Boerenblog

4 reacties

‘Praat niet met activist maar met journalist’

Zoek geïnteresseerde journalisten en deel je kennis over en visie op de veehouderijsector met hen.

Het is in Nederland actueel: activisten die inbreken en filmen binnen je bedrijf. Daar zijn we in Duitsland echter al langer aan gewend. Daar is in 2013 voor het eerst ingebroken bij een grote klant van ons en sindsdien zijn er nog vele inbraken en filmpjes gevolgd. Ook in Duitsland staan de grotere bedrijven onder extra aandacht en, zoals blijkt, niet alleen bij de overheid.

Onlangs was ik bij een klant waar een groep activisten ingebroken had en 4 uur lang filmde. De ondernemer had extra mensen aangenomen om er voor te zorgen dat alles er echt goed uitzag. De nieuwe dekstal was 2 dagen van tevoren in gebruik genomen en zag er pico bello uit. Na 4 uur filmen was een biggetje met een grote vleeswond het enige negatieve wat ze gevonden hadden en wat er echt slecht uitzag. De wond was waarschijnlijk veroorzaakt door een beet van een geschrokken zeug. Hoewel alles goed in beeld gebracht was en het er naar mijn mening goed uitzag, waren er toch veel negatieve reacties op de beelden.

Er zijn bijna geen mensen meer die weten hoe dieren worden gehouden

Daarmee komen we bij de kern van de zaak: er zijn bijna geen mensen meer die weten hoe dieren worden gehouden. Daardoor zijn er veel mensen die de huidige manier van dierhouderij negatief vinden.

Activist breng je niet van zijn standpunt af

Ik heb zelf een keer in Duitsland voor de televisie een gesprek gevoerd met een actiegroep die demonstreerde tegen een bedrijf dat wij aan het bouwen waren. Daar is nauwelijks een beginnen aan. De actiegroepen hebben 10 tot 20 vaste negatieve standpunten, die iedereen wel kent en waar ze zeker niet van af te brengen zijn.

De kracht van televisie

Ook hebben wij een keer een cameraploeg van Zembla op ons bedrijf gehad. Daar heb ik de kracht van de televisie ervaren. Dat ze veel macht hebben, weten deze journalisten zelf ook. Ze vertelden mij dat ze in 5 minuten beeld net zoveel kunnen laten zien als je in een boek kunt opschrijven. Ze hebben een halve dag gefilmd, ik heb ze alles laten zien en wat wordt er uitgezonden? Nog geen 10 minuten met beelden die ze zelf willen laten zien en die waren niet positief.

Groep 8 op excursie naar een veebedrijf; zo maakt iedereen eens in zijn leven kennis met de onze sector

Zoek een geïnteresseerde journalist

Pas zag ik op tv een enthousiaste pluimveehouder die zijn bedrijf aan een activist liet zien. Het bleek al direct dat deze activist geen enkele interesse had in de belangen van de veehouder. Hij was er duidelijk alleen op uit zichzelf en zijn standpunten te promoten.

Met deze ervaring zie ik het niet zitten om met activisten te praten. Ze krijgen daarmee alleen maar nog meer aandacht. Die tijd kun je veel beter gebruiken om een geïnteresseerde journalist te zoeken die voldoende tijd, en dan noem ik een halfuur, aandacht wil besteden aan je bedrijf en datgene waarmee we in de veehouderijsector bezig zijn.

Programma voor scholieren

Een scholingsprogramma over de veehouderijsector in Nederland voor groep 8 met een excursie naar een bedrijf lijkt me een goede mogelijkheid om iedereen een keer in zijn leven kennis te laten maken met onze sector. Een mooie opgave voor LTO Nederland, waaraan ik graag zou meewerken.

Laatste reacties

 • Alco

  Ach Mari. We hebben hier de journalisten al zo vaak opgeroepen om iets te schrijven over de korte kringloop van uitstoot van ons vee en de opname door de voeding en over het belangrijkste product van de dieren, namelijk mest.
  Mest houdt het leven in de gewassen, met daarbij het bodemleven, met als gevolg daarvan de insecten voor weidevogels.
  Maar nee hoor! Zij citeren liever de linkse groene brigade wat gestoeld is op emotie en aannames.

 • farmer135

  Inderdaad scholingsprogramma is goed idee, wakker dier heeft ook complete lespakketten voor scholen.

 • Firma Vellenga

  Goed idee, maar om op de boerderij te komen is al het eerste probleem....Ouders hebben geen tijd, fietsen doen of willen ze niet. En ook de leraren hebben het al druk genoeg om hun programma af te werken. Wij gaan het bedrijf open stellen op de fietsroute...misschien ook een idee. Ben dus ook wel bang dat er "verkeerde" mensen langs komen die zullen altijd wat vinden. Dan bedoelen wij het weer goed maar komen aan het eind van het verhaal negatief naar voren. Voor je gevoel probeer je toch iets...

 • koestal

  Carola Schouten praat wel met activisten. Vindt het zeer interrressant.

Of registreer je om te kunnen reageren.