Varkenshouderij

Nieuws 17 reacties

Problemen Varken van Morgen verrassen Wakker Dier

Amsterdam - Wakker Dier is verbaasd en verrast over de problemen met het Varken van Morgen die maandag naar buiten zijn gekomen. Dat zegt campagneleider van Wakker Dier Sjoerd van de Wouw.

"Wij hadden de indruk dat de neuzen in de supermarktwereld redelijk dezelfde kant op stonden. We hebben ons het afgelopen jaar rustig gehouden in afwachting van de realisatie van het Varken van Morgen, hoewel wij de doelen niet al te ambitieus vinden." Van de Wouw laat er geen misverstand over bestaan wat er zal gebeuren als het programma mislukt. "Supermarkten kunnen hun borst natmaken",  twitterde de organisatie naar aanleiding van dit nieuws. "Inderdaad, dit laten we niet zo maar gebeuren", aldus Van de Wouw.

De Dierenbescherming kan als gevolg van vakanties nog niet inhoudelijk in gaan op de ontwikkelingen. "Maar dit zal begin volgend jaar zeker verder ter sprake worden gebracht bij de partners van het convenant", aldus een woordvoerder. Ook Stichting Natuur en Milieu, die ook het convenant Varken van Morgen heeft ondertekend, kan niet reageren als gevolg van vakantie.

Volgens een zegsman uit de vleeswereld die liever niet met naam wil worden genoemd, hebben veel supermarktbedrijven zich verkeken op de effecten van de afspraken. Doordat ze nu door de afspraken zijn gebonden aan vaste toeleveranciers moeten ze anders met het product vlees omgaan. Stunten en actievoeren met vlees is minder mogelijk. "Vlees wordt minder een bulkproduct."

Stan Quinten van vleesbedrijf Meatfriends wijst erop dat verschillende partijen wel degelijk bezig zijn met invulling van het Varken van Morgen. Dat gebeurt via de stap naar één ster van het Beter Leven-kenmerk. Van daaruit is het een kleine stap naar het Varken van Morgen. Andere partijen stellen zich veel meer volgend op. Dat geldt onder meer voor een aantal supermarktketens die aangesloten zijn bij inkooporganisatie Super Unie. "De concepten blijven echt wel. We moeten een keer toe naar echte samenwerking en zo een nieuwe markt creëren", aldus Quinten.

Foto

 • Problemen Varken van Morgen verrassen Wakker Dier

Laatste reacties

 • w v gemert

  Deze gebeurtenis is standaard voor de supermarkten, iets toezeggen voor beter imago voor zichzelf en dan de afspraken niet nakomen want die kosten geld en de consument wil dat niet betalen. Iemand die hierdoor verrast is leeft toch echt in een andere wereld of is horende doof en ziende blind.

 • agratax2

  We kunnen ook zeggen dat DE consument geen boodschap heeft aan WD en zijn vriendjes, die beweren 'De consument wil echt wel meer betalen voor vlees volgens ons principe gemaakt'. Mooi niet dus de grutters wensen hun klanten te bedienen volgens de eis van de klant en niet de eis van de grote schreeuwers. Verliezen de boeren de grutters omdat die hun bulk van verre gaan halen, dan hebben WD en hun vriendjes hun ZIN 'Het varken Nederland uit'.

 • John*

  juist agratax,

  producenten die willen produceren aanwezig : JA
  producten aanwezig die aan de eisen voldoen aanwezig: JA
  producten bij de supers in het schap aanwezig: JA
  consumenten die het willen kopen aanwezig: NIHIL

  WD je moet de consumenten veranderen en niet producenten en Retail. Bij het volgende reclamespotje lacht iedere producent zich kapot. hoezo negatief imago kopen doen ze het toch wel!

 • porky 1

  als het aan wd ligt komt het varken van morgen niet uit nederland want ze willen alle boeren kwijt hier
  maar zoals altijd is degene die betaald die bepaald en als de consument liever een goedkoop stukje vlees wil kunnen ze net aktie voeren wat ze willen maar aan de kassa wordt het einresultaat gemaakt

 • Wim Toornstra

  We hebben scharrel varkens biologische varkens star varkens lupine varkens milieukeur varkens enz. enz. En wat koopt 90% van de consumenten?? Gewoon het goedkoopste.
  Wakker dier, partij voor de dieren en al die splinterpartijtjes met ontzettende grote mond krijgen veel te veel aandacht. De consument bepaalt wat er in de schappen licht. Blijkbaar is standaard vlees smakelijk en veilig genoeg.

 • alco1

  Wat het ook is Toornstra. WD en PvdD koopt niets. Ze schoppen alleen maar. Maar onze belangenbehartiger ziet dat niet en zegt dat we ons neer moeten leggen wat de consument wenst. Gemakzucht noem ik het.

 • Jonas Brabant

  Een belangenbehartiger die dat niet ziet is per definitie geen belangenbehartiger!

