Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

6.500 mensen kijken varkens op open dag

Het weekend van het varken wordt niet meer ondersteund wegens gebrek aan financiële middelen. Familie Van den Berkmortel hield op eigen kracht open huis. In twee dagen namen 6.500 mensen een kijkje bij de varkens.

Familie Van den Berkmortel in Sint-Oedenrode heeft een gesloten varkensbedrijf met 800 zeugen. Op zaterdag 9 en zondag 10 september stelde de familie het varkensbedrijf voor de achtste keer op rij open voor het publiek. Doreen van den Berkmortel vertelt waarom zij dit doen, ondanks dat het weekend van het varken niet meer wordt ondersteund.

Wat beweegt jullie om toch een open dag te organiseren?

“We vinden het belangrijk dat mensen met eigen ogen kunnen zien hoe het er op een varkenshouderij aan toe gaat. We vinden het dan ook erg jammer dat er geen geld meer is om dit initiatief landelijk te organiseren en te ondersteunen. We vinden pr voor de sector en ons bedrijf zo belangrijk dat we besloten hebben om het dit jaar opnieuw op eigen houtje te organiseren.”

"Het ontbreken van landelijke ondersteuning weerhoudt ons er niet van een open dag te organiseren", zegt Doreen van den Berkmortel. - Foto: Bert Jansen
"Het ontbreken van landelijke ondersteuning weerhoudt ons er niet van een open dag te organiseren", zegt Doreen van den Berkmortel. - Foto: Bert Jansen

Wat vonden de bezoekers ervan?

“We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen. Veel mensen verbazen zich er over dat het zo schoon is op een varkensbedrijf. Eén bezoeker zei: “Dit is nog leuker dan de Efteling”. En een opa met kleinkinderen zei na afloop tegen me: “Basisscholen uit de regio moeten hier komen kijken.” Dat zijn de reacties waardoor ik denk: ja, hier doen we het voor.”

Hoe hebben jullie het georganiseerd?

“We hebben ontzettend veel hulp gehad van familie, vrienden, buren, kennissen, sportverenigingen en werknemers en bedrijven uit de periferie. Beide dagen waren 60 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden en om uitleg te geven bij de varkens. Ook zij waren enthousiast, ze willen volgend jaar allemaal weer helpen.”

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Wat trok de meeste belangstelling?

“Dat is moeilijk te zeggen. De kraamstal is bij iedereen erg in trek. De kleine biggetjes bij de moeder kunnen zich altijd rekenen op veel belangstelling. Maar ook voor de dragende zeugen en de vleesvarkens was volop interesse. Net als voor de voerkeuken. Hier was de uitleg over het gebruik van reststromen uit de voedingsindustrie als varkensvoer voor veel bezoekers een eye-opener. En bij de jonge bezoekers is het biggen knuffelen en aaien populair. Speciaal daarvoor hadden we ponyrijden, een strodoolhof, een maisdoolhof en varkens knutselen van pompoenen.”

Was er een vaste looproute voor de open dag?

“Nee. We hadden een pendeldienst tussen de drie locaties van ons bedrijf. En bezoekers konden vrij heen en weer lopen. Overal was wel iemand beschikbaar om tekst en uitleg te geven. We hadden wel een logische volgorde aangegeven, zodat bezoekers alle facetten te zien kregen. Op verschillende plekken onderweg werden filmpjes getoond over het bedrijf.”

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Doen jullie het volgend jaar weer?

“Zeker. Het is belangrijk voor de sector en ons bedrijf om open dagen te houden. Nogmaals, ik vind het erg jammer dat er geen ondersteuning meer voor is, maar dat weerhoudt ons niet om volgend jaar weer een open dag te houden. Iedereen was hartstikke enthousiast. Daar gaat het om.”

Laatste reacties

 • husky

  De kinderen zijn vaak nog niet bevooroordeeld zou prachtig zijn dat er een landbouw lesstof op de lagere school zou komen, dan krijgen ze een idee waar hun eten vandaan komt

 • cjmmjfj

  Complimenten voor deze familie,verdient navolging.

 • frankrooi

  Petje af. Enorme organisatie om dit 2 dagen zo neer te zetten. Betere sector promotie kun je niet hebben. Dit moet een sector qua ondersteuning toch op kunnen pikken.

 • alco1

  In één woord: "Klasse"
  Calon van de LTO gaat niet met Thieme in debat omdat het programma "Buitenhof" niet meer dan 200.000 kijkers had.
  Maw. Hij doet niets.

 • zeugenhouderij!!

  Super georganiseerd en een eerlijk beeld gegeven hoe het er in de varkenshouderij aan toe gaat veel enthousiaste bezoekers gezien! TOP!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.