Partner
Steeds meer agrarische bedrijven vervangen het asbest op het dak van hun stal of loods. - Foto's: Eternit AlgemeenPartner

Zo wordt asbestsanering een bedrijfsverbetering

Heb je nog asbest op je stal of loods? Dan komt er een moment dat je wilt renoveren. Met de juiste partners is asbestsanering gemakkelijker dan je denkt. Een dakrenovatie met goede vezelcement golfplaten zorgt voor een aangenamer klimaat in de stal en een betere uitstraling van je bedrijf.

Steeds meer agrarische bedrijven vervangen het asbest op het dak van hun stal of loods. Volgens cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt het oppervlak asbestdaken in de afgelopen paar jaar in Nederland jaarlijks met 5 à 6 miljoen vierkante meter per jaar af. Dat gaat nog wel even zo door, want in Nederland is er nog altijd naar schatting 60 tot 70 miljoen vierkante meter asbestdaken te gaan. In België is dat 30 tot 50 miljoen.

Het gebruik van asbest in de bouw werd verboden in de jaren ’90; sinds 1993 in Nederland en 1996 in België. Er was zelfs een wettelijke verplichting voor sanering in de maak, maar die is er niet gekomen. Het vervangen van de oude asbestdaken wordt wel gepropageerd. (In Nederlands is er geen landelijk subsidieregeling voor het verwijderen asbestdaken meer.) Wel zijn er regelingen of projecten op provinciaal niveau, die vloeien voort uit de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken van 2020.

Lees verder onder foto

Onvermijdelijk onderdeel van de renovatie is de sanering van de asbesthoudende materialen.
Onvermijdelijk onderdeel van de renovatie is de sanering van de asbesthoudende materialen.

Redenen voor dakrenovatie

Er zijn verschillende redenen voor dakrenovatie. De meest voor de hand liggende is slijtage. De jongste asbestdaken zijn al bijna 30 jaar oud, de meeste liggen er al veel langer. Hoewel het materiaal oersterk is, gaat de kwaliteit achteruit. Het begint met platen die aan de onderkant nat worden. Nog een stapje verder en het dak begint te lekken. Dat is irritant en past ook niet in het beeld dat de meeste boeren hebben van een professioneel bedrijf. De stal moet een gezonde en aangename plek zijn voor mens en dier. Daarvoor moet het dak gewoon goed zijn.

De tweede reden is dat verzekeraars meer en meer aandringen op renovatie. Stallen met een verouderd asbestdak worden minder goed verzekerbaar.

Verder komt dakrenovatie ook vaak ter sprake in plannen voor verduurzamen. Met name wanneer je zonne-energie wilt opwekken: zonnepanelen mogen niet worden geïnstalleerd op asbest.

Lees verder onder foto

Een goed montagebedrijf met ervaren en vakbekwaam personeel zorgt ervoor dat de renovatie vlot verloopt.
Een goed montagebedrijf met ervaren en vakbekwaam personeel zorgt ervoor dat de renovatie vlot verloopt.

Uitstraling bedrijf

Ten slotte is het ook een kwestie van uitstraling. Dat argument wordt waarschijnlijk minder vaak hardop uitgesproken, maar is wel degelijk relevant. Je bedrijf maakt een veel betere en meer toekomstgerichte indruk als je het verouderde asbestdek hebt vervangen door nieuwe golfplaten.

Onvermijdelijk onderdeel van de renovatie is de sanering van de asbesthoudende materialen. De oude platen moeten worden afgevoerd, waarbij de stal en directe omgeving niet ‘besmet’ mogen worden met asbestdeeltjes. Daar hoort ook een correcte afhandeling van het papierwerk bij. Dat kun je het beste uitbesteden aan een vertrouwd, gespecialiseerd montagebedrijf. Dan wordt het gemakkelijker dan je denkt.

Breunissen Montage in Wageningen is zo’n bedrijf. “Wij regelen alles voor de klant”, zegt eigenaar Klaas Willem Breunissen. “We voeren het asbest af, als het nodig is vervangen we de gordingen en we monteren de nieuwe dakbedekking met alle toebehoren. We verzorgen ook het asbestinventarisatierapport en de sloopmelding bij de gemeente. Het enige wat de klant moet doen, is zorgen dat er ruimte is rondom de gebouwen en de ruimte binnen leeg en bezemschoon maken.”

Lees verder onder foto

De klant moet zorgen voor voldoende ruimte rondom de gebouwen en de ruimte binnen moet leeg en bezemschoon zijn.
De klant moet zorgen voor voldoende ruimte rondom de gebouwen en de ruimte binnen moet leeg en bezemschoon zijn.

Vlot verloop renovatie

Een goed montagebedrijf met ervaren en vakbekwaam personeel zorgt ervoor dat de renovatie vlot verloopt. Breunissen: “Normaal gesproken hebben we een dag nodig voor het saneren en een dag voor het monteren. Daarna komt nog de afwerking, maar in de regel zit je maar twee dagen zonder dak.”

Als onafhankelijk montage bedrijf kan Breunissen verschillende materialen aanbieden. Waar vragen zijn klanten het meest om? “In veel gevallen wordt bij asbestrenovatie gekozen voor vezelcement golfplaten, zeker bij natuurlijk geventileerde stallen of open kapschuren. In gebouwen die flink worden geïsoleerd, zijn ook sandwichpanelen een mogelijkheid, daar hangt dan wel ander prijskaartje aan.”

Ademend en niet brandbaar materiaal

Naast de gunstige prijskwaliteitverhouding zijn er meer argumenten om voor vezelcement te kiezen. Het is sterk en gemakkelijk te verwerken. Het materiaal is ongevoelig voor roest, schimmels en aantasting door ongedierte. Verder zijn de betere vezelcement golfplaten ademend en geluiddempend.

“Wat ik persoonlijk een groot voordeel vindt is dat vezelcement niet brandbaar is”, zegt Breunissen. “Zeker voor gebouwen waarin je dieren houdt is brandveiligheid heel belangrijk.”

Lees verder onder foto

Advies is te kiezen voor een merkproduct. Als je rekent, is kwaliteit op termijn altijd goedkoper.
Advies is te kiezen voor een merkproduct. Als je rekent, is kwaliteit op termijn altijd goedkoper.

30 tot 40 jaar zonder zorgen

Hij adviseert zijn klanten te kiezen voor een merkproduct. Als je rekent, is kwaliteit op termijn altijd goedkoper, stelt hij. “Wanneer je een dak vernieuwt, wil je dat het er 30 of 40 jaar zonder zorgen blijft liggen – en het liefst nog langer. Dan heb je een paar euro’s prijsverschil makkelijk terugverdiend. Je hebt er veel meer plezier van als je iets goeds op je dak hebt liggen, aldus de renovatiespecialist. “Ik werk graag met Eternit. Dat is toch een bepaalde zekerheid: je kan met vertrouwen die platen op het dak leggen.”

Eternit

Eternit biedt met de Ecolor golfplaten een ruim aanbod aan lengtes en kleuren. Daarnaast bestaat ons assortiment uit Ecolor Extra en Ecolor Vento. De Extra is ontwikkeld voor hoge eisen op gebied van sneeuw- en regendichtheid. Met de Ecolor Vento kun je een ventilatiedak realiseren.

Eternit golfplaten bewijzen al jaren hun degelijkheid onder alle omstandigheden in de agrarische sector. We geven niet voor niets 10 jaar garantie op de intrinsieke kwaliteit.

Ook daarom wil je Eternit op je dak.

Beheer
WP Admin