Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

'Kwaliteit Nederlandse big moet beter'

Dalfsen - De kwaliteit van Nederlandse biggen moet verbeteren voor de export van de dieren naar Duitsland. Het imago van Nederlandse biggen is niet slecht in Duitsland, maar ook niet uitzonderlijk. Duitse vleesvarkenshouders kiezen daarom liever voor Deense biggen.

Dat zei biggenhandelaar Marcel van den Berkmortel uit het Brabantse Sint-Oedenrode woensdagavond op een thema-avond in de showroom van Johnny Hogenkamp.

Nederlandse vermeerderaars spenen hun biggen veel vroeger dan hun Deense concurrenten. Zo ligt de speenleeftijd in Nederland soms onder vier weken, terwijl de Denen op vijf weken spenen. "De speenleeftijd moet in Nederland op minstens vier weken komen", zegt Van den Berkmortel. Daarnaast moet het gemiddelde gewicht van Nederlandse biggen volgens hem stijgen om een goede positie op de Duitse markt te krijgen. Deense biggen wegen zo'n 28 tot 32 kilo, terwijl het gewicht van de dieren in Nederland soms nog onder 22 kilo ligt. "Nederlandse biggen hoeven niet allemaal 28 kilo te wegen, maar de koppels moeten wel uniforme gewichten hebben. Biggen die lichter zijn dan 28 kilo, halen hun achterstand naderhand wel in in de vleesvarkensstal. Duitse varkenshouders willen geen koppels hebben met enkele biggen erin, die veel lichter zijn dan de andere dieren in het koppel", stelt de Brabantse handelaar.

Duitse vleesvarkenshouders willen biggen zonder problemen met een hoog vleespercentage, die bovendien weinig medicijnen nodig hebben volgens directeur Paul Reuling van handelshuis Reuling Intervar in het Gelderse Wehl. "Nederlandse biggen hebben een slechte naam in Duitsland. De gemiddelde Nederlandse vermeerderaar is te weinig gericht op het produceren van de beste kwaliteit biggen. Hij moet Duitse vleesvarkenshouders ontzorgen met hun dieren", legt Reuling uit. De gezondheid van de dieren moet daarom goed zijn volgens hem. "Duitse vleesvarkenshouders willen geen biggen met kapotte oren of staarten en zij moeten alle gewenste entingen hebben gekregen", stelt Reuling.

Om de kwaliteit van Nederlandse biggen te verbeteren voor de Duitse markt, startte Reuling Intervar begin vorig jaar met zijn eigen kwaliteitssysteem Netporc. Nederlandse vermeerderaars krijgen via dat systeem een terugkoppeling van de slachtgegevens van hun dieren. Reuling Intervar heeft bovendien een eigen dierenarts in dienst om de gezondheid van biggen te controleren.

Laatste reacties

 • bertes

  biggen van nederland. dan moet het luxe pietrain zijn. maar uit denemarken.
  dan is durok ineens goed genoeg

 • kantoor3

  Nederlandse vleesvarkenshouders willen ook biggen zonder problemen met een hoog vleespercentage, die bovendien weinig medicijnen nodig hebben. Wat een onzin dat de kwaliteit en/of gezondheid alleen voor Duitsland goed moet zijn. Vermeerderaars moeten constant voor de beste kwaliteit en gezondheid gaan.

 • massy

  Die nederlandse fokkers gaan alleen voor aantallen dat telt volgens de BANK niet meer en niet minder.

 • John*

  iedere markt zijn eigen prijs/kwaliteit. voor wat een nederlandse mester wil betalen is de kwaliteit precies goed. daarom valt de kwaliteit in het buitenland ook een beetje tegen.. want als er juist vraag is gaan deze biggen de grens over...

 • Biggemans

  Marcel van den Berkmortel heeft helemaal gelijk,, .....
  Wij vinden een DB x BP een excelente kruising,,,,,, .

  ennn mts de laat, Jos ,,vaak wisselen is ook niet goed ,,, toch ?

 • brabantsduitserke

  van de berkmortel heeft gelijk er mag niks aan mankeren. maar als alles
  goed is betalen duitse vleesvarkenshouders ook een wereldprijs. dan mag je ook kwaliteit verlangen. ik hoop ook dat er verteld is dat het totaal niks met genetic te doen heeft . zoals netporc iedereen doet geloven. een goede gezonde topics zeug gekruist met pitrain doet het super in duitsland
  en dan bedoel ik topics en geen rotatie of andere mengelmoes. ps er zijn in duitsland ook mesters die absoluut geen deense biggen meer willen. reden kwaliteit te slecht en geen betrouwbare handelspartners.

 • petit

  al veel nederlandse biggen gekocht, ook al veel ontgoocheld geweest......
  voor ons mag het in belgie , simpel en eerlijk zijn.

 • John*

  grote probleem zit hem in de handel. als fokker kan je nog wel zo n mooi PLAN maken, om een goede big te fokken, als fokker kan je dit ook samen met je team uitvoeren (DO).. maar of dan de inspanningen leiden tot het juiste resultaat (CHECK) daar wordt niets aan gedaan. misschien als er een keer een klacht is of als de prijs omhoog moet maar. Opmerkingen als bv elke twee weken vragen hoe de biggen het doen zouden tot argwaan leiden of er als ze het goed doen en je zit op de goede weg wordt er niets gezegd omdat ze bang zijn dat de prijs omhoog moet. dus van ACT, het analyseren van de resultaten en het verbeteren van de big voor een beter RENDEMENT komt niets terecht..

 • J. Wikkerink

  Deense biggen zijn gewild omdat ze zwaarder worden aangeleverd > 30 Kg. ( dit ivm mestwetgeving Niedersachsen en zodoende meer rondes per jaar). Daarnaast zijn ze gemiddeld gezonder en uniform afgeent. Overigens worden kwaliteitsbiggen uit Oost-Duitsland ook gevraagd. Door te produceren wat de markt vraagt kann een relatie met afnemer worden opgebouwd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.