3 reacties

‘Varkenshouder moet consument overtuigen van dierenwelzijn’

Varkenshouders moeten consumenten een kijkje in de keuken geven, zegt Derk Oorburg.

De varkenshouderij is een bijzondere keten. Toen ik daar 13 jaar geleden na mijn studie Diergeneeskunde in terechtkwam, herkende ik dat nog niet zo. Ik ben geen zoon van een varkenshouder. Ik kom uit een horecagezin met veel aandacht voor lekker en eerlijk eten. Dus met een natuurlijke interesse waar ons voedsel vandaan komt.

Van ambachtelijk tot procesgestuurd

In mijn studietijd heb ik de verschillen tussen de productieketens van verschillende diersoorten goed kunnen zien. Van bijna ‘ambachtelijk’ tot zeer procesgestuurd. En dit laatste is zeker een kenmerk van de Nederlandse varkenshouderij. Een sterke professionele keten die gebruik maakt van meer dan alleen het oog van de meester. FarmingNet was een van de eerste systemen die ik leerde kennen over het terugkoppelen van diergezondheidsdata.

Diergezondheid

Het logische idee om inzichten uit het geslachte dier om te zetten naar aandachtspunten voor diergezondheid op de boerderij klinkt nog altijd even actueel als toen. Een waardevolle aanvulling voor de belangrijke communicatie tussen veehouder en dierenarts.

Door slim gebruik te maken van informatie borgen we voedselveiligheid en dierenwelzijn tot op hoog niveau

De centrale vraag ‘hoe gaat het met de dieren?’ kan zo beter worden beantwoord en de diergezondheid verder verbeterd. Door slim gebruik te maken van informatie borgen we voedselveiligheid en dierenwelzijn tot op hoog niveau. Maar krijgen we dat wel goed over het voetlicht?

Consument overtuigen

De consument verwacht van de varkenshouderij dat diergezondheid en dierenwelzijn speerpunten binnen de productie zijn. Immers het wel en wee van de dieren is aan ons toevertrouwd en gezonde varkens zijn een voorwaarde voor veilig vlees.

Door informatie over het proces te delen krijgt de consument een ‘kijkje in onze keuken’

Toch zijn signalen die consumenten daarover ontvangen vaak zeer divers. Het is daarom aan ons om hen te overtuigen dat deze zaken bij ons in goede handen zijn. Dit moeten we doen door onze deuren open te zetten. Soms letterlijk maar veel vaker figuurlijk. Door informatie over het proces te delen krijgt de consument een ‘kijkje in onze keuken’.

Transparantiewebsite

Dat doen we bij Vion via onze transparantiewebsite, waar we naast video’s en foto’s ook de diergezondheidsdata van de varkens laten zien. Zo krijgt men naast een goed beeld van het slachtproces ook een helder idee over de diergezondheid van de Nederlandse varkens. En die is erg goed. Kijk zelf maar eens.

Door nog slimmer meer informatie te delen die het diergezondheidsmanagement op de boerderij kan versterken, blijven we gezamenlijk werken aan gezonde dieren

Dat er vanuit vraaggestuurde, gebalanceerde ketens en de focus op data verzamelen veel nieuwe innovaties aan zullen komen, geloof ik zeker. De verdere ontwikkeling van FarmingNet is dan ook een vanzelfsprekende stap. Door nog slimmer meer informatie te delen die het diergezondheidsmanagement op de boerderij kan versterken, blijven we gezamenlijk werken aan gezonde dieren. Precies zoals de consument dat van een professionele dierhouderij verwacht.

Keten versterken

Willen we transparant en efficiënt kunnen produceren dan moeten we de consument meenemen in ons verhaal. Dat kan prima door met elkaar te laten zien wat we doen. Door samen te werken versterken we de keten. En een sterke keten kan tegen een stootje.

Laatste reacties

 • 8911077012

  mooi als de voor standers van de wolf het eten van de schapen op tv laat zien
  en het dieren leed in oostvaarders plassen + het luk raak af schieten van 1800 herten wat ook regel matig fout gaat
  laat zien oke

 • jannavis1

  je zult bedoelen het moorden van de wolf

 • Varkens in Nood

  Inderdaad echt goed om alle gegevens zo veel mogelijk openbaar te maken! Of zelfs, zoals Westfort doet, het slachthuis in te richten met bezoekersruimtes.

  Maar als we naar de laatste keuringsresultaten varkens kijken, zien wij toch nog ruim 17% pleuritis (een pijnlijke borstvliesontsteking) bij de geslachte varkens. (https://www.vion-transparantie.nl/keuringsresultaten/vleeskeuring-gezonde-dieren/ )

  Gaat dat percentage nou nog ooit eens omlaag?

Of registreer je om te kunnen reageren.