Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

EuroTier: overzicht innovaties en bijeenkomsten

Digitalisering is het speerpunt tijdens EuroTier, direct gevolgd door dierenwelzijn. Een overzicht van innovaties op varkensgebied.

Foto

 • MS Schippers trekt in Hannover de aandacht met de Nitrogen. Een apparaat om met hulp van schuim en gas biggen te euthanaseren. Het apparaat is geschikt voor het gebruik van stikstofgas en C02. Schippers adviseert stikstofgas. Dat is het minst belastend voor het big en toegestaan in Nederland. De Nitrogen is geschikt om biggen te euthanaseren tot een gewicht van 15 kilo. Het in RVS-uitgevoerde apparaat is leverbaar in een stationaire uitvoering en met wielen. - Foto's: Henk Riswick

  MS Schippers trekt in Hannover de aandacht met de Nitrogen. Een apparaat om met hulp van schuim en gas biggen te euthanaseren. Het apparaat is geschikt voor het gebruik van stikstofgas en C02. Schippers adviseert stikstofgas. Dat is het minst belastend voor het big en toegestaan in Nederland. De Nitrogen is geschikt om biggen te euthanaseren tot een gewicht van 15 kilo. Het in RVS-uitgevoerde apparaat is leverbaar in een stationaire uitvoering en met wielen. - Foto's: Henk Riswick

 • Vleesverweker Vion grijpt Eurotier aan om de pers te getuigen te laten zijn van de eerste drie Duitse varkenshouders die een overeenkomst tekenen voor deelnamen aan het programma Good Farming Balance. Namens Vion tekent directeur Frans Stortelder. De Duitse structuur met producentenverenigingen maakt het aangaan van contracten met boeren wel complexer dan in Nederland, verklaart Stortelder. Na deze drie volgen meer varkenshouders, verklaart hij.

  Vleesverweker Vion grijpt Eurotier aan om de pers te getuigen te laten zijn van de eerste drie Duitse varkenshouders die een overeenkomst tekenen voor deelnamen aan het programma Good Farming Balance. Namens Vion tekent directeur Frans Stortelder. De Duitse structuur met producentenverenigingen maakt het aangaan van contracten met boeren wel complexer dan in Nederland, verklaart Stortelder. Na deze drie volgen meer varkenshouders, verklaart hij.

 • Technologiebedrijf Nedap pakt de gewichtsmonitoring van zeugen anders aan. Voorheen was de software zo ontwikkeld dat het gewicht van een drachtige zeug tussen een ingegeven bandbreedte diende te blijven. De varkenshouder kreeg telkens een signaal als een zeug onder of boven de ingestelde waarden kwam. In veel gevallen mankeerde de zeug niets. Dat bleek niet handig. Voortaan wordt gewerkt naar een eindgewicht dat de zeug dient te hebben voor ze de kraamstal in gaat. Het streven daarbij is dat zeugen wekelijks een beetje zwaarder worden. De boer krijgt nu alleen een melding als het gewicht niet toeneemt.

  Technologiebedrijf Nedap pakt de gewichtsmonitoring van zeugen anders aan. Voorheen was de software zo ontwikkeld dat het gewicht van een drachtige zeug tussen een ingegeven bandbreedte diende te blijven. De varkenshouder kreeg telkens een signaal als een zeug onder of boven de ingestelde waarden kwam. In veel gevallen mankeerde de zeug niets. Dat bleek niet handig. Voortaan wordt gewerkt naar een eindgewicht dat de zeug dient te hebben voor ze de kraamstal in gaat. Het streven daarbij is dat zeugen wekelijks een beetje zwaarder worden. De boer krijgt nu alleen een melding als het gewicht niet toeneemt.

 • Stalinrichter Weda heeft nieuwe trogjes voor hun Nutrix, een automaat om zogende biggen brijvoer te verstrekken. De trog op de foto is met een snelkoppelsysteem eenvoudig te verwijderen. Hierdoor is deze van boven en onder makkelijk en goed te reinigen.

  Stalinrichter Weda heeft nieuwe trogjes voor hun Nutrix, een automaat om zogende biggen brijvoer te verstrekken. De trog op de foto is met een snelkoppelsysteem eenvoudig te verwijderen. Hierdoor is deze van boven en onder makkelijk en goed te reinigen.

 • Schils biedt met de Pigipro ALFF (Automatic Liquid Flexible Feeder) de mogelijkheid om biggen gemakkelijk en overal bij te voeren, wat moederloos opfokken of de pleegzeug overbodig maakt. De ALFF is eenvoudig op de hokafscheiding te monteren en het is mogelijk om met één unit twee tomen biggen bij te voeren. De melkhoeveelheid is handmatig in te stellen. De complete unit, inclusief pomp, kost €1.000.

  Schils biedt met de Pigipro ALFF (Automatic Liquid Flexible Feeder) de mogelijkheid om biggen gemakkelijk en overal bij te voeren, wat moederloos opfokken of de pleegzeug overbodig maakt. De ALFF is eenvoudig op de hokafscheiding te monteren en het is mogelijk om met één unit twee tomen biggen bij te voeren. De melkhoeveelheid is handmatig in te stellen. De complete unit, inclusief pomp, kost €1.000.

