Boerenblog

‘Stapsgewijs werken in het nieuwe normaal’

Het is maar een onrustige wereld. Er zijn zoveel grote zaken aan de hand.

Covid-19, een economische crisis en de grote vraag is hoe het nieuwe normaal eruit gaat zien. Dat zijn allemaal zaken waar je niet zoveel mee kunt als je je varkens voert, je koeien melkt, de beregeningsinstallatie weer moet verzetten of je gewassen aan het schoffelen bent. Hoe houd je je als boer staande in dit geweld? Ik ken boeren die de onzekerheden, de onrust, niet meer aankunnen en er daarom mee stoppen. Het gros van ons gaat door.

Grote investeringen

Ik probeer vaak uit te leggen dat veranderen van je boerderij echt niet makkelijk gaat. Onze grote investeringen zoals stallen zijn voor twintig tot dertig jaren. Natuurlijk doe je in die periode wel wat kleinere aanpassingen. Maar toch, met het gros van je investeringen moet je jaren doen. Het valt niet mee om dan je hoofd koel te houden.

Waarom niet een programma opgezet voor boeren die willen nadenken over hun eigen toekomst

Ik vind dat boeren geholpen moeten worden hun eigen plan uit te stippelen, zich daaraan te houden en er doelbewust aan verder te werken. Niet omdat we zielig zijn, maar omdat we het heft in eigen hand willen nemen. Waarom niet een programma opgezet voor boeren die willen nadenken over hun eigen toekomst. Verschillende deskundigen kunnen raadplegen en samen nadenken over wat de toekomst zal brengen. En vooral passend bij jou als boer, bij je boerderij, je grond, je omgeving en je mogelijkheden. Dat lijkt mij nou zo gaaf.

Uitstippelen op je eigen manier

Niet weer een nieuwe toekomstvisies, maar het nieuwe normaal eens samen uitstippelen op je eigen manier. En vooral ook in je eigen tempo. Wat zou het dan mooi zijn als we dat met elkaar kunnen delen, kunnen uitdragen. En nog mooier zou het zijn als er dan mogelijkheden komen om al dat moois te realiseren.

Het Nieuwe Veehouden was zo’n programma. Daaraan hebben bekende varkenshouders als Erik Stegink (Piggy’s Palace), Mark van Sambeek (Frievar / Friberne) en Jan Vogels aan meegedaan. Volgens mij hebben zij daar prachtige ideeën opgedaan en ook uitgevoerd. Wij hebben er ook aan meegedaan.

Het idee daarachter was dat de ideeën dan breder gedragen zouden worden

Het leuke was dat de varkenshouders dat samen met een van hun adviseurs deden. Het idee daarachter was dat de ideeën dan breder gedragen zouden worden. Het was best een intensief programma. Ik zou het geweldig vinden als beleidsmakers hier nog eens naar zouden kijken en boeren die dat willen, mee zouden helpen na te denken over hun toekomst.

Onze toekomst

Los daarvan zijn wij ook bezig met onze toekomst. We moeten nog investeren in nieuwe vrijloopkraamhokken. Het laatste deel van onze transitie. We hebben tachtig vrijloopkraamhokken, daar moeten er nog zeventig bij. We willen in een ‘oude’ stal wat kraamhokken testen. Daarvoor hebben we geld gekregen van de Barth-Misset Stichting. We zijn er blij mee en hopen ook onze ervaringen te delen met jullie. Zo werken wij stapsgewijs aan onze toekomst.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.