Varkenshouderij

Nieuws 3390 x bekeken laatste update:8 apr 2015

Luchtwassers Inno+ voldoen toch aan alle gestelde eisen

's-Hertogenbosch - Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelde vorige week in hoger beroep dat de Inno+-luchtwassers van het type BWL-nummer 2009.12 / BWL 2009.12V1 voldoen aan alle gestelde eisen.

Begin februari werd Inno+ uit Panningen voor de rechter gesleept door haar concurrent Robos Air uit Deurne. De luchtwassers van Inno+ met het typenummer  BWL2009.12 / 2009.12V1 zouden volgens Robos Air afwijken van de beschrijvingen in leaflets en op die manier zou Inno+ de markt te misleiden. Robos Air baseerde de aantijgingen op een onderzoek van Buro Blauw. Luchtwassers vallen onder de Regeling ammoniak en veehouderij. De luchtwassers worden getest en ze krijgen een zogenoemd BWL-nummer. Daaraan is een 
leaflet verbonden met een beschrijving van het systeem.

De rechter oordeelde eerder dat Inno+ een onafhankelijke expert moest laten aantonen dat haar luchtwasser wel voldoet aan de eisen die de overheid hieraan stelt. Daaraan heeft Inno+ intussen voldaan, waarop de rechter het standpunt van Robos Air heeft verworpen. De rechter stelt vraagtekens bij de manier waarop Robos Air, Buro Blauw onderzoek liet doen naar de luchtwasser van Inno+. Robos Air in Deurne is veroordeeld om alle rechtskosten en advocaatkosten van Inno+ te betalen.

Inno+ laat weten de actie van Robos Air en Buro Blauw te betreuren. De rechtszaak die ze aanspanden en de publiciteit die ze daarmee zochten, zijn volgens het bedrijf niet goed voor het imago van de veehouderij. "Buitenstaanders zouden vraagtekens kunnen zetten bij het nut en de werking van luchtwassers. Dat is geheel ten onrechte."

Of registreer je om te kunnen reageren.