Premium
Broeikasgassen komen op verschillende plaatsen vrij. Kooldioxide vooral bij het verbruik van energie; lachgas via de bodem en bemesting. Methaan ontstaat in de mestput en bij de vertering in de koe. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeAchtergrond

Invloeden op broeikasgassen melkveehouderij in beeld

Reacties

 1. Rooy heeft gelijk, alle methaan die een koe produceert was eerst co2 die door de voedselgewassen is opgenomen uit de lucht en na 10 jaar is deze methaan weer omgezet in CO2.
  Per saldo voeg je dus niets toe, dat noemen we de koolstofkringloop.
  Fout gaat het pas wanneer je koolstof aan de atmosfeer toevoegt zoals wanneer je fossiele brandstoffen verbrandt.

  1. Methaan is idd geen probleem. CO2 trouwens ook niet. CO2 VOLGT de temperatuur op 800 tot 1000 jaar. Ik woon in Canada aan de rand van wat vroeger een tropische binnenzee was. CO2 was tussen de tien en vijftien keer zo hoog als nu en de aarde bruisde van het leven.

 2. Zijn ze in het buitenland net zo gek als hier?Volgens mij liggen ze daar krom van het lachen:laat ze daar maar inkrimpen zullen wij die productie wel overnemen.Wat maakt het ook uit,we hebben geld zat(voorlopig tenminste)

 3. In alle artikelen, bijdragen of discussies wat betreft broeikasgassen lees of hoor ik nooit iets over de ontwikkelingen rond het permafrost. Zeg maar de “bevroren aarde” die ontdooit waardoor duizenden jaren opgeslagen CO2 vrij komt. Die opgeslagen CO2 in Antarctica, Rusland, Alaska enz bedraagt vele malen meer dan de totale hoeveelheid welke door menselijk handelen ooit vrij komt. Niet dat we dan maar niets moeten doen maar we moeten het wel in het juiste perspectief plaatsen.
  De scheetjes en boertjes die koeien laten zijn misschien een mooi verdienmodel voor onderzoeksprojecten en bijbehorende subsidie en andere potjes maar voegen aan het geheel niets toe. Of er moet een andere agenda zijn natuurlijk……

 4. Allemaal corrupte hooiruifvreters die ons dingen door de strot willen duwen.
  Triest volk
  Kijk hoe goed wij het doen tov het wereldgemiddelde
  Al die adviseurs de grens over en daar hun kunstje laten doen
  Dat levert op papier meer op.

 5. Er wordt weer niet gekeken naar de circulariteit van broeikasgassen via de opname van gewassen. Verder is methaan een broeikasgas wat in 10 tot 12 jaar wordt afgebroken. Bij een gelijkblijvend vee bestand vindt er derhalve geen toevoeging van broeikasgas plaats.

 6. Er zullen zeker negatieve gassen uit de grond komen maar is dat de landbouw te verwijten? Die gassen komen ook uit natuurgebieden. Moeten die ook minderen?

Beheer
WP Admin