Boerenblog

3 reacties

‘Voorlopers in de varkenshouderij verdienen steun’

Voorlopers in de varkenshouderij effenen het pad voor de rest. Daarom is het goed dat zij worden ondersteund.

Net na het schrijven van mijn vorige column werden we Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019. Dat begint nu al een beetje te wennen. We hebben heel veel felicitaties en reacties gehad, waarvoor ontzettend veel dank. Vooraf besef je niet wat het teweegbrengt, en dat is toch heel wat.

Werken en praten met minister Schouten

Om te beginnen kwam minister Schouten een dagje bij ons op het bedrijf werken. Dat dagje werd een middagje. Eerst hebben we gegeten en met elkaar gesproken over hoe we tot Hamletz zijn gekomen, welke hobbels we genomen hebben en welke hobbels we nog verwachten. Het is erg fijn om je eigen praktijkervaringen aan de minister te kunnen vertellen zonder dat daar een enorme tijdsdruk op staat.

Gewerkt werd er ook. We hebben samen een kraamstal vol zeugen gezet en de hokken klaargemaakt: stro in de hokken gedaan en de jutezakken opgehangen. Voor De Telegraaf is er nog een foto gemaakt van de minister achter een kruiwagen, een stoere foto.

Brainstormsessie met voorlopers

Groningen lijkt te ver van Den Haag te liggen. Het mooie van deze prijs is dat de weg naar Groningen ineens wél begaanbaar is. Dat is toch supertof! Op initiatief van het ministerie van LNV hadden we met voorlopers uit de varkenshouderij een brainstormsessie in onze bezoekersruimte. Doel was ideeën te verzamelen hoe LNV én andere partijen de positie en de rol die koplopers in de varkenshouderij vervullen concreet kunnen versterken.

Vaak doen voorlopers de dingen 2 keer. Maar van de fouten die ze maken, kunnen anderen weer leren

Ik vind dat zeer waardevol. Dat is een goede strategie om een omslag in de veehouderij te bevorderen. Voorlopers geven richting aan de toekomst en wijzen anderen de weg daarheen. Vaak doen voorlopers de dingen 2 keer. Maar van de fouten die ze maken, kunnen anderen weer leren.

Belemmerende regels

Voorlopers maken door hun handelen duidelijk welke regels belemmerend werken. Dat maakt werken aan een oplossing ervan mogelijk. Even 2 voorbeelden: het dure meetprotocol voor nieuwe stallen om de emissies te meten en het verwaarden van meer reststromen in de varkenshouderij op een veilige manier.

Vraag en aanbod

Het grote vraagstuk is de markt. Zonder uitzondering gaven alle voorlopers aan dat het erg belangrijk is om markt voor hun nieuwe producten/concepten te ontwikkelen. Pas als er meer vraag is, kan een concept zich verder ontwikkelen. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen is van groot belang. Als we te veel produceren, maken we onze eigen markt kapot.

Die afstemming valt nog niet mee als het om levende dieren gaat, maar het is wel een voorwaarde om geld te kunnen verdienen en te blijven verdienen. Voorlopers effenen het pad voor de rest. Daarom is het goed dat voorlopers worden ondersteund.

Ook is het goed dat voorlopers in beeld worden gebracht. Zo kunnen ook buitenstaanders zien welke ontwikkelingen er in de agrarische sector zijn. Bij ons is vorige week ook zo’n film gemaakt. Binnenkort is die te zien op het YouTube-kanaal van LNV. Best mooi vind ik dat.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  annechiem, het gelijk heeft vaak 2 kanten, de andere kant is dat ik als regulieren varkenshouder soms het gevoel krijg dat de regelgeving aangepast word aan de voorlopers,
  ik ben voor een europese regelgeving, als iemand wat extra wil doen , moet die dat maar met zijn afnemer van het vlees regelen,volgens mij is dat de te bewandelde weg.

 • KFB

  Heeft de minister de varkens allemaal een appeltje gegeven??

 • a.tenhave1

  Ik begrijp dat dubbele gevoel zeker. Ik vind ook dat de Europese regelgeving de basiswetgeving in ons land moet zijn. Als er meer moet/extra eisen gewenst zijn, kan dat in een marktconcept. Het is dan de KEUZE van elke boer om er wel of niet aan mee te doen.
  Aan de andere kant moeten we niet de ogen sluiten voor nieuwe ontwikkelingen.
  Ook in andere landen is men bijvoorbeeld volop bezig om vrijloopkraamhokken te ontwikkelen.
  Echter het is heel erg voor een sector als er in een land veel meer eisen worden gesteld dan de wet. Kijk naar wat er in Duitsland gebeurt. Of wat er voorheen in de UK gebeurde bij groepshuisvesting zeugen. De bovenwettelijke eisen hebben de Engelse varkenshouderij laten halveren! En geïmporteerd werd er wel. En met lagere eisen voor import dan de Engelse varkenshouders aan moesten voldoen. Ik noem dat altijd de "ENGELSE LES".
  Dat moeten we ten alle tijden voorkomen!

Of registreer je om te kunnen reageren.