Commentaar

18 reacties

‘Kaalslag intensieve veehouderij op komst’

Ammoniakrechten van vleesvarkens zijn relatief spotgoedkoop.

Potentiële stoppers hebben er een probleem bij. Ze weten dat de opbrengst onder de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen die 25 november opengaat ongeveer €300 per vleesvarkensplaats is. Maar ja, nu duiken ineens de ammoniakrechten als potentiële moneymaker op. Wat te doen? In ieder geval: aanmelden voor de subsidieregeling. Op zijn vroegst 12 maart moet je dan ‘ja’ of ‘nee’ ingaan op die saneringsopkoop. Dan is geheid de huidige ammoniak- en stikstofdiscussie wel uitgekristalliseerd en is er zicht op de prijsvorming van ammoniak, zowel dichtbij als verder weg van de Natura 2000-gebieden.

De contouren van de ammoniakhandel worden al duidelijk; ze zijn voor de toekomstige omvang van de varkenssector niet gunstig

De contouren van de ammoniakhandel worden echter al wel duidelijk. Die zijn voor de toekomstige omvang van de varkenssector niet gunstig. Want ammoniak van varkensbedrijven is relatief spotgoedkoop. Tel maar mee.

Bij verkoop van ammoniakrechten – in beleidstaal: extern salderen – moet het bedrijf op 8 oktober beschikken over dierrechten. Die dierrechten moet de verkoper laten doorhalen, zonder er een vergoeding voor te beuren. Dat doorhalen bepaalt daarmee in hoge mate de minimumwaarde van de ammoniak. Gerekend wordt met de ammoniakuitstoot onder het Besluit emissiearme huisvesting, voor de meeste vleesvarkensstallen is dat 1,6 kilo ammoniak per plaats.

Lees verder onder de foto.

Vleesvarkens. Er komt een kaalslag in de intensieve veehouderij, zo analyseert Boerderij-redactiechef en -columnist Robert Bodde. - Foto: Peter Roek
Vleesvarkens. Er komt een kaalslag in de intensieve veehouderij, zo analyseert Boerderij-redactiechef en -columnist Robert Bodde. - Foto: Peter Roek

Meerprijs op varkensrechten

Na het vervallen van de opkoopregeling is elke meerprijs op de prijs van de varkensrechten ‘voldoende’. Uitgaande van de huidige marktprijs van € 50 per varkensrecht kom je uit op (50/1,6 =) ongeveer € 30 per kilo ammoniak. Let wel, dat is bruto. De 30% korting bij handel in ammoniakrechten moet dan nog verrekend worden. Dat is de laagste prijs van alle diersoorten. Bij legpluimvee is het € 135 per kilo ammoniak, bij vleeskuikens € 190 per kilo en bij rundvee € 500 per kilo.

Doordat POV, LTO/NOP en NVP de ontschotting van dierrechten blokkeerden, zijn de varkens- en pluimveerechten goedkoop en zijn melkveefosfaatrechten peperduur gebleven

Duidelijk zal zijn dat hierdoor vooral varkens- en pluimveebedrijven weggekocht zullen worden onder de regeling zoals die nu door het ministerie en de provincies afgekondigd zijn. POV, LTO/NOP en NVP zullen zich dan ook wel achter de oren krabben dat ze de ontschotting van dierrechten, dus de uitwisseling tussen varkens-, pluimvee- en koeienrechten/fosfaat hebben geblokkeerd. Daardoor zijn de varkens- en pluimveerechten immers goedkoop en de melkveefosfaatrechten peperduur gebleven en gaat het extern salderen leiden tot kaalslag in de intensieve veehouderij.

Laatste reacties

 • veulen

  In zuid zijn de rechten toch wel wat duurder

 • Peetersagro

  In zuid 140,-

 • Peerke1

  Stikstof is stikstof. Degene die er aan trekken en duwen zijn dieven. Verder liever zo weinig mogelijk ambtenaren die allerlei regels verzinnen zodat zij en de juristen en de rechters over onze ruggen weer goud geld kunnen verdienen.

