Commentaar

3 reacties

‘Varkensvlees wordt roofgoed’

Afrikaanse varkenpest wordt een keerpunt. China koopt massaal varkensvlees in. Die kooplust gaat de schapvulling ook in de Westerse wereld bepalen.

De Afrikaanse varkenpest gaat nu ruim een half jaar rond in China. Formeel brak die uit op 1 augustus 2018 in een regio die grenst aan Noord-Korea. Het virus is genetisch zeer nauw verwant aan de vorm die in Siberië en Oekraïne rondgaat. De meest waarschijnlijke herkomst is dan ook het voeren van keukenafval waarin – waarschijnlijk illegaal – geïmporteerd besmet vlees zat. De teller staat in China nu op 117 uitbraken, dus 117 besmette gebieden.

Uit het verloop van de epidemie en de grote verspreiding over het immens grote China ligt een eerdere introductie van de besmetting echter voor de hand.

Aantal uitbraken China met een korrel zout nemen

Die 117 uitbraken mag je gerust met een flinke korrel zout nemen. China neemt het namelijk niet zo nauw met transparantie. Wie de varkenshouderij kent, schatte al wel in dat het een grootschalige epidemie moest zijn met immense gevolgen voor de handel in varkensvlees. De epidemie is onbeheersbaar. Transportverboden zijn in China wel ingesteld, maar nauwelijks nageleefd. Ook zijn daar nagenoeg onbelemmerde dier-, mens- en transportcontacten tussen de bedrijven. En toen bekend raakte dat zelfs diermeel besmet was, kon iedereen op zijn vingers uittellen dat er grote zaken speelden.

Varkensstapel wereldwijd 8% kleiner

Dat blijkt ook nu het geval. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw was de varkensstapel eind februari een zesde kleiner dan een jaar eerder. Het aantal zeugen was zelfs een vijfde kleiner. Dat tikt door, de varkensstapel is nu wereldwijd 8% kleiner dan een jaar eerder. De Chinezen konden tot nu toe de voorziening met varkensvlees redelijk in de benen houden doordat veel producenten hun dieren versneld slachtten, uit angst voor uitbraken. Maar daar is nu een eind aan gekomen. China is de afgelopen weken al stevig op de wereldmarkt aan het inkopen. In de eerste week van maart kocht het krap 24.000 ton vlees in de VS. Nooit eerder sloeg het zoveel ineens in.

Varkensvlees moet in China goedkoop blijven

Varkensvlees is in China volksvoedsel. De beschikbaarheid ervan tegen lage prijs is cruciaal. In perioden van schaarste, groeit de politieke onrust. Denk aan de Tiananmen-opstand van 1989, de man die voor de tank ging staan. Die opstand was getriggerd door rijzende voedselprijzen. Een schrikbeeld voor de machthebbers. Daarom moet varkensvlees goedkoop blijven, en daarom koopt China nu massaal vlees in.

China’s import gaat nog veel meer toenemen

Een op de zes Chinese varkens heeft volgens het landbouwministerie al het loodje gelegd. Maar gezien inschattingen van CEO’s van grote agroconglomeraten die in China actief zijn, is dat een flinke onderschatting. Zij komen tot minstens een derde minder varkens in China. Dat betekent maar een ding: China’s import gaat nog veel meer toenemen. AVP wordt een gamechanger. Die Chinese kooplust gaat de schapvulling ook in de Westerse wereld bepalen. Varkensvlees gaat schaars worden, roofgoed.

Hoe gaat de consument reageren?

Daarop gaan consumenten reageren. Ze kunnen gaan twijfelen aan de veiligheid ervan, want oh, kan die ziekte over op mensen? Gelukkig zal dat in Nederland niet zo’n vaart lopen, daar is al tijden de boodschap gecommuniceerd: geen gevaar voor de mens. Al weet je nooit wat één gek bericht op social media aan schade kan aanrichten. Het kan ook leiden tot meer waardering voor het veilige, diervriendelijk geproduceerde en vooral lekkere stuk vlees dat we in West-Europa produceren. In ieder geval zal de beleving veranderen. Kansen te over, nu varkensvlees roofgoed wordt en de prijzen omhoog gaan.

Laatste reacties

  • varken23

    Wat is het prijs niveau van vleesvarkens in China nu, en bijvoorbeeld een jaar als 2016 rond deze tijd van het jaar(laatst maart)?

  • Eerst eens zien

  • de beste stuurlui staan aan wal...........

Of registreer je om te kunnen reageren.