Commentaar

2636 x bekeken 2 reacties

‘Holland Varken met € 200 per UBN duur extraatje’

Om € 200 euro per UBN veilig te stellen, wordt een kerstboom aan regelingen opgetuigd.

Holland Varken zou de uitweg uit de crisis worden door gezamenlijke marketing van de pluspunten van de Nederlandse varkens en biggen. Maar het is vooralsnog niet meer dan een ‘super-IKB’ dat strengere eisen stelt dan de twee bestaande, een opmaat naar één IKB: Holland Varken.

De POV heeft grote haast om dat Holland Varken in te voeren. Het wil daarmee € 4 miljoen aan Europese subsidies veiligstellen voor de varkenshouders. Want alleen wie zich voor 31 maart aanmeldt voor Holland Varken, krijgt die subsidie. Bij 7.000 UBN’s en een verdeling over drie jaar praat je over zo’n € 200 per UBN per jaar. Peanuts!

Varkenshouder moet noodplan maken

Dat het met stoom en kokend water gaat, maakt het normenkader wel duidelijk. Zo moeten de elektrische installatie van alle stallen van deelnemers dit jaar gekeurd worden en elke vijf jaar worden herkeurd om de brandveiligheid van de bedrijven te verhogen. Daarnaast moet elke varkenshouder een noodplan maken “waarin hij vooraf vastlegt hoe de varkens tijdens het vervoersverbod maatschappelijk verantwoord en welzijnsvriendelijk op het bedrijf opgevangen worden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het POV format ‘Noodhuisvesting varkens’.” Dat is niet te vinden op de POV-site en ook niet via Google.

‘Welke gedragscode? Gij zult niet frauderen met mest, I&R, de belasting, geen loopje nemen met de oppervlakte-eisen en gij zult niet klagen over uw bestuurders?’

Ook moet op elk deelnemend bedrijf een door de varkenshouder ondertekend exemplaar van de POV Gedragscode aanwezig zijn. Ook hier geldt: welke gedragscode? Gij zult niet frauderen met mest, I&R, de belasting, geen loopje nemen met de oppervlakte-eisen en gij zult niet klagen over uw bestuurders?

Scholing en training

Daarbovenop moet de varkenshouder voldoen aan de door de POV gestelde eisen op het gebied van vakbekwaamheid in de vorm van scholing en training. Exacte invulling en wijze van controleren volgen in 2018. Ik ben een groot voorstander van bij- en nascholing, sla mijn commentaren er maar op na. Elke varkenshouder en medewerker drie dagen per jaar naar de praktijkschool! Ondernemers naar Hoger Kader, medewerkers een sessie Middelbaar Kader Varkenshouderij. Maar helaas bestaan die niet meer. Het zal wel een uitwerking krijgen à la de spuitlicentie voor akkerbouwers. Eenmaal per jaar een gezellige avond bijwonen waar door het geroezemoes heen iemand een inleiding probeert te houden en de deelnemers genieten van de gesponsorde koffie, bier en hapjes. Dat is niet hoe scholing hoort te zijn.

‘Elke buitenlandse slachterij en varkenshouder kan onder het label. Als ze maar aan eisen voldoen’

Holland Varken bepaald geen marketinginstrument

En wat als je nou niet voldoet aan deze eisen? Dan krijg je echt het keurmerk Holland Varken wel. Het wordt pas lastiger als in 2019 de elektrische installaties niet gekeurd zijn, dan moet je de andere zaken op orde hebben om voldoende punten te sprokkelen.
Al met al is Holland Varken dus nog bepaald geen marketing-instrument. En Holland? Ook niet. Elke buitenlandse slachterij en varkenshouder kan onder het label. Als ze maar aan eisen voldoen. Ik ben benieuwd naar het marketingplan. Als dat niet snel komt, vrees ik dat Holland Varken verwordt tot meer regels en meer kosten in een mondiale vleesmarkt met vooral eenheidsworst.

Laatste reacties

  • glaasje

    Laat maar komen die subsidie ik was voor vijf jaar geleden al verplicht de elektra keuring tedoen mest fraude nooit aan mee gedaan volgens mij licht de pov weer te slapen of zou het eigen belang zijn.o ja en ik heb beter leven varkens en varken van morgen wat iedereen graag wil hebben. Maar de afzet is moelijk.

  • John*

    je zou maar electra inspecties doen.. dit jaar alles, dan 4 jaar niets en weer alles. Doe het dan jaarlijks waarbij de vaste installateur een ronde maakt over het bedrijf en meteen de gebreken hersteld. Laat dat melden en neem steekproefsgewijs een keuring door een controleur. Net zoals bij de apk van auto's. Onderhoud moet toch gebeuren en zo is het win win.

Of registreer je om te kunnen reageren.