Boerenblog

‘Inseminatiestop, stallen langzaamaan leeg’

Vanaf oktober verdwijnen de varkens geleidelijk van ons bedrijf.

Ik kom regelmatig met een bos ruikers thuis, de laatste tijd. Ook nu ben ik weer onderweg naar een bestuursvergadering waar ik voor de laatste keer aanschuif.

Als LTO-bestuurder heb je zitting in allerlei werkgroepen en commissies, die ik nu allemaal aan het overdragen ben aan mijn opvolger. Soms best jammer, maar aan de andere kant ben ik blij dat ik ervan af ben.

Door het bestuurswerk heb ik enorm veel leuke gedreven collega’s leren kennen. Feit is wel dat ik meer vrije tijd ga krijgen. Ik kan eindelijk de hobby’s uitbouwen of af en toe eens gewoon niks doen. Ik zal de lange ritten, waardoor je veel tijd voor nadenken hebt, misschien ook wel eens gaan missen.

‘Als boer was ik 45 jaar lang 7 dagen per week in touw’

Als boer ben je eigenlijk zeven dagen per week in touw; ik deed het 45 jaar. Het is nu wel een keer goed geweest. Gelukkig zijn mijn vrouw en ik nog gezond. We zijn bijna zestig, hebben kleinkinderen, het genieten kan beginnen.

Natuurlijk hebben wij een prachtig werkzaam leven gehad en dat hebben we nog steeds. Eigenlijk ben ik nooit met tegenzin de stal ingegaan en heb zeker van het boerenwerk genoten. Maar je kunt de tijd niet stilzetten. Het is zoals het is.

Lees verder onder de foto.

Ganzen. - Foto: Mark Pasveer
Ganzen. - Foto: Mark Pasveer

Op ganzen gejaagd in Arkemheen-polder

Wat is Nederland toch mooi, af en toe word je weer eens met je neus op de feiten gedrukt. Gisteren heb ik op ganzen gejaagd in de polder Arkemheen. Een schitterend gebied, en boeren maken in het grootste gedeelte ervan nog steeds de dienst uit. Sommige delen worden door terreinbeherende instanties beheerd en je kunt op de streep af zien waar dat is. Boeren kunnen dat beheer veel efficiënter.

Vooral op boerenland weidevogels en roofvogels

Vooral op het boerenland zie je enorm veel weidevogels die om je heen buitelen, roofvogels die in de lucht staan te bidden en een vlucht eenden die een plek om te overnachten hebben. En natuurlijk ook ganzen – ja, die zitten er genoeg. Als ineens een groep van misschien wel 300 ganzen overkomt, word je wel even stil. Vandaag staat er dus weer gans bij ons op tafel.

Stagiair als vakantiewerker aangenomen

We hebben een stagiair, die goed bij ons in het systeem past, als vakantiewerker aangenomen. Dat is ideaal; iedereen kan op zijn of haar tijd met vakantie zonder dat ik me driemaal in de rondte hoef te rennen zonder hun hulp.

Afbouwen bedrijf, stallen langzaamaan leeg

Verder zijn we het bedrijf aan het afbouwen. De stallen komen een voor een leeg de komende maanden. Zo kan ik er ook geleidelijk aan wennen om minder dieren te hebben en dus ook minder werk, alhoewel we al die leegkomende stallen wel schoon moeten opleveren natuurlijk.

Eind september stoppen we met insemineren, en vanaf dan worden alle gespeende zeugen verkocht en kan de dekstal worden schoongemaakt.

Eind januari werpen dan de laatste zeugen, een week of tien daarna gaan de laatste gespeende biggen naar de vleesvarkensstal.

Een halfjaar daarna kan ik het bedrijf netjes en schoon overdragen aan de nieuwe eigenaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.