Biggen op een voormalig bedrijf van Adriaan Straathof in Duitsland. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Flevoland trekt vergunning varkensbedrijf Creil Exploitatie in

Uit vrees voor misbruik trekt de provincie Flevoland de vergunning in van het varkensbedrijf van Adriaan Straathof in Creil.

De provincie Flevoland weigert de aangevraagde omgevingsvergunning te verlenen en trekt van varkensbedrijf Creil Exploitatie de huidige vergunning in. Dit laat het college van Gedeputeerde Staten weten. De reden is dat er ernstig gevaar is dat de omgevingsvergunning ook voor het plegen van strafbare feiten wordt gebruikt.

De provincie schrijft ook dat sprake is van ‘een patroon van het structureel of in ieder geval herhaaldelijk (vermoedelijk) plegen van strafbare feiten gedurende een langere periode.’ Flevoland wil niet ongewild criminele activiteiten faciliteren met het verlenen van een vergunning, schrijft het provinciebestuur.

Nieuwe aanvraag varkensbedrijf

In de nieuwe aanvraag wilde het bedrijf een omgevingsvergunning voor 2.940 vleesvarkens, 14.192 biggen, 2.217 guste en dragende zeugen en 490 kraamzeugen. Verder werd in de aanvraag verzocht om zaken als een mestzak, gasopslag en brijvoeropslag.

Integriteitstoetsen

De provincie baseert zich op eigen Bibob-onderzoek en onderzoek door het Landelijk Bureau Bibob. Het landelijk bureau kan diverse bronnen raadplegen, zoals de fiscus of de NVWA. De wet Bibob is een integriteitstoets die preventief wordt ingezet als ernstig gevaar dreigt van bijvoorbeeld misbruik van een vergunning. Het varkensbedrijf heeft zes weken tijd om tegen het besluit van de provincie bezwaar aan te tekenen.

Sebava-groep

Creil Exploitatie staat ook bekend als Knorpolder en Sebava. Deze laatste vennootschap is opgericht door Adriaan Straathof en wordt bestuurd door Maarten Verdoorn. De provincie Gelderland maakte eerder deze week bekend dat het de vergunning wil intrekken van varkensbedrijf de Knorhof in Erichem. Dit bedrijf brandde in 2017 af. De Knorhof was ook van Adriaan Straathof.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Reacties

 1. @ Even Anders. Mischien mag Straathof dan ook geen auto kopen omdat hij ermee door een rood licht zou kunnen rijden. Als deze persoon beschuldigd, veroordeeld en gestraft wordt nog voor hij een misdaad heeft gepleegd zou het mij van hem tegen vallen als hij niet terug zou vechten.

 2. Beste mensen denk en jullie nu echt dat een dergelijk besluit zomaar genomen wordt?
  Het Bibob-onderzoek van het Landelijk Bureau Bibob toont aan dat ernstig gevaar dreigt van bijvoorbeeld misbruik van een vergunning Het landelijk bureau kan diverse bronnen raadplegen, zoals de fiscus of de NVWA, waterschappen omgevingsdiensten enzovoort.
  Denkt u nu werkelijk dat Arjan zijn leger aan advocaten niet zou inschakelen als er niks loos zou zijn?
  W Geverink Weg Schuts, Maxima zei een beetje dom ik sluit mij daar bij aan.

  1. Het is tenen krommend dat domme ge*** van jouw @ Even Anders. Mischien mag Straathof dan ook geen auto kopen omdat hij ermee door een rood licht zou kunnen rijden. Als deze persoon beschuldigd, veroordeeld en gestraft wordt nog voor hij een misdaad heeft gepleegd zou het mij van hem tegen vallen als hij niet terug zou vechten.deze reactie is automatisch gemodereerd

 3. Als ze met bewijs komen is daar aan toe maar als “vermoedelijk” genoeg is, dan heeft heel Nederland een flink probleem. Het is vergelijkbaar met een verzekering die het woord “verdacht” gebruikt om te voorkomen dat ze uit moeten keren aan iemand met een afgebrande woning.

 4. Met deze uitleg worden ook alle pasmelders vogelvrij verklaard.
  Had deze polder ook niet met schiphol afgestemd , welke boeren ze moesten uitkopen. Pas maar op voor deze wolf in schaapskleren.

Beheer
WP Admin