Redactieblog

8 reacties

‘Wat is er toch aan de hand met de varkens?’

Wat is er toch aan de hand met de varkens? De Producenten Organisatie Varkenshouderij is in een machtsstrijd verwikkeld, aldus de hoofdredacteur van dit blad. Een machtsstrijd tussen machtelozen, denk ik dan. Ingrid Jansen en Eric Douma stappen op als bestuurder, per direct, als een sterkst mogelijk signaal. Ze wachten de ledenvergadering niet af om afscheid te nemen.

Er is van alles aan de hand bij de POV, aldus Mark Vossen, die zelf dan weer niet aftreedt. Wat er precies aan de hand is? “Enkele oud-NVV-bestuurders en hun directe familieleden hebben die vereniging levend gehouden en daardoor kon nooit een echte eenheid binnen POV ontstaan”, aldus de scheidende bestuursleden. Marc Calon (‘heel schadelijk’) en Annechien ten Have (‘dieptriest’) zijn het er ook niet mee eens. En dat terwijl er een ‘immense structuurverandering’ op komst is. Dat is dan een visie van Rabobank, dus altijd met een korrel zout te nemen. Een ontzettend vaag verhaal trouwens, van deze Koen van Bergen.

Waar gaat het om? Niet over kwaliteit, zoveel is duidelijk

Mij is uit dit alles niet duidelijk waar de discussie binnen de POV nu eigenlijk om gaat, behalve dan dat er ergens ruzie over is. Ik weet wel waar het niet om gaat: de kwaliteit van de producten van de varkenshouderij en hoe die te verbeteren.

Ik zal niet beweren dat de varkenshouderij slechte producten op de markt brengt, maar het kan volgens mij altijd beter. Mijn buurman was varkenshouder en als hij zelf een varken wilde, hield hij het een paar weken langer en kreeg het ook ander voer, dan was het resultaat lekkerder. Mij gaf dat te denken over de reguliere productie, te koop bij de slager.

Het Livar-varkensvlees zal ook lekker zijn, maar dat ben ik nog nooit tegengekomen

Intussen eten wij thuis nog maar zelden varkensvlees. Mijn vrouw eet het niet en koopt het dus ook nooit. Zelf – en ik ben echt geen vegetariër – heb ik toch nog maar heel af en toe de behoefte aan een speklapje, karbonaadje of ribbetje. Ik koop die dan bij een Duitse Bauernhof, met vlees uit eigen boerderij. Is heel lekker. Lekkerder dan wat je hier bij de supermarkt of bij de gewone slager koopt. Het Livar-varkensvlees zal ook lekker zijn, maar dat ben ik nog nooit tegengekomen, behalve in dure restaurants, waar ik ook niet alle dagen zit.

Het gelijk van Rabobank

De discussie binnen de POV gaat dus niet over kwaliteit. De discussie gaat ook niet over de taak waar de POV voor zou moeten staan: het creëren van marktmacht voor de varkenshouders, overeenkomstig de doelstellingen van de Europese GMO-verordening. Zo is de POV een kansloze organisatie, als capabele bestuurders zich afmelden vanwege enkele oud-NVV’ers, en niemand, ook deze capabele bestuurders niet, een idee heeft wat er moet gebeuren. Dat leidt vanzelf tot een ‘immense structuurverandering’ en dan krijgt Rabobank nog gelijk ook.

Laatste reacties