Varkenshouderij

Nieuws 15 reacties

'Op termijn één belangenbehartiger varkenshouderij'

Zwolle/Barneveld - "Op termijn moeten we komen tot één belangenbehartiger voor de varkenshouderij." Dat is de mening van Eric Douma, vicevoorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO. NVV-voorzitter Ingrid Jansen deelt die mening: "Dat staat ook in onze sectorvisie."

Douma zegt dat het gevoel om tot één belangenbehartiger te komen afgelopen twee jaar is versterkt. Sinds juni 2013 werken LTO en NVV binnen het Verenigd Varkens Platform (VVP) nauw samen in de belangenbehartiging. Voor elk dossier zijn een NVV-bestuurder en een LTO-bestuurder aangewezen die samen het standpunt van de varkenshouderij uitdragen. Na ieder overleg praten de twee verantwoordelijken direct hun medebestuurders bij over de ontwikkelingen. NVV-voorzitter Ingrid Jansen noemt de samenwerking 'zeer goed'. Eric Douma van LTO zegt 'zeer tevreden' te zijn over de samenwerking binnen het VVP.

Dat het profiel van de individuele organisaties iets vervaagt door de samenwerking ziet Douma niet als een probleem: "Het gaat erom wat je belangrijk vindt. Volgens mij gaat het erom dat de varkenshouders goed worden bediend door de belangenbehartigers. Onze achterban ziet dat ook. Zij zijn ons kompas."

Varkenshouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen is een van de aanjagers van de bestuurlijke krachtenbundeling in de varkenshouderij. Hij begon in 2012 met een aantal collega's de actie 1Varkensgeluid. Dat leverde 700 handtekeningen op. Hogenkamp is 'dik tevreden' over de wijze waarop NVV en LTO dat hebben opgepakt. Ook wat hem betreft moet de varkenshouderij toe naar één bestuurlijke organisatie: "Dat scheelt veel vergadertijd en maakt het bestuurlijke landschap overzichtelijker dan met de vele platforms die er nu zijn."

Laatste reacties

 • WT

  Zal toch eerst de corrupte NVV-biggennotering die nog steeds ondergronds
  in stand gehouden wordt weg moeten.
  Ieder weldenkende mens kan zich niet voorstellen dat deze notering bestaat
  en ten koste van alles in stand gehouden wordt.
  Wanneer gaan de hypocriete NVV bestuurders het algemeen belang laten
  prevaleren i.p.v. hun eigenbelang???

 • w v gemert


  Zou die WT gefrustreed zijn ????

 • V. Arkenshouder

  Hij heeft wel een punt over de NVV biggenprijs!!

  Het is een referentieprijs zeggen ze dan, er hoeft niet opgehandeld te worden!!
  70% van de binnenlandse markt word op de NVV verkocht.

 • w v gemert


  V.arkenshouder als 70% van de binnelandse handel de NVV prijs als verkoop prijs heeft dan blijkt daaruit wel dat dit de beste referentie is.

 • hans veghel

  Zitten bij de nvv nog mesters als lid

 • A.Pekkeriet

  ja hoor

 • steenbok1

  volgens mij betaal ik zelf de toeslag, als ik die echt niet in verhouding vind met de kwaliteit big kies ik voor een andere oplossing.

 • WT

  De NVV biggennotering heeft de NVV  al hun geloofwaardigheid al afgenomen.
  Maar ja Willy als je zelf destijds ook initiatiefnemer bent geweest dan is het
  moeilijk om deze desatreuze fout toe te geven.
  LTO  werd destijds afgeserveerd door de NVV, Nu zijn de rollen omgedraaid in
  het kwadraad.

 • w v gemert


  WT geen onjuistheden opschrijven. De biggen notering is er gekomen door besluiten in het landelijkbestuur van de NVV met groot/breed draagvlak, en zoals een voorzitter betaamt is dit besluit door het dagelijks bestuur uitgevoerd. De biggen notering is later gekomen dan de vleesvarkens notering.

 • WT

  Willy, Willy. de vlv notering was vanaf het begin 1 grote flop.
  Er is nooit 1 vlv op verhandeld. De biggennotering daarentegen
  werd door de geheime vermeerderaarscommissie dusdanig
  gemanipuleerd en dat is zwart op wit aangetoond, waardoor
  vrijwel alle vlv houders hun lidmaatschap bij de vermeerderaarsclub
  hebben opgezegd.
  Maar steek gerust je kop in het zand en ga zo door dan graaft de
  NVV haar eigen graf. Wie neemt de NVV nog serieus???
  Zelfs de voorzitster ziet de NVV niet zitten en laat dit debacel zo
  snel mogelijk achter zich om zich te focussen op de POV samen
  met de bestuursleden van de LTO.

 • Wim Toornstra


  WT Heeft een punt. Snap niet dat de NVV zo krampachtig vasthoudt aan die eeuwige splijtzwam. Noteringen zat (beurs vion weser). En geen vleesvarkenshouder meer lid.

   

 • joannes

  Dat die vlv houders niet kunnen bevatten dat de biggenprijs een prijs is die sterk door de export beïnvloed wordt snap ik niet! Wie kan dat eens uitleggen?

 • Hogman1

  Joannes, die vlv kunnen inderdaad niet die biggenprijs bevatten als ze naar de biggenprijs van Danis of Spanje kijken repsectievelijk 25 om 24,50 euro.
  (met een knipoog haha).

 • J. Wikkerink

  Beide zijn op basis van een ander gewicht en er worden flinke toeslagenfraude op betaald. 

 • joannes

  @Hogman1, jij maakt prima en met humor duidelijk dat de wereld veel groter is dan NL en wie daar gebruik van kan maken heeft een voordeel en wie daar misbruik van kan maken heeft óók een voordeel, want geen handelaar verkoopt die biggen met verlies naar Spanje. Het verlies wordt geleden door die Vermeerderaar die afhankelijk is van de handelaar die ze bij gratie mee neemt voor wat hij er van kan maken. Elke vlv houder die die vermeerderaar kan vinden is op zeker óók tevreden! Dat wordt dus blijkbaar niet door de NVV prijs bepaalt!  

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.