Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

'Voorkom dat PED uit Oekraïne naar EU overslaat'

Londen – De Britse National Pig Association (NPA) wil de aandacht van de Europese Commissie vestigen op de steeds verder spreidende hoogpathogene variant van PED in Oekraïne.

De bond verwijt Brussel 'niet genoeg te doen om te voorkomen dat de hoogpathogene variant vanuit de Oekraïne naar de Europese Unie overslaat.'

De NPA maakt zich tegelijk ook zorgen over het feit dat veel varkenshouders elders in Europa zich nauwelijks zorgen lijken te maken over de mildere varianten van PED. ''Vaak hoor je dat we het wel aan kunnen zolang als het maar niet de Amerikaanse variant is. Maar ook die andere vormen kunnen tot 60 procent sterfte leiden. Het is een gevaarlijk virus, dat blijft zo'', aldus Annie Davies, voorzitter van de organisatie van in varkens gespecialiseerde dierenartsen tijdens een bijeenkomst van de NPA.

De hoogpathogene variant van PED lijkt zich verder te verspreiden in Oekraïne. In verschillende delen van het land zijn vorige en deze maand nieuwe uitbraken gemeld. Dat meldt de NPA op basis van een aantal bronnen in Oekraïne. De hoogpathogene variant, die vrijwel identiek is aan die in Noord-Amerika en China, is midden vorig jaar voor het eerst vastgesteld in Oekraïne. Inmiddels heeft een erkend Brits onderzoekslaboratorium bevestigd dat het inderdaad om die hoogstbesmettelijke en gevaarlijke variant gaat.

De NPA voegt daar nu aan toe dat inmiddels zeker vier nieuwe uitbraken in een aantal regio's in Oekraïne bekend zijn. De bond van Britse varkenshouders benadrukt echter dat niet alle gevallen officieel naar buiten zijn gebracht of bevestigd.

Laatste reacties

 • chila

  Op naar de € 2,00 / kg.

 • Snel

  Als je ze dan nog hebt

 • marco-vdb

  Hoe komt een Amerikaans PED virus nu in Oekraine terrecht. Moet wel met de Amerikaanse huursoldaten zijn meegekomen die niet in de Oekraine aanwezig zijn en niet meevechten tegen de bevolking van Loegansk en Donetsk.

 • marco-vdb

  Interessant dat de britten zich zorgen maken. Zwemmen er ook wilde zwijnen het kanaal over of hebben ze veel amerikaanse legerbasesen?

Of registreer je om te kunnen reageren.