Boerenblog

3 reacties

‘Consumentenvraag naar scharrelvlees’

Het tv-programma Onze Boerderij maakte het 2 sterrenvlees van Hamletz bekend. Dát werkt!

Ik schrijf deze column op de avond van de boerenprotesten. Een duidelijk signaal dat de maat vol is. Tot hier en niet verder. Indrukwekkende rijen trekkers en veel boeren op het Malieveld.

Nederland weet nu weer dat de boeren er zijn

Nederland weet nu weer dat de boeren er zijn. Dat we hard werken, zorgen voor het eten dat op tafel staat en dat we een belangrijke bijdrage leveren aan het huishoudboekje van ons land. De mensen houden echt wel van de boer. Bovenal is de saamhorigheid tussen de boeren echt gaaf. Of je nu akkerbouwer bent, varkens houdt, melkveehouder bent of tuinder, vandaag stonden de boeren zij aan zij voor hun zaak. Vooral jongeren waren ruim aanwezig. Ik krijg er kippenvel van.

Iets anders waar ik geraakt door ben, zijn de reacties op de uitzending van Onze Boerderij zondagavond. Yvon Jaspers kwam op onze boerderij in januari. Er lag sneeuw en het was koud. Op dat moment waren we uit de supermarkt en op zoek naar nieuwe retailers en bezig met het voorbereiden van een mogelijke herintroductie. Alles was onzeker. Het is best wel een ding als je zo jouw situatie uitlegt op televisie.

Lees verder onder de foto.

Annechien ten Have met haar Hamletz-varkens. - Foto: Koos Groenewold
Annechien ten Have met haar Hamletz-varkens. - Foto: Koos Groenewold

Begin dit jaar kreeg ik via de sociale media een onderzoek toegestuurd van iemand die me vertelde dat veel consumenten het Beter Leven-keurmerk wel kenden, maar niet wisten wat de sterren betekenden. Ze had verschillende foto’s laten zien aan burgers en gevraagd bij welke ster een bepaalde situatie paste. Het resultaat was ontluisterend.

De mensen kennen het Beter Leven-keurmerk wel, maar ze hebben geen idee wat bij welke ster past; werkelijk schokkend

De mensen kennen het Beter Leven-keurmerk wel, maar wat nu bij welke ster past, daarvan hadden ze geen idee.

Ik vond dat werkelijk schokkend. Qua dierenwelzijn is er dus voor de consument nog veel onduidelijk. Dat is dus een actiepunt.

In de uitzending van Onze Boerderij werd op een goede manier uitleg gegeven wat het Beter Leven-keurmerk voor varkens inhoudt. Nog nooit hebben we zoveel reacties gekregen, en zonder uitzonderingen positieve reacties. Mensen die ook echt zeiden nooit geweten te hebben wat de sterren inhouden. En dus ook niet opletten bij de aankoop. Maar ook betrokken burgers die wel willen kopen.

Trots kan ik vertellen dat ons vlees bij Albert Heijn ligt onder de naam Boerderijvlees van Annechien met Hamletz inside

Lees verder onder de foto.

‘Consumentenvraag naar scharrelvlees’

Ik vond de oproep van Bob om het vlees naar Zwolle te brengen erg ontroerend, ook dat hij zijn steun uitsprak. Jolanda die Albert Heijn mailde. Frieda die naar de supermarkt ging en naar ons vlees vroeg. Het resultaat is dat vrijdag 11 oktober scharrelvlees van Hamletz in een nieuwe winkel komt. Want trots kan ik jullie vertellen dat ons vlees bij Albert Heijn ligt onder de naam Boerderijvlees van Annechien met Hamletz inside. Bij Plus ligt scharrelvlees van Hamletz in een nieuwe verpakking.

Consument stemt door wat hij koopt

Ik zou zeggen: als jullie boodschappen doen in de supermarkt en je kunt ons vlees niet vinden, vraag er dan naar. Zo help je ons. Want het is nog steeds zo dat de consument bepaalt wat er in de winkel komt. De consument stemt door wat hij koopt. Doe mee, want samen kunnen we meer!

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Even voor het vlees doorrijden van Jumbo naar AH. Top Annechien, dat gaan we doen. Succes met de dieren, want het is een lust voor het oog.

 • veldzicht

  Heb bewondering voor Annechiem ten Have en haar bedrijf.Alleen komt het bij mij over als of alleen het vlees van Annechiem ten Have allemaal top is en bij een boer die niet in de gelegenheid is zo,n stal te bouwen alleen maar martelvlees verkoopt.Ze doen allemaal hun best de dieren goed te verzorgen en zo slecht hebben ze het op een regulier varkens bedrijf ook weer niet.

 • Sook

  Annechien, met jullie uitzending heb je een hele mooie PR van de sector neer gezet.
  Top, ik heb er respect voor zoals jullie je nek uitsteken.
  Wij hebben vorig jaar op jullie open dag met eigen ogen gezien wat daar neergezet is , echt geweldig. En nu.... een goede toekomst toegewenst.

Of registreer je om te kunnen reageren.