Varkenshouderij

Nieuws 24 reacties

Franse varkenshouders richten vernielingen aan

Lamballe – Groepen Franse varkenshouders hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag vernielingen aangericht bij een aantal winkels van Leclerc in Bretagne.

Zij protesteerden daarmee vooral tegen de lage winkelprijzen die die discountketen rekent voor varkensvlees.

Bij diverse winkels gingen winkelwagentjes in vlammen op. Elders werden tientallen wagentjes vernield of overgoten met diesel. Ook werd bij diverse filialen graffiti op de ramen en muren gekalkt met kreten als 'margedief' of 'Varkensvlees voor €2 per kilo'. Op verschillende plaatsen moesten de politie en brandweer ingrijpen.

De varkenshouders hadden het vooral op Leclerc, één van de grootste winkelbedrijven in Frankrijk, gemunt omdat dat niet heeft deelgenomen aan een breed crisisoverleg over de varkenssector dat afgelopen week in Parijs werd gehouden. ''Ze zijn niet bereid onze sector die in grote problemen verkeert ook maar enigszins te hulp te komen,'' aldus één van de actievoerende boeren in Lamballe. In Bretagne zijn de varkensboeren al geruime tijd onrustig, met onder andere regelmatig demonstraties en verstoringen bij de varkensveiling Marché du Porc Breton in Plérin.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant


  Ze doen de naam van hun woonplaats in ieder geval geen eer aan ;)

 • Mozes

  Ze doen het weer.........

 • joannes

  Die boeren zullen denken; wij onbeperkt produceren tegen een minimumprijs en consumenten eten atijd! Ongeacht, hoeveel er geproduceerd wordt! 

 • Ferm

  Ruud Peijs, het zou interessant zijn om te weten of de Franse varkenshouders minder voor hun varkens betaald krijgen dan omringende landen als Nederland of Denemarken. Is de prijs voor de boer gelijk, dan heeft deze actie eigenlijk geen nut, want dan is het de basisprijs voor varkensvlees. Is de Franse uitbetaalprijs echter veel lager dan kunnen de boeren beter bij de slagers hun gram halen. Dit geldt ook voor de melksector. De Franse boeren krijgen structureel een lagere melkprijs uitbetaald dan hun omringende Europese collega's. Hoe zit dat met de mededingings autoriteiten, als je kijkt naar het feit dat de Franse varkensboeren met een Leclerc om tafel willen zitten voor hulp?  De melkprijs in Frankrijk komt ook op een heel ondoorzichtelijke manier tot stand, die in het nadeel lijkt te werken voor de producenten. Het zou interessant zijn daar eens in te duiken, dan alleen de acties van de boeren weer te geven.

 • no-profile-image

  paysanne,je hebt gelijk ,maar vergelijken is niet zo makkelijk dan het lijkt want bv de gehaltes van de melk in frankrijk wordt gemeten in gr/l en in nederland %/kg  dan heb je al gauw een verschil ,ook de melktank is in 98% van de melkfabriek in nederland moet de boer hem zelf kopen (de aanschaf en onderhoud moet de fabriek ergens van betalen dus gaat er ......centen van de melkprijs af omdat te betalen zo zijn er nog kleine dingen die niet te vergelijken zijn,bij de varkens is dit ook het geval .Dus je idee is zeer goed als het onderzoek goed wordt uitgevoerd,maar dit kost veel tijd,anders heeft het geen nut en geeft het alleen maar een verkeert beeld  !!


 • CEA


  Het is inderdaad niet gemakkelijk om dit over één kam te vergelijken, grondprijzen, voeding, marktsegment, investeringen zijn overal anders en dit weegt ook op in een kostprijs berekening. Eén feit is gewoon zeker: als de agrariër zijn boterham verdient en er zijn bedrijfsvoering mee kan voeren dan zul je hem niet horen. Ik denk zeker en ben ervan overtuigd dat deze groep mensen zich niet snel laten horen maar als het werkelijk nodig is doen ze dit wel. Als je de vergelijking maakt; iemand in de landbouwsector heeft zeker al moeten werken met verlies! Er is nog nooit een werknemer geweest in deze buurlanden die geld heeft moeten bijleggen om te mogen gaan werken. Dit laatste heeft de landbouwer al wel moeten doen. Even overbruggen kan, maar dit kan niet blijven duren en is geen motivatie voor de toekomstige jonge agrarische ondernemer.  

 • priems

  wij zijn net als piloten mogen geld bijgeven om beroep uit te voeren

 • agratax2

  Ik denk, dat boeren zich moeten afvragen 'Waarom verdien ik met mijn arbeidsuren minder dan mijn werknemer'. Dat als de boer geluk heeft zijn inkomen nog acceptabel is, is te danken aan vergoeding eigen vermogen en meewerkende gezinsleden. Wij Nederlanders vinden dit een normale zaak maar de Fransen denken hier anders over. Zij willen naast rendement ook nog een vergoeding voor de arbeid. Daarvoor zijn ze bereid te straat op te gaan en te vechten. Voor ons is dit 25 jaar geleden, dat boeren richting Regeringsgebouwen trokken en daar hun grieven duidelijk maakten en een einde aan de uitbuiting eisten. De ham vraag voor de boeren is 'Hoe beeindigen we de - mondiale overproductie- of anders gezegd -waarom bepaald de goedkoopste producent de prijs over de hele wereld-. Dit is een volkomen absurde gedachte die meer sociale onrust die meer finaciele ongelijkheid heeft gebracht dan wenselijk is. Denk maar aan de enorme hoeveelheid mensen die in relatieve armoede leven en de zeer kleine groep Schatrijken die steeds rijker worden. Honderd jaar geleden was dit nog reden om een revolutie te ontketenen. 

