Redactieblog

1 reactie

‘Verandering waait niet voorbij’

Markt en maatschappij zijn in beweging. Meeveren is enige optie om boer te blijven en het leuk te houden.

“Elke sector heeft te maken met veranderingen.” Dit zegt varkenshandelaar Hugo den Hoed in deze editie, waar het gaat over de consolidatie in de varkenshandel. Van het echte ambacht, onderhandelen over de prijs, is in de varkenshandel geen sprake meer.

Varkenshandelaar is ketenregisseur

De varkenshandelaar van tegenwoordig is een ketenregisseur die ervoor zorgt dat de juiste type varkens op het afgesproken tijdstip op de slachterij zijn. De prijs bepaalt de slachterij. Vroeger was tot laat op de zaterdag contact tussen handel en slachterijen over de varkensprijs. Dat is lang verleden tijd.

‘Aanpassen is een noodzakelijk kwaad’

Den Hoed haalt nu voldoening uit andere zaken die bij zijn vak horen. Dat is belangrijk. Anders is de lol snel van het werk af. De wereld verandert nu eenmaal in rap tempo. Aanpassen is een noodzakelijk kwaad voor vrijwel ieder mens en bedrijf. De varkenshouderij ontkomt daar net zo min aan.

‘Consumenten willen garanties dat hun vlees correct is geproduceerd’

Ketenproductie speelt steeds nadrukkelijker een rol bij de varkensvleesproductie. Dat betekent samenwerken aan een eindproduct dat aansluit op de veranderde marktwensen. Consumenten willen garanties dat hun vlees correct is geproduceerd en weten waar dat is gebeurd. Het gaat niet alleen meer om de zogeheten permissie om te mogen produceren, maar ook om de license to deliver. Om dus varkens überhaupt te kunnen leveren.

Open houding

De snel veranderde wereld en afzetmarkt vraagt om een open houding en naar buiten toe gerichte blik van een boer. Ook de wil om samen te werken met zakenpartners is belangrijk.

‘Een goede samenwerking tussen boeren en handel wordt steeds belangrijker.’

De varkenshandel is een van de ketenpartners die onlosmakelijk verbonden blijft met de varkenssector. Een goede samenwerking tussen boeren en handel wordt steeds belangrijker. Bijvoorbeeld over hygiëne of uitwisseling van data. Op beide vlakken is het nodige nog te doen.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer is aanpassingsvermogen. Aanpassen aan de maatschappij en markt. Een open houding zorgt er niet alleen voor dat de varkenshouder zijn bedrijf economisch gezond houdt. Maar het zorgt er ook voor dat het werk leuk blijft. Dat is minstens zo belangrijk.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.