 • egbert

  Rijk rekenen arm tellen.
  Dit verhaal klopt van geen kant op inhoud veel te kort door de bocht.
  Je moet eerst een koper zien te vinden die er wat mee kan dit is van vele factoren afhankelijk.
  Onder andere de afstand tot natura 2000 van het te stoppen bedrijf de koper zit het liefst verder weg dan kan die ene kilo veel meer waard zijn en andersom waardeloos.
  Heb je meer gebieden om je heen dan moet de koper en verkoper zo dicht mogelijk bij elkaar zitten.
  Kortom maatwerk
  Daarom krabbeld tjeerd ook al wat terug want hij dacht dat met eenvoudig saneren het probleem opgelost was gemaakt probleem volgens mij.
  Tjeerd en klaver hadden een hele grote mond en kraamden kompleet onzin uit.
  Het probleem is dat de rest van de samenleving er hinder van ondervind nu roept iedereen moord en brand.
  Minister Schouten was in laatste debat al goed geïnformeerd denk tegen wil en dank in tegenstelling tot de meeste politici

 • agratax(1)

  Stel de kaalslag die Bodde voorspelt, wordt werkelijkheid wat betekent dit voor de BV Nederland? Positief beginnen 1) Minder Stikstof depositie, 2) Natura 2000 gebieden gered, 3) We voldoen aan de eens onzinnige Natura 2000 regels die op een onoplettend moment zijn aangenomen. Nu de negatieve gevolgen 1) Tig varkenshouders werkeloos, 2) Tig mensen in de slacht en verwerkingsindustrie zonder werk, 3) Tig mensen in de voederindustrie zonder werk 4) Vleeshandelaren zonder product, 5) de BV Nederland mist vele miljoenen aan inkomsten uit export. Met dit laatste wordt import uit bv. China niet eenvoudiger wegens het missen van valuta.

 • john***

  Je wilt niet alleen je rechten verkopen maar ook verder schadeloos gesteld worden. Met salderen ga je niet akkoord met simpelweg de rechtenprijs dat is er een onderdeel van. Pensioen veiligstellen en sloop stallen hoort er ook bij. Daarnaast is momenteel de varkensmarkt zeer goed.

 • leftturn

  Onnozel artikel. Prijs ve veel te laag en een fosfaat recht wat elke dag zakt. Indien Brabant langste eind trekt qua n wetgeving, is fosfaat recht minder waard dan een varkens recht.
  Gemiddelde student kan meer zinnigs op papier krijgen.

 • Henk.visscher

  als je de stikstofbrief goed leest gaat het wel die kant alleen voor veel hogere prijzen dan hierboven staan vermeld

 • EL

  Laat de overheid eerst gaan meten of er werkelijk stikstof uit de landbouw neerslaat op de natuur!

 • Idd. klopt van geen kant.
  Gebiedsgerichte aanpak ook maar even vergeten in bovenstaande artikel.

 • Almagro

  Wat een geneuzel.
  Als, als, als, en dan....bla bla. Als mijn tante een piemeltje had gehad, dan was het mijn oom geweest.

 • egbert

  Het doortrapte is dat de overheid andere sectoren wil laten betalen kost ze zelf dan geen cent wij hebben met elkaar al veel gedaan de rest van de samenleving niet miljoenen meer mensen auto,s enz en toch is deze uitstoot amper gestegen wel beetje raar.

 • massy

  Robert, ga je met je( boerderij) bezig houden onzin verzinnen doen we zelf wel.

 • Wordt in ieder geval tijd dat het ambtenaren stelsel voor de helft gekortwiekt wordt.

 • porky power

  Ik volg de berekening niet helemaal volgens mij bepaalt de markt uiteindelijk de prijs en ik denk niet dat de meeste varkens en kippen boeren ze voor een fooi weggeven

 • ericvanzutphen

  allemaal mooi voorgesteld voor de stopper ,maar moeten we ons niet richten op de jong boer die zijn bedrijf wil blijven ontwikkelen ,dan is iedere waarde te veel ,ook van de rechten !
  mijn ziens zo snel mogelijk drempel waarde instellen voor bouw projecten met lage n uitstoot .
  verder overheid zal geduld moeten hebben ,door warme sanering,en stoppers regeling komt er de komende jaren behoorlijk wat ammoniak vrij.hierbij pas nog gedeeltelijk een PAS systematiek toe ,niet vooruitlopend op toekomstige ontwikkelingen maar men zal moeten wachten op deze ontwikkelingen ,ammoniak moet dan naar een(onafhankelijke beheerder gaan die deze weer kan gebruiken voor ontwikkeling .dit zal met gesloten beurs moeten anders houd het op voor de jonge Boer

 • Marowak

  Als bv bouwbedrijven deze rechten opkopen zou ik zeggen dan is er vraag. Zij hebben dit nodig om verder te kunnen met bouwen. Laat ze maar komen de opkoop is vrijwillig en ga niet zomaar op elk bod in.

 • john***

  bouwactiviteiten zijn er ook continue als het ene klaar is begint de volgende. Als voor een project gedurende de bouw 10 mol nodig is kan deze toch weer aan de volgende bouw vergeven worden als de ene bouw voltooid is? Het is alleen opletten met vergunningen waarbij een permanente uitstoot van stikstof ontstaat.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.