Varkenshouderij

Nieuws

Nieuwe noodkreet van Belgische varkenshouders

De Vlaamse varkenshouderij uit weer een noodkreet. De Vlaamse minister van landbouw zou de sector in de kou laten staan.

De sectie varkenshouderij bij het Algemeen Boerensyndicaat heeft onder de kop ´Joke, laat ons niet alleen´ opnieuw een noodkreet geslaakt richting de Vlaamse minister van landbouw Schauvliege. Het ABS vindt dat de minister 'de verziekte sector grondig aan moet pakken´ en moet zorgen voor een warme in plaats van de huidige koude sanering.

"Week na week worden we geconfronteerd met dalende prijzen met een ongekende diepte tot gevolg. Alle redenen worden uit de kast gehaald om de dalende prijs te kunnen verantwoorden. Dalende consumptie, verminderde koopkracht in afzetmarkten lijken de hoofdreden", aldus de bond. Daarbij komt nog dat de sector regelmatig in een kwaad daglicht wordt gesteld, zoals recentelijk ´met het eenzijdig interpreteren van het rapport van de WHO over het eten van rood vlees´. Dit is nog maar 'één van de vele lastercampagnes aan onze deur', denken de varkenshouders in Vlaanderen.

Onrust rond etikettering vlees

Ook de onrust rond de etikettering van vlees zit het ABS dwars. "En wie betaalt deze negatieve reclame? WIJ, als varkenshouder, betalen de rekening. Want de consument maken ze bang en vies van onze kwaliteitsproducten, wat een dalende trend van vleesverbruik tot gevolg heeft."

Productie zeugenhouderij rap gestegen

De sector is volgens het ABS slachtoffer van haar eigen succesverhaal. "De producties in de zeugenhouderij zijn de laatste jaren met rasse schreden de hoogte in gegaan. Van de talloze uitbreidingen van bedrijven nog niet gesproken, kunnen we alleen maar vaststellen dat er een te groot aanbod is in de markt. Daarbij komend is er nog het wegvallen vorig jaar van de Russische markt, wat een enorme domper op het exportvolume heeft gegeven. Slachthuizen weten maar één oplossing: de varkensprijs lager stellen dan onze buurlanden, enkel en alleen om goedkoper te kunnen exporteren. Wat betekent het Piétrain-varken dan nog in dit verhaal, als meerwaarde naar de varkenshouder?"

Daadkracht

Bij dat al mist de bond vooral daadkracht van minister van landbouw Schauvliege. "Na de verdeling van het Europese geld, die een kleine druppel op een hete plaat is en na de overeenkomst in het Belgische ketenoverleg, heeft de minister nog niet veel voor onze sector uit de brand gesleept. Tot nu toe werd er een klein budget besteed voor kleine maatregelen maar op daadwerkelijke, structurele maatregelen, blijft het nog steeds wachten. Wetende dat de sector bijdraagt tot maar liefst 40 procent van de exportwaarde van de gehele dierlijke sector, zou de minister toch een voorbeeld kunnen stellen, door de verziekte sector grondig aan te pakken en funderingen te leggen voor de komende generatie. De toekomst van onze bedrijven is in groot gevaar; geen enkele jongere wil nog een bedrijf overnemen of uitbaten. De toekomst is te onzeker en van een inkomen valt al zeker niet over te spreken. Aan U als Minister om daar verandering in te brengen en de sanering op een warme manier te laten evolueren. Ook al kost dit geld, durf de sector goede funderingen te geven en ons klaar te stomen voor een bloeiende en welvarende tijd."

Of registreer je om te kunnen reageren.