VarkensNieuws

EC: geen crisismaatregelen varkenssector

Den Haag / Brussel – De Europese Commissie ziet vooralsnog geen aanleiding om crisismaatregelen te nemen voor de varkenssector.

“Prijsdaling is normaal voor de tijd van het jaar. In het najaar dalen de varkensprijzen, al wordt de prijsdaling wel versterkt door de Russische boycot”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

“De prijsdalingen van afgelopen week van 2,6 procent in de EU gemiddeld, 3,4 procent in Nederland, 4,2 procent in Duitsland en 5,1 procent in Denemarken zijn wat groter dan normaal, maar het is niet dramatischer dan andere jaren”, aldus de Commissie, die een groei van de varkensstapel ook als oorzaak van de prijsdaling ziet. De varkensprijzen zijn volgens de Commissie nog steeds in lijn met het vijfjarig gemiddelde. De Commissie vindt dat er geen sprake is van een crisis. De exportdaling door het Russische importverbod voor varkensvlees sinds februari is deels gecompenseerd door extra export naar derde landen, met name in Azië. De Commissie werkt wel aan het stimuleren van export.

Als er crisismaatregelen genomen worden voor de varkenshouderij wordt in de eerste plaats gedacht aan particuliere opslag.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen extra steun via crisismaatregelen voor de varkenssector.  VVD-Kamerlid Helma Lodders is tegen marktmaatregelen en ziet meer in lastenverlichting. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken ziet geen aanleiding voor extra crisissteun, D66 ziet meer in ondersteuning via exportbevordering. CDA en SGP vinden dat de sector wel aanspraak moet kunnen maken op crisismaatregelen.

Beheer
WP Admin