Varkenshouderij

Nieuws 1161 x bekeken

Deel genen moderne varkens komt uit Azië

Wageningen - Een deel van de genen van commercieel gefokte varkens in Europa zijn afkomstig uit Azië.

Het zijn juist deze genen die zorgen voor de hoge vruchtbaarheid van 'onze' varkens. Dat blijkt onderzoek van Wageningen UR.

Oorspronkelijk zijn de varkenspopulaties in Europa en Azië onafhankelijk van elkaar ontwikkeld. Domesticatie is in beide werelddelen ongeveer 10.000 jaar geleden begonnen. Door de grote behoefte aan varkensvlees in Engeland zijn eind achttiende, begin negentiende eeuw, een aantal Aziatische varkens geïmporteerd. Deze varkens stonden namelijk bekend om een aantal positieve eigenschappen: Chinese varkens waren vruchtbaarder en vetter dan de Europese soortgenoten. De Engelsen hebben deze Chinese varkens gekruist met hun eigen varkens.

De hoge vruchtbaarheid van de huidige rassen is dus vooral afkomstig van deze Aziatische genen. Een voorbeeld van een gen dat nu nog gevonden wordt, is het AHR-gen. Daarvan bezitten veel Europese varkens de Aziatische variant. Door vermenging is de genetische diversiteit van Europese varkens bovendien groter dan bij wilde zwijnen.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.