 • Mels

  En jullie belangenbehartiger praat nog steeds met dit kl@@tjesvolk??? Idd is dat dus geen belangenbehartiger. Vriend van mij roept altijd: wie skreewt heb onglijk.....

 • veluwsboertje

  Beste mensen je hoeft niet aan elke vraag te voldoen ,laat de
  super maar ongecastreerd vlees elders kopen wel met een sticker van herkomst dan haalt de consument hier de neus wel voor op en koopt dit
  vlees de eerste zes weken niet meer.

 • agratax2

  @Meis wat je vriend zegt wil ik niets aan af doen. Een ander gezegde 'De grootste schreeuwers worden gehoord' geldt hier zeker. WD en PvdD krijgt alle aandacht en onze beleidsmakers / belangbehartigers huilen met deze veganistische wolven mee met als eind resultaat Brazilaans bulkvarken in het schap en de regeling Rood om Rood geeft een met landhuizen vol gebouwd buitengebied bewoond door WD en PvdD kopstukken met tuinen die verzorgd worden door werkeloze VION en ForFarmers medewerkers die op vrijwillige basis deze klus moeten klaren om hun uitkering veilig te stellen. Hoe menslievend zijn deze activisten???? Ik wens je een Gezegende Kerst met een lekker stuk vlees al dan niet gecertificeerd.

 • joannes

  @veluwsboertje, jij hebt de sleutel voor dit probleem. Op het etiket verplicht laten vermelden dat het vlees is zoals WD en PvdD wenst; Niet gecastreerd! Dan is die hipe zo over en dat gebetweter óók! De Supermarkten kunnen voorlopig zeker aan de vraag voldoen; ze mogen er zelfs nog een paar € verschil inprijzen wanneer ze dat zo graag willen. Alles om de Productie zoals WD en PvdD dat wenst te promoten!

 • agneaux

  Kan wakker dier zich niet eens bezighouden met al de arme mensen in tentenkampen in Syrie en omgeving? Teveel mensen per m2 - geen schoon drinkwater - tekort en ongebalanceerd eten - geen speeltjes - teveel stress - geen gezondheidszorg etc etc. Al dat gezeur van de groene dundassen - het Nederlandse varken heeft het beter dan waar dan ook en nog is het niet goed. Die arme mensen zouden blij zijn met dergelijke normen. Flauwekul en hypocriet.

 • w v gemert

  agneaux, helaas dat is teveel gevraagd voor deze hypocrieten.

 • Mels

  Insgelijks@Agratax1. Volgens mij ligt hier een ham klaar en wat liflafjes om em op te leuken. Dat Canadese varken had 1 ster maar die hebben ze eraf gesneden......
  WD en consorten zijn net zo erg als IS met dit verschil dat er geen doden vallen bij eerstgenoemde. Het opdringen van hun mening staat centraal en als je ze verteld dat ze bij de consument moeten zijn zijn ze niet thuis want, tja,die verzorgt tenotte hun inkomen/bestaansrecht. Boer = producent van wat consument vraagt tegen de prijs die die consument daarvoor wenst te betalen en dat dan in balans. Die laatste is al een tijdje zoek...

 • varkenshouder1

  Wakker Dier is maar op èèn ding uit, een kostprijsverhoging voor de consument wat als gevolg heeft een lagere vleesverkoop.
  Dus consument, keer je rug tegen Wakker Dier.!!!

 • PetervanKempen

  Het beste idee wat ik ooit heb gelezen is de supers dwingen op het etiket te zetten waar het vlees vandaan komt wat in het schap ligt.
  Als daar dan ook nog op staat dat het om volgens de ultra diervriendelijke wetgeving in nederland geproduceerd vlees gaat ,met verdoving gecastreerde varkens en weeet ik veeeeel dan is wakker dier gauw uitgepraat want dat vliegt dan de winkels uit. Nergens kan de consument zo goedkoop zulk veilig en diervriendelijk vlees kopen als van Nederlandse vleesvee houders als zullie dat maar weten.
  En, Met WD aan tafel? Dat zouden we toch niet meer doen. Laat die schreeuwers toch barsten. Liegen, bedriegen en misleiden van de consumenten is alles wat er uit komt. Een enkele pagina grote gerichte persaktie van de vereniging van varkenshouders of hoe die maar heten over de aan nederlands vlees gebonden kwaliteits garanties tov de import soorten en landen, en het is helemaal en totaal afgelopen met hun kabaal politiek. Prik die propaganda ballon toch eens lek en laat je tanden zien, varkens sector! Een strijdig, voorspoedig en gezond 2015 toegewenst!

 • Jan van het Zand

  Ze kunnen nog niet reageren op 23 december 2014 ivm met vakanties van de dierenbescherming en van wakker dier. U begrijpt dat dit mensen zijn die een goed inkomen hebben én ook nog een leuk vermogen op de bank hebben staan.
  De gangbare landbouw produceert voor die andere 90% consumenten, die de financiële touwtjes maandelijks aan elkaar moet zien te knopen, en druk bezig zijn om te voorkomen dat ze een roodlopende betaalrekening hebben op het eind van de maand.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.