Varkenshouderij

Nieuws

Europese vleessector houdt adem in

Berlijn - De Europese vleessector houdt de adem in. Mocht Afrikaanse varkenspest inderdaad worden vastgesteld bij Litouwse wilde zwijnen, dan kan dat gevolgen hebben voor de handelspositie van de Europese Unie. Dat zegt Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel.

Volgens Van Dongen bestaat de kans dat Rusland de grens sluit voor Europees varkensvlees. "De eerste aandacht gaat dan ook uit naar het regionaliseren van het probleem. Dat wil zeggen dat de EU er alles aan doet om eventuele importverboden van de Russen te beperken tot die landen; in dit geval dus Litouwen, waar de ziekte zich voordoet. Complicerend is wel dat de EU in het verleden toen de ziekte net was opgedoken in Rusland de grens sloot voor alle Russische varkensvleesproducten en daarbij geen regionalisatie toepaste. In Berlijn, waar de jaarlijkse Grüne Woche juist van start is gegaan, wordt volop in de wandelgangen gesproken over de problemen met de Afrikaanse varkenspest.

Mocht de Afrikaanse varkenspest inderdaad worden aangetoond, dan betekent dit dat de epidemie van Afrikaanse varkenspest die al sinds 2006 rondwaart in Rusland en vorig jaar ook oversloeg naar Wit Rusland nu dus ook is overgeslagen naar EU-grondgebied. De ziekte komt binnen de EU verder alleen voor op Sardinië.

Het Litouwse ministerie van landbouw meldt dat het tot 31 december in totaal ruim 10.430 monsters heeft genoemn en heeft laten testen op Afrikaanse varkenspest. Van deze monsters waren er 2749 afkomstig van wilde zwijnen en 7681 van gedomesticeerde varkens. alle monsters waren negatief voor Afrikaanse varkenspest. Elk twijfelachtig geval op boerderijen is prompt gemeld door de dierenarts en onderzocht, aldus het ministerie.

Het internationale medische netwerk Promed-mail meldt dat jagers in de kritieke gebieden al sinds de vorige zomer meer sterfte signaleren onder de wilde zwijnen. Sommige jagers beschuldigen volgens Promed zelfs de Litouwse regering er van dat ze de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest doelbewust zou verzwijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.