 • Het Zweedse Smart Solutions introduceert een camerasysteem dat op basis van foto’s van de afmetingen van de varkensrug het gewicht van vleesvarkens op hokniveau bepaalt, met een afwijking van 1 tot 2 kilo. Doordat elk varken individueel gefotografeerd en op gewicht wordt gezet, is het mogelijk om langzame of snelle groeiers uit een hok te halen. Het systeem is (nog) niet te koppelen aan managementprogramma’s en werkt niet op basis van apps of programma’s maar is webbased. Dat betekent dat er met elke internetbrowser ingelogd kan worden. De prijs per camera ligt tussen de €50 en €100.

  Het Zweedse Smart Solutions introduceert een camerasysteem dat op basis van foto’s van de afmetingen van de varkensrug het gewicht van vleesvarkens op hokniveau bepaalt, met een afwijking van 1 tot 2 kilo. Doordat elk varken individueel gefotografeerd en op gewicht wordt gezet, is het mogelijk om langzame of snelle groeiers uit een hok te halen. Het systeem is (nog) niet te koppelen aan managementprogramma’s en werkt niet op basis van apps of programma’s maar is webbased. Dat betekent dat er met elke internetbrowser ingelogd kan worden. De prijs per camera ligt tussen de €50 en €100.

 • Tijdens Eurotier tekenen Nedap-China en de Chinese bedrijven Yingzi en Yangxiang een overeenkomt voor verdere data-uitwisseling. Namens Nedap tekent ceo Ruben Wegman. Het varkensbedrijf Yangxiang met 130.000 zeugen werkt met techniek van Nedap. Technologiebedrijf Yingzi ontwikkelt het managementsysteem voor Yangxiang en is samen met Nedap gevraagd data over bijvoorbeeld voeropname en gewichtsontwikkeling verder uit werken. De data moeten leiden tot duidelijke actiepunten voor het personeel. De toegevoegde waarde van hun techniek wordt op deze wijze groter, zegt Nedap.

  Tijdens Eurotier tekenen Nedap-China en de Chinese bedrijven Yingzi en Yangxiang een overeenkomt voor verdere data-uitwisseling. Namens Nedap tekent ceo Ruben Wegman. Het varkensbedrijf Yangxiang met 130.000 zeugen werkt met techniek van Nedap. Technologiebedrijf Yingzi ontwikkelt het managementsysteem voor Yangxiang en is samen met Nedap gevraagd data over bijvoorbeeld voeropname en gewichtsontwikkeling verder uit werken. De data moeten leiden tot duidelijke actiepunten voor het personeel. De toegevoegde waarde van hun techniek wordt op deze wijze groter, zegt Nedap.

 • Het Franse collectief Cooperl heeft het Trac-systeem voor dagontmesting, waarbij urine en keutels niet bij elkaar komen. Ze drogen en bewerken het vaste deel in de mest en verkopen dat als organische meststof, met vaste gehalten. Ze leveren jaarlijks 60.000 ton droge, organische meststof, in 400 verschillende samenstellingen. De afnemers zijn onder meer akker- en tuinbouwers en wijnboeren.

  Het Franse collectief Cooperl heeft het Trac-systeem voor dagontmesting, waarbij urine en keutels niet bij elkaar komen. Ze drogen en bewerken het vaste deel in de mest en verkopen dat als organische meststof, met vaste gehalten. Ze leveren jaarlijks 60.000 ton droge, organische meststof, in 400 verschillende samenstellingen. De afnemers zijn onder meer akker- en tuinbouwers en wijnboeren.

 • Desgewenst biedt Cooperl ook techniek om de urine te bewerken, zodat meer kan worden afgezet op de eigen grond. Het extract uit de urine wordt indien nodig ook verwerkt tot meststof.

  Desgewenst biedt Cooperl ook techniek om de urine te bewerken, zodat meer kan worden afgezet op de eigen grond. Het extract uit de urine wordt indien nodig ook verwerkt tot meststof.

 • Blikvanger tijdens Eurotier 2018 is het varkenstoilet van stalinrichter Big Dutchman. Deze houdt poep en pies gescheiden van elkaar, zodat het apart is op te slaan. Het resultaat is een frissere stal en minder ammoniakemissie. De urine zakt door de band; de mest wordt er afgedraaid. Ruwvoer als afleidingsmateriaal is mogelijk met dit stalontwerp, genaamd Pig T.

  Blikvanger tijdens Eurotier 2018 is het varkenstoilet van stalinrichter Big Dutchman. Deze houdt poep en pies gescheiden van elkaar, zodat het apart is op te slaan. Het resultaat is een frissere stal en minder ammoniakemissie. De urine zakt door de band; de mest wordt er afgedraaid. Ruwvoer als afleidingsmateriaal is mogelijk met dit stalontwerp, genaamd Pig T.

Laatste reacties

 • koestal

  waarom biggen euthaniseren ?

 • kees.van.dooren1

  @koestal, als een big dusdanig verzwakt is door bijvoorbeeld een infectie is euthanaseren veterinair verstandiger.

Of registreer je om te kunnen reageren.