Varkenshouderij

Nieuws 1063 x bekeken

Danish Crown mikt op groei varkensslachtingen

Randers - Danish Crown mikt de eerstkomende jaren op een groei van het aantal geslachte varkens met 20 procent naar 25 miljoen. Deze groei zal buiten de Deense thuismarkt worden gerealiseerd, stelt directietopman Kjeld Johannesen vrijdag vast in dagblad Børsen.

De groei is volgens Johannesen noodzakelijk om de concurrentiepositie te verdedigen, maar in Denemarken is het loonniveau te hoog. "Als samenleving moeten we erkennen, dat productieprocessen met een hoge looninhoud niet in Denemarken kunnen liggen." Op de thuismarkt van het concern lopen de varkensleveranties terug. Vooralsnog lijkt die trend niet te kunnen worden gekeerd, ondanks dat ook de politiek begint in te zien dat daarmee werkgelegenheid verdwijnt. Danish Crown bracht in het eind september afgesloten boekjaar 2012/13 ruim 21 miljoen varkens aan de haak, waarvan 14,8 miljoen in de Deense slachterijbedrijven. Totaal bekeken zakte het volume met 3 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. Ook Duitsland droeg daaraan bij met een daling van 2,5 procent naar 2,74 miljoen varkens. De relatief kleine aantallen die in Groot-Brittannië, Zweden en Polen werden verwerkt stegen wel licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.