Varkenshouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:4 jun 2014

Uitbraak Afrikaanse varkenspest geoefend

Beers - De NVWA oefende dinsdag de bestrijding van Afrikaanse varkenspest op een varkensbedrijf in Beers.

Tijdens de oefening bezoekt een team van de dienst het bedrijf voor de eerste gesprekken met de varkenshouder en er worden op het erf douchewagens en andere voorzieningen opgebouwd. Onderdeel van de oefening is ook een rollenspel. Met veel lawaai en een spandoek stormden activisten op de NVWA-medewerkers af. De NVWA-medewerkers staan de activisten vriendelijk te woord en vragen ze te vertrekken, zodat de ruiming door kan gaan. In totaal oefenen 96 medewerkers op de Hulsdonkhoeve in Beers. De oefening wordt voortgezet op 5, 17 en 19 juni.

Laatste reacties

  • BW

    Waar gaat dit nu eigenlijk over??? Veel belangrijker is het hoe een normaal bedrijf de 6 weken kan overbruggen zonder afvoer. Dat is de tijd die je op slot gaat bij zo'n uitbraak. En als er geënt wordt om een besmet bedrijf, waar blijft dan dat vlees en voor hoeveel geld? Waar haalt de ondernemer zijn liquide middelen vandaan? Dat zijn dingen die spelen op een varkensbedrijf. Toch niet een paar malloten die met spandoeken staan of een bedrijf wat een douchewagen komt plaatsen.

  • drikhend

    Beste BW Wat u stelt is niet te oefenen . De 6 weken kan waarschijnlijk niemand overbruggen . De bedrijven zijn zo groot en de aantallen dieren die in 6 weken geboren worden zijn zonder afvoer niet meer normaal te huisvesten . En wie heeft er voor zulk groot aantal dieren noodopvang . En bij de vleesvarkens zal dieren welzijn ook niet goed zijn na 6 weken . En het spel van enten wat over de ruggen van de boeren uitgespeeld wordt door de vleesindustrie en grootmacht van de supermachten is de doodsteek van de varkenshouderij . Dit als er werkelijk niet meer opgekocht wordt en dus geënt vlees in de handel moet worden gebracht . Dan is de varkenshouderij afhankelijk van wat de vleesindustrie en consorten willen geven . En we weten uit ervaring dat ze liefst zo weinig mogelijk betalen en zeker als er geen concurrentie is .Daarom moet ik u beste BW helemaal gelijk geven .

  • BW

    Beste drikhend. Toch wel een zorgelijke constatering dat niemand de 6 weken stand still kan overbruggen. Het staat toch echt in het draaiboek. Evenals de doodsteek voor de sector als er geënt vlees op de markt komt. Zou het daarom niet eens goed zijn als de sector zelf eens oefent zodat de pijnpunten boven tafel komen. Ik denk dat je je helemaal wild schrikt wat er in het draaiboek staat en dat we als sector hier nooit aan kunnen voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.