Varkenshouderij

Nieuws 2901 x bekeken 7 reacties

Rabo: Russische importstop drukt Europese varkensprijs

Utrecht - De Russische importban voor Europees varkensvlees zorgt voor een drukkend effect op de Europese varkensprijs. Dat stelt de Rabobank in zijn kwartaalrapport over de situatie in de wereldvleesmarkt.

Europa is de enige regio in de wereld waar voldoende aanbod is van varkens. In Amerika, Mexico, Japan en Zuid-Korea zijn er tekorten aan varkens en varkensvlees als gevolg van de PED-epidemie.

Europa profiteert voor een deel mee van de tekorten die er zijn in andere delen van de wereld, maar dit is onvoldoende om het wegvallen van de Russische markt te compenseren, aldus de analyse van de Rabobank. Ook de dure euro speelt een rol. Hervatting van de export naar Rusland zou een boost kunnen geven aan de Europese varkensprijs.

In andere delen van de wereld zullen de varkensprijzen recordhoog blijven, de komende drie maanden, verwacht de Rabobank. In de Verenigde Staten wordt het verlies aan productie gecompenseerd door de karkasgewichten op te laten lopen. Die liggen zo'n vijf procent boven het niveau van vorig jaar. In Mexico is de varkensprijs ten opzichte van vorig jaar al met 25 procent gestegen. de verwachting is dat er nog wel vijf procent bij kan komen.

In China is de verwachting dat de varkensprijs zich zal herstellen na een moeilijke eerste helft van 2014. De verwachting is dat de prijzen zullen stabiliseren waarna een stijging mogelijk is als gevolg van een groeiende vraag en een kleinere zeugenstapel.

Laatste reacties

 • niet

  zozo, die mensen van de Rabo hebben overal verstand van!!! Knap hoor.

 • gerard364099

  nou vlees invriezen in het vliegtuig of boot er weg ermee word de prijs hier ook hoger en hebben ze vlees waar de vraag is

 • putten

  slim om na een half jaar een dichte grens, deze conclusie te kunnen trekken

 • chila

  ja,ja, ze zijn goe bij daar bij de Rabo !!

 • aejp.poels

  niks meer exporteren naar die russen, dan maar een lagere prijs. ook geen gas meer afnemen en vol inzetten op zonne-energie en huis-isolatie. goed voor de werkgelegenheid en het milieu. alleen een morrende bevolking kan dit terroristen regime omver werpen.

 • boerkebrabant

  helemaal mee eens aejp

 • marco-vdb

  duidelijk dat @aejp.poels weet waar hij het over heeft. Ik zou de statistieken er maar eens op naslaan. Er zouden in NL heel wat banen op de tocht staan, mocht Rusland besluiten helemaal geen agrarische producten meer af te nemen uit NL.


Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.