Boerenblog

4 reacties

‘Niks voortkabbelen, met gedoe rond dakplaten’

Je zou denken dat de tijd een beetje voortkabbelt, in aanloop naar kerst. Dus niet, met idioterie rond asbestvrije golfplaten. Overheid, kan dat niet anders?

Het zijn echt donkere dagen voor kerst. ’s Middags om vier uur is het al bijna donker, en op regenachtige dagen lijkt het wel alsof het niet meer licht wordt. Niet echt mijn favoriete tijd van het jaar.

Het is wel een tijd om de gordijnen vroeg dicht te doen en aan de keukentafel een spelletje te doen met het gezin. Het lijkt alsof de tijd voortkabbelt, maar niets is minder waar.

We zijn bezig om zonnepanelen op een deel van onze daken te leggen. Op de zeugenstal van 2014 moesten wat dakplaten worden vervangen. Daarbij ontdekten we lichte scheurtjes in de platen. Expert erbij en dus vertraging. Maar dat is nog niet het ergste.

Er moet een asbestinventarisatie gedaan worden als je asbestvrije golfplaten wilt vervangen ... Ergerlijk!

Ergerlijk is dat er een asbestinventarisatie gedaan moet worden als je asbestvrije golfplaten wilt vervangen. Dat leek me echt idioot. Na wat tegenspartelen mijnerzijds bleek dat een omgevingsvergunning, waaruit bleek dat we asbestvrije platen gebruikt hadden, ook voldoende zou zijn.

De asbestvrije platen moeten wél als asbest worden afgevoerd

Maar de asbestvrije platen moeten wel als asbest worden afgevoerd. Ze moeten dus verpakt de container in om dan gewoon gestort te worden. Allemaal extra kosten voor niks. Zeg overheid: kan dat niet een beetje anders?

Trots op Nuffield

Afgelopen vrijdag hadden we onze jaarlijkse Nederlandse Nuffield-conferentiedag. De scholars van 2018 hielden hun eindpresentatie. We maakten onze vier nieuwe scholars voor 2020 bekend. Een zaal vol belangstellenden luisterde naar hoe het zit met de marktgerichtheid in de zuivelsector, big data als moneymaker, toekomst van veenweidegebieden en ‘hoe vertel ik het agrarisch verhaal aan de massa’.

Ik ben trots op onze scholars, die hun onderzoeken met open mind hebben gedaan. Bijna allemaal hebben ze een persoonlijke groei doorgemaakt. En bijna allemaal gaan ze iets doen met hun onderzoeksbevindingen. Hun enthousiasme spat ervan af.

Ik ben ervan overtuigd dat zij de agrarische sector een impuls gaan geven. Ik hoop dat er vonkjes zijn overgesprongen naar de bezoekers.

Hamletz, ons varkensvleesmerk, zit in de lift; vooral door consumenten die in hun supermarkt naar ons vlees vragen, komen er meer winkels bij

Hamletz, ons varkensvleesmerk, zit in de lift. Vooral door consumenten die in hun supermarkt naar ons vlees vragen, komen er meer winkels bij. Het is een opwindend gebeuren. Het blijkt dat de consument echt wel macht heeft. Vaak is die consument zich er niet eens van bewust, maar hij heeft die macht wel. Ook daar een pril begin van bewustwording. En ja, we hebben nog meer winkels nodig die Hamletz willen verkopen.

Zonnepanelen en experiment met vrijloopkraamhokken

U ziet het: niks voortkabbelen. De zonnepanelen moeten 4 januari stroom leveren, we gaan nog een experimenteerafdeling opzetten met vrijloopkraamhokken, we gaan in het nieuwe jaar een tandje bijzetten en nog meer winkels zoeken die Hamletz willen verkopen. Want echt: ik ben ervan overtuigd dat de consument ons vlees graag wil kopen, maar ik moet die consumenten wel kunnen bereiken.

Kerstboom en paardensport

Eerst gaan we even een beetje rustig doen onder de kerstboom. Even voortkabbelen. Gezellig met familie. Tijd voor paardensport: indoor Groningen in Zuidbroek. Tijd om na te denken. En dan op volle kracht weer vooruit in het nieuwe jaar, 2020!

Laatste reacties

 • Hilhorst100

  Nog idioter als je zelf aangeeft dat het asbest is moet het ook nog onderzocht worden. Nederland zit vol onzinnige onderzoeksbureaus.

 • agratax(1)

  Annechien. Wat wordt het volgende "asbest dossier" als de echte asbest is weg gestopt in de vuilstort? Zijn het de oude zonnepanelen of de rotor van de windturbines of ****?***. Wie het weet mag het zeggen, maar niemand heeft geluisterd naar de publicaties van de Club van Rome. Deze denktank publiceert nog steeds en is niet bepaald optimistisch ook niet over de tijd van na de plannen van Timmermans.

 • agratax(1)

  p.s. niet bepaald stof om te lezen tijdens de vrolijke Kerstdagen.

 • hietkamp

  Volgende gaat het steenwol zijn, isolatie

Of registreer je om te kunnen reageren.