Varkenshouderij

Nieuws 1718 x bekeken 6 reacties

EC: geen crisismaatregelen varkenssector

Den Haag / Brussel – De Europese Commissie ziet vooralsnog geen aanleiding om crisismaatregelen te nemen voor de varkenssector.

"Prijsdaling is normaal voor de tijd van het jaar. In het najaar dalen de varkensprijzen, al wordt de prijsdaling wel versterkt door de Russische boycot", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

"De prijsdalingen van afgelopen week van 2,6 procent in de EU gemiddeld, 3,4 procent in Nederland, 4,2 procent in Duitsland en 5,1 procent in Denemarken zijn wat groter dan normaal, maar het is niet dramatischer dan andere jaren", aldus de Commissie, die een groei van de varkensstapel ook als oorzaak van de prijsdaling ziet. De varkensprijzen zijn volgens de Commissie nog steeds in lijn met het vijfjarig gemiddelde. De Commissie vindt dat er geen sprake is van een crisis. De exportdaling door het Russische importverbod voor varkensvlees sinds februari is deels gecompenseerd door extra export naar derde landen, met name in Azië. De Commissie werkt wel aan het stimuleren van export.

Als er crisismaatregelen genomen worden voor de varkenshouderij wordt in de eerste plaats gedacht aan particuliere opslag.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen extra steun via crisismaatregelen voor de varkenssector.  VVD-Kamerlid Helma Lodders is tegen marktmaatregelen en ziet meer in lastenverlichting. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken ziet geen aanleiding voor extra crisissteun, D66 ziet meer in ondersteuning via exportbevordering. CDA en SGP vinden dat de sector wel aanspraak moet kunnen maken op crisismaatregelen.

Laatste reacties

 • porky 1

  zoals je ziet de politiek mag van alles roepen maar de gevolgen zijn niet voor hun dan geven ze niet thuis en doen of hun neus bloed wat een verstand

 • Gerd

  Geef de commissarissen ook tijden elk jaar 10 % minder op bonussen - wat dan ook zeggen

 • petit

  allemaal 10% minder houden aub ....

 • Ishtar

  En weer schiet de CDA en SGP in een reflex van klagen.
  Ze hebben zelf deze visie gemaakt.
  Niet echt christelijk al dat geklaag van de CDA en SGP.

 • BW

  Kan iemand me zeggen welke sectoren wel financiële steun krijgen?

 • Nevedi

  De EC stelt dat de handelsboycot geen directe aanleiding vormt voor tegemoetkoming varkenshouders. Als de situatie werkelijk een normaal verloop vertoont ten opzichte van voorgaande jaren is dat des te zorgelijker. Een druk op de alarmknop is dan helemaal op zijn plaats. Wij rekenen erop dat onze politiek alsnog verantwoordelijkheid neemt. Jammer dat reacties hierboven gaan over de hoogte van commissarissenvergoedingen of neer komen op een sneer naar politieke partijen of religie. Dat heeft weinig met het onderwerp te maken. Waar is het inzicht dat veehouderij niet hetzelfde is als een schoenenwinkel of bakkerij? Je werkt met levende have en bent met al je investeringen voor langere tijd ook plaatsgebonden. Je kan niet zomaar veranderen. Daarom worden veehouders wereldwijd ondersteund door hun overheden. Voedsel is een primaire behoefte. Goed, gezond en veilig voedsel is belangrijk. Voldoende en betaalbaar voedsel kunnen produceren is voorwaarde. Nederlandse varkenshouders zijn kampioen in alle genoemde facetten.. en dat willen we graag zo houden.
  De binnenlandse economie ontleent al jaren voordelen aan de Nederlandse varkenssector. Dat is goed maar mogen we bij onvoorziene omstandigheden om hulp vragen... net zoals dat gebeurt in andere EU landen en buiten de EU?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.