Varkenshouderij

Nieuws 1139 x bekeken 1 reactie

'Beperking antiobiotica kan zonder dwang'

Valkenswaard – Om te komen tot verdere reductie van het antibioticaverbruik in de varkenshouderij en dichter bij antibioticavrije productie te komen, is het niet nodig om regelgeving dwingend op te leggen. De sectoren moeten het zelf doen. Het initiatief moet bij de sectoren liggen. Dat is de mening van hoogleraar Dik Mevius van universiteit Utrecht.

Hij verwoordde die mening tijdens de innovatiebijeenkomst op het bedrijf van Hans Verhoeven. De bijeenkomst werd gehouden ter gelegenheid van de opening van de nieuwe stal op het bedrijf van de maatschap.

Mevius roemde de resultaten die er de afgelopen jaren zijn gehaald bij het terugbrengen van het antibioticaverbruik. "Binnen de westerse landbouw heeft Nederland met die resultaten indruk gemaakt", aldus Mevius. Er wordt nadrukkelijk naar gekeken en Nederland is een voorbeeld in de wereld. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat de sector zelf in staat zal zijn om het verbruik verder te beheersen. In dat verband fungeren de resultaten die de afgelopen jaren zijn behaald binnen de Keten Duurzaam Varkensvlees als een goed voorbeeld.

Tijdens de bijeenkomst die werd geleid door Felix Rottenberg werd ook gesproken over de afzet van het vlees en de rol van de retail daarbij. Volgens Jaap de Wit jr., inkoopdirecteur van Westfort vlees, is het van belang dat de vleesleveranciers voor de retail zich zelf relevant maken voor hun afnemers. "Dat kan door dingen uit handen te nemen van de retailer. Je kunt bijvoorbeeld een stuk communicatie richting de consument voor je rekening nemen. Zaken aanreiken waardoor ze meer omzet maken of een hogere omloopsnelheid bereiken."

KDV is er de afgelopen jaren in geslaagd bij enkele winkelformules herkenbaar in het schap te liggen met het eigen logo. Dat is onder meer bij de ketens Coop en Poiesz het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.