 • dommelje

  wij zijn watjes

 • joannes

  Die kleine groep schatrijken @agratax2 hebben in toenemende mate die status berijkt dankzij een uniek product wat gretig geconsumeerd wordt met soms overheids bescherming om de buitenlandse concurrentie buiten de deur te houden. Het geheim zit niet in hard werken of recht hebben op; het zit hem in een product of een service die gretig geconsumeerd wordt met overheids tolerantie en in die ontwikkelingslanden overheids bescherming en steun. Agrarische productie is eeuwenoud en zal mee moeten groeien in schaalvergroting en efficientie omdat verouderde productiemethoden misschien romantisch te verkopen zijn maar nooit voldoende kunnen opleveren om in inkomen per arbeidsplaats mee te groeien met het gemiddelde inkomen in die andere beroepen. Kortom stilstand, ook in de agrarische beroepen, is achteruitgang!  

 • boerke brabant

  @ joannes ; stilstand is achteruitgang ? dat is ondertussen wel uitgekauwd en gaat in veel gevallen niet meer op . Ben benieuwd naar de sprong naar voren van veel veehouders, of zij over een jaar of twee nog steeds deze mening delen.

  teveel aanbod, prijs naar beneden. Is altijd zo geweest. Nu ook. En dus ook in frnakrijk. En niet alleen voor landbouwprodukten, ook kleding, auto's enz.

 • joannes

  @boerke brabant, de sprong naar voren is niet noodzakelijker wijs meer volume! Het zijn óók nieuwe verbeterde consumenten producten en concepten met een grotere aantrekkingskracht. Mac Donalds is net zoals Tesco ook aan het inboeten op rendement en klandizie ondanks schaalgrootte. Het zal een combinatie van kwaliteit en schaal zijn waar de groei zit. Uiteindelijk gaat het om rendement per arbeidsplaats met of zonder hulp van mechanisatie en technologie. Waar we vanaf moeten is dat actiegroepen het gewenste product gaan definiëren zoals berenvlees, want dat werkt alleen maar voor omzet destructie! Boeren met Verwerkers moeten die omzet zelf vinden met nieuwe experimenten.  

 • Fermer

  @joannes, een boer moet dus meer produceren want het gemiddelde inkomen per arbeidsplaats in andere beroepen stijgt ook. Waardoor stijgt het gemiddelde inkomen bij die andere beroepsgroepen? Misschien door hogere productie per uur per man. Maar die productie kan ook in lage lonen landen plaatsvinden, vooral doordat de mechanisatie en automatisering een groot deel van de productie hebben overgenomen.
  Het gemiddelde inkomen per arbeidsplaats in andere beroepen stijgt dus alleen vanwege importbeperkingen of gesubsidieerde productie. En dat is nou net wat men de agrarische primaire sector grotendeels ontzegd. De optimale productie in de agrarische primaire sector is al lang bereikt, maar in inkomen opboksen tegen kunstmatig oplopende en hoog gehouden lonen zal nooit lukken.

 • joannes

  @emmerei, het is de trend van de afgelopen 100 jaar, productiviteits verbetering die vertaald wordt in verhoging van welvaart door middel van meer bestedingsruimte in een grotere keuze in een groter assortiment. Kijk naar de auto industrie, de voedings industrie, de vakantie industrie, enz, enz,  Ondertussen is de overheid 100% afhankelijk van elke economische transactie, of het nu arbeid, goederen of kapitaal is. Die overheid is dus meegegroeid en kan met haar afhankelijkheik niet terug of ze moeten hun garanties en werkgelegenheid korten. Precies zoals ze de laatste tijd zuinig doen, om in het evenwicht te blijven met de stagnerende economie.

 • Fermer

  @joannes, de welvaart in onze regionen wordt slechts door aardgas en primaire landbouw enigzins in de benen gehouden. Zoals jij het aangeeft, zou de welvaart in de armere streken op deze aarde allang toegenomen zijn. Dit wordt door onze westerse samenleving slechts tegengewerkt om zelf de vruchten van te plukken, en als landen, en door onze multinationals. Grote verschillen in rijk en arm zijn de voorwaarde waardoor handelsbedrijven en verwerkers hun kapitaal kunnen verwerven. Het verschil tussen boeren die bijna voor niets werken, en zo goedkoop mogelijke vrije import tegenover de gemiddelde westerse burger die bijna te veel te besteden heeft, is in het grootste belang van de kleine, graaiende elite. Nooit, nooit zal de primaire producent zich tot op de levensstandaart van de westerse burger kunnen opwerken, want dan blijft er niets meer over om de kas van de grote bedrijven te spekken. Het enigste wat je als producent zou kunnen doen om je deel van de cake te bemachtigen is het volume-aanbod in eigen hand te houden, althans gedeeltelijk, om zo de verwerkende en verkopende partijen altijd in afwachting van voldoende aanbod te laten. Slechts een kortere tijd van verminderd aanbod kan voor een betere marktpositie zorgen.

 • Genie


  Daar zullen ze wel begrip mee kweken. Stom stom stom.

 • trijnie

  Ben toch blij dat we hier fatsoenlijke boeren hebben en niet van die onvolwassen heethoofden dan daar in frankrijk.

 • John*

  @ trijnie, het zal ook niet lang meer duren voordat de emmers hier ook overlopen.

  Met de regelgeving wordt de concurrentiepositie van de nederlandse varkenshouderij flink aangetast/benadeeld. Op het moment dat er geen technische/economische vooruitgang meer geboekt wordt op de bedrijven zal de emmer overlopen.

  Plofkippen en kiloknallers zijn het antwoord op regelgeving die mede tot stand zijn gekomen door eisen van clubs zoals milieudefensie en varkens in nood.

 • trijnie

  #John, begrijpelijk, maar onvrede kan op betere manieren geuit worden dan door vernielzucht.
  Denk maar niet dat de maatschappij vernielzucht waardeert en ook als boer kun je de burgers beter aan je zijde krijgen dan tegen je.
  Jullie moesten eens weten hoeveel waardering jullie alleen al krijgen door de open dagen in jullie bedrijven zoals dit weekend in de kassen.

 • trijnie

  #John, ik ben het met je eens dat het niet eerlijk is dat er zo weinig betaald wordt voor jullie produkt, het is zo begrijpelijk dat hier grote onvrede over is. Ik heb hier geen oplossing voor.Ikzelf koop geen knallers maar de meerderheid wel.
  Vanuit de overheid zou er een bescherming moeten komen maar ook deze heeft de bescherming van een overvolle zuivelmarkt weggehaalt. Er is in jullie branche gewoon een te groot aanbod en te weinig afzet en dat wordt (mis)bruikt door de supermarkten.
  Maar dat is wel belabbert voor jullie.

 • LUCTOR


  #20 68% Van de Nederlandse gezinnen is afhankelijk van de kilo knallers jij bent met je aoweetje en pensioen in de privelege om geen kiloknallers te hoeven kopen. Jou partij de SP zou zich eens op deze materie moeten bekwamen zodat het verschil in besteedbaar inkomen verkleind wordt zodat ook de bouwvakker met zijn gezin van het lekkere stukje biologisch kan genieten. Over smaak valt niet te twisten maar het biologische smaakt wel beter dan de water knallers. 

 • trijnie

  #Luctor, als er een partij bezig is om de beloning voor werken wat meer naar mekaar toe te krijgen is dat de SP wel.
  Emiel Roemer had het er pas nog in een uitzending voor politieke partijen over.

  Maar je moet niet denken dat de bouwvakkers, als ze meer verdienen ook meer uitgeven voor het voedsel. Nederlanders zijn t.e.m. verwend wat hun eten betreft. Op verjaardagen hoor je zo het een en andér en waar ik mij verwonder over een kilo kip voor €5._ en een practig produkt als een bloemkool voor €1.50 vinden mensen dit heel gewoon....
  Een luxe auto is belangrijker dan voeding waar zo veel enegie aan wordt gespendeert.

  Er moet op dit punt een mentaliteitsverandering komen. Meer P.R. mensen laten zien wat er allemaal moet gebeuren vordat het op hun bord terecht komt. Er zou iets op tv moeten komen in de trant van Keuringdiens van Waarde.

 • W Geverink

  Beste Trijnie. Het enige waar boeren goed in zijn is produceren. Hoe meer ze afgeknepen worden hoe harder ze nog werken om nog meer te produceren. Het lijkt er op dat een schouderklopje vanuit de periferie en een opbeurend 'succes' verhaal in een vakblad veel meer invloed heeft op investeringen die boeren doen dan de ijskoude cijvers in de boekhouding. De ratrace is niet te stoppen. De boeren die uiteindelijk over blijven zijn die met de laagste kostprijs en die het hardste willen werken voor het minste geld. Nu de melkveehouderij ook aan de verleiding van onbeperkt niet marktgericht produceren heeft toegegeven zullen die straks de zelfde pijn voelen als de andere sectoren die produceren op de wereldmarkt. Om de boeren die niet mee kunnen komen een paar centen toe te stoppen is niet de oplossing. De sectoren moeten zich zelf door de marktwerking opschonen.

 • trijnie

  #W Geverinck, het is niet eerlijk. Jullie volgen je hart,  of je bent er eventueel ingerold en dan zou je toch een redelijke beloning voor al je werk willen krijgen.
  Maar het is schijnbaar niet anders te regelen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.