Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Varkenshouders gaan ervaringen met bijzonder beheer in kaart brengen

Cuijk - Een vijftal varkenshouders die allemaal met bijzonder beheer van de bank te maken hebben gehad, gaan samen met financieel adviseur Jelle Hendrickx een onderzoek doen bij collega-varkenshouders naar hun ervaringen met bijzonder beheer.

Dat hebben de varkenshouders en Hendrickx gezamenlijk besloten tijdens een bijeenkomst  in Cuijk.
De vijf varkenshouders zijn allen - naar eigen zeggen - door bijzonder beheer op geen enkele manier geholpen om uit de financiële problemen te komen. Vier van de vijf zeggen dat bijzonder beheer maar een doel had en dat is hen zo snel als maar mogelijk naar een faillissement te leiden hetgeen ook gelukt is. Bij de vijfde varkenshouder is het nog niet zo ver, maar dat zal volgens deze boer niet lang meer duren.
Jelle Hendrickx van Stichting Krediet Verdriet trekt uit zijn ervaringen met de situatie in de agrarische sector de conclusie dat banken op een willekeurige wijze van bedrijven af willen en de afdelingen bijzonder beheer lijken daarbij geen enkel middel te schuwen om het de betreffende ondernemers onmogelijk te maken hun hoofd boven water te houden.  De Stichting Krediet Verdriet heeft een groot aantal dossiers in de agrarische sector onderhanden waaronder veehouders (varkens, schapen en kalveren), en ook bedrijven actief in onder meer de glastuinbouw. Hendrickx: "Boeren worden in eerste instantie financieel zo klem gezet dat ze eigenlijk niet meer fatsoenlijk kunnen ondernemen. Het is gericht sturen op het failliet laten gaan van een bedrijf, waarna gedwongen executieveilingen plaatsvinden. Het hoeft geen uitleg dat de schade (restschuld) die overblijft enorm is om maar niet te spreken over het dierenleed wat vaak met de hele procedure gepaard gaat."
De vijf varkenshouders hebben het gevoel dat het feit dat banken zelf gezorgd hebben voor een overfinanciering van de varkenssector nu over hun rug wordt 'teruggedraaid'.
Met het inventariseren van ervaringen van andere varkenshouders willen de vijf varkenshouders samen met Hendrickx een breder  onderbouwd beeld krijgen van de handelswijze van de banken. Hiermee moet duidelijk worden dat banken via bijzonder beheer onzorgvuldig en willekeurig handelen.
Op basis van de uitkomsten willen betrokkenen met banken om tafel om tot een voor alle partijen werkbare, pragmatische en constructieve oplossing te komen, waarbij de schade aanzienlijk beperkt kan worden. De Stichting Krediet Verdriet vraagt agrariërs met soortgelijke ervaringen zich te melden via de website www.bankenboeven.nl of telefoonnummer 06-57287940

Laatste reacties

 • joopi

  Uiteindelijk heb je als ondernemer natuurlijk wel zelf getekend, dus een slachtofferrol zou mij niet passen.

  Neemt niet weg dat bijzonder beheer beter een plek is waar je niet terecht wil komen.

  Het is al moeizaam en dan gaan alle seinen ook nog op rood

 • joannes

  Een prima inititatief! Vergeet niet dat 3 jaar geleden vele Bankmedewerkers nog een bonus kregen voor het opschalen van de Hypotheek portefeuille! Nu de stal staat en prijzen door de Politiek in elkaar geploft zijn kan het niet zo zijn dat de Rabobank haar straatje schoon veegt en die Boer laat hangen! Er zijn incidenten waar, een zich op de Bort Kloppende nb van oorsprong BoerenLeenbank, fouten in hun eigen risico analyse moeten erkennen en die ook zelf moeten dragen. Boeren zijn tenslotte geen finacieëel specialisten, laat staan Politieke deskundigen, die Banken hebben daarvoor complete afdelingen met duur betaalde specialisten om deze risico´s verantwoord te nemen. Wanneer het dan tegenvalt moeten ze óók hun verantwoordelijkheid nemen. Het zou bij wet geregeld moeten zijn!

 • zon

  Wanneer het moeilijk gaat dan komt er overleg tussen bank leveranciers en afnemers,
  Dit is wat er een poosje geleden gezegd werd over de slechte financiele situatie in de legsector.
  Het komt erop neer dat de bank een hogere rente gaat vragen en de andere partijen ook,tevens weten de partijen dat je nergens meer heen kunt dus ze kunnen je schaamteloos uitkleden.
  En even later ben je een bedrijfsleider op je voormalige eigen bedrijf.

 • John*

  als je in bijzonder beheer komt begin eerst maar is minder dieren te houden. rente en aflossing liggen toch stil. Minder dieren is rust in de tent en van de opbrengst werk je de crediteuren post weg. Als de balans weer op het bedrijf terug is kijk je weer vooruit.

 • Tearpoal

  John, in dergelijke situaties wordt, als het mee zit, alleen de aflossing stopgezet.
  Wanneer varkenshouderijen nog een overwaarde hebben(grond) dan ben
  je zo wie zo aan de beurt. Het lijkt wel of bankmedewerkers alleen kiezen
  voor grote, overgefinancierde bedrijven. Als deze in problemen komen zijn er wel in een keer openingen mogelijk.

 • joannes

  @Tearpoal, bankmedewerkers werken met liqiditeit en voor overwaarde en grond zijn altijd klanten die dit graag overnemen voor die te lage prijs. De bankmedewerker krijgt daarmee zijn probleem gevallen portefeuille omlaag (opdracht van de Bank en niet te vergeten NL Centrale Bank) en die koper heeft een koopje wat hij natuurlijk voor liquidatie waarde overneemt. De Koper heeft alle tijd tot de problemen weer overwaaien en strijkt de premie op. De ondernemer krijgt geen eens de kans want met de huidige prijzen en productie capaciteit overschotten is de tijd dat dat liquiditeitsprobleem opgelost kan worden altijd langer en zonder garanties. Die koper heeft gewoon het geld om de bank zijn problemen op te lossen; daar wordt gebruik van gemaakt!

 • ohzo

  Als er iets mis gaat en je lening is relatief laag, dan heb jij een probleem. Is de lening zeer hoog, dan heeft de bank een probleem. Het laatste is vaak beter voor de ondernemer.

 • slutter

  Bull-shit !!

 • minasblunders1

  Klopt Joannes, maar het aantal kopers neemt in rap tempo af.

 • Tearpoal

  Vlak ook de rol van de voerleveranciers niet uit. Hun houding is niet anders dan die van bankmedewerkers. Er zijn voorbeelden te over waar bij ene
  varkenshouder voerschuld met het grootste gemak afgeboekt wordt en bij een andere varkenshouder moet de geldstroom via de voerleverancier lopen.
  Overigens, als je ziet hoe vaak dit artikel gelezen is, en de enkele reactie erop, zegt dat genoeg over de positie van menig varkenshouder.

 • bertes

  als je in een moeilijk jaar toch aan alle verplichtingen nog net voldaan hebt. zegt de bank. O dit is een probleem geval. we doen de rente kosten omhoog. even de boer nog meer lasten op zijn nek leggen. Bah.
  waarom niet in een moeilijk jaar de rente kosten omlaag.

 • joannes

  @bertes, precies een beetje maatwerk zou passen. Maar met de centralisatie van veel beslissingen en vooral criteria is de lokale betrokkenheid bij het wel en wee van de ondernemer op de achtergrond geraakt en daarvoor in de plaats krijgen bankmedewerkers bonussen voor het behalen van die centraal gestelde richtlijnen. Daarmee heb je geen kans op medeleven, betrokkenheid of enige coulance voor wat maatwerk. Zo is Nederland georganiseerd. Wanneer er kansen zijn jagen ze op hypotheken afsluiten voor de bonus, en wanneer het slecht gaat; op bedrijven sluiten voor bonussen.

 • Joseph,de man

  Rabo vastgroep in 2013 een verlies van 858 miljoen en een rendement op eigen vermogen van -71 % een negatief resultaat .
  Als wij zulke cijfers presenteren worden we meteen de deur uitgeschopt.
  Laten ze eerst deze groep maar eens onder bijzonder beheer zetten.
  Maar als de leden van een bank gezamelijk een ander bestuur eisen kan dat en zijn de leden toch weer zelf baas.

 • John*

  @ #12

  en met de centralisatie van de rabobank zullen de ondernemers nog meer een nummertje worden..

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.