Voormalig zeugenbedrijf van Adriaan Straathof in Gladau, Duitsland. Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Straathof dreigt vergunning te verliezen van Creil Exploitatie

De provincie Flevoland is voornemens de vergunning in te trekken van varkensbedrijf Creil Exploitatie van familie Straathof.

De provincie Flevoland wil alle vergunningen intrekken van varkensbedrijf Creil Exploitatie B.V. van familie Straathof. Dat bevestigt Maarten Verdoorn, adviseur van Sebava, een vennootschap van varkenshouder Adriaan Straathof. Reden is dat de provincie vermoedt dat er structureel strafbare feiten werden gepleegd en de verantwoordelijk gedeputeerde vreest dat dit in de toekomst doorzet, zegt ze tegenover omroep Flevoland.

Verdenking na bibob-procedure

Over wat voor overtredingen het gaat, wil zowel de provincie als Verdoorn niets zeggen. De verdenkingen kwamen aan het licht na het doorlopen van een zogeheten Bibob-procedure. De uitkomst daarvan is geheim. Deze procedure is doorlopen omdat Straathof de vergunning voor de mestopslag en het aantal varkens wil wijzigen. Lokale overheden kunnen met Bibob toetsen of ze geen criminele of strafbare feiten faciliteren met het verstrekken van een vergunning. De wijzigingsaanvraag wordt niet verleend en de vergunning uit 2006 om varkens te mogen houden aan het Zuidermeerpad wordt zelfs ingetrokken, als het aan de provincie ligt.

Straathof gaat bezwaar indienen

Verdoorn verklaart dat het nieuws hen ook rauw op het dak viel. Volgens hem heeft de provincie Flevoland hen niet eerder gewezen op vermeende criminele activiteiten. Varkenshouderij Creil Exploitatie heeft zes weken tijd om bezwaar in te dienen tegen het besluit van de provincie. Dat gaat ook gebeuren, vertelt Verdoorn. Inhoudelijk wil hij op dit moment niet op de zaak ingaan.

In Creil liggen een paar duizend zeugen met gespeende biggen, volgens Verdoorn. Varkenshouder Adriaan Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod op het houden van varkens en was in Nederland ook regelmatig in conflict met overheden over vergunningen en de naleving daarvan.

Lees ook: Straathof focust op Nederlandse bedrijven

Reacties

 1. Beste W Greverink . Ik keur het zomaar sluiten van een bedrijf niet goed . Maar de persoon waar het omgaat is ook niet te noemen als een voorbeeld boer in alle opzichten .Dus ook geen promotie bedrijf voor de sector . Denk dat zulk soort bedrijven de sector op alle fronten alleen maar imago schade toebrengen .

  1. Mogen ze bij Straathof het bedrijf zonder reden sluiten kunnen ze dat bij jouw ook Hendrix.

 2. Schiphol ook vast sluiten ?
  Bij Shell-Pernis klopt er ook vast wel iets niet , ook maar vast sluiten ?
  Tata Steel IJmuiden loopt ook niet geheel volgens de vergunning, op voorhand maar vast sluiten; da’s beter ….

  1. Kraats en Geverink Als jullie het hele gebeuren rond Straathof een beetje hebben gevolgd weten jullie dat we hier niet praten over een bedrijf waar (ook vast wel iets niet in orde is) maar waar structureel dingen niet op orde zijn, het feit dat jullie Kraats en Geverink het voor een dergelijk persoon met een op zijn zachts gezegd dubieuze reputatie opnemen zegt mij genoeg om te stellen dat de sector niet wars is van het ontwijken van de Wetgeving. En dan maar janken dat je in wezen niet van plan was de zaak te besotemieteren en dat je eigenlijk te goede trouw was.
   Klein probleempje jullie kunnen voorlopig niet aankloppen bij Berg’s advies.

  1. Jij weet ook wel dat er geen bedrijf kan worden gesloten op basis van een vermoeden, maar het bekt natuurlijk wel lekker om te verkondigen dat de overheid een bedrijf kan sluiten op basis van een vermoeden. Waar jij mee bezig bent is pure stemmingsmakerij.

Beheer
WP Admin