittingen – normaal op maandag en donderdag – omdat de twee grootste inkopers Brigand en de cooperatie Cooperl €1,40 per kilo te hoog vinden en daarom weigeren mee te draaien. Beide vleesbedrijven, de grootste van Frankrijk, stellen dat ze met die prijs niet internationaal kunnen concurreren en daarom vlees goedkoper elders inkopen, met name in ons land en Duitsland. Na crisisoverleg op het ministerie van landbouw is maandag besloten dat de MPB dinsdag hervat zou worden, ondanks het feit dat Brigand en Cooperl nog altijd verstek laten gaan. Beide vleesbedrijven praten nu woensdag met minister Le Foll om hun positie toe te lichten.

Slechts vier kopers

Op de veiling zelf, die veel belangstelling van de media trok en anderhalf uur te laat begon, waren daardoor slechts vier kopers aanwezig die uiteindelijk bijna 33.5000 van de aangeboden 50.000 varkens afnamen. Voorzitter Daniel Picart van het veilingbestuur uitte na afloop felle kritiek op de beide afwezigen: ''Daar maken ze een heel grote fout mee. Zij hebben de marktovereenkomst getekend en hebben een moreel contract met de fokkers. We hebben een normale veiling gehad maar er blijven veel dieren onverkocht, wij hebben daar geen oplossing voor.''

Of registreer je om te kunnen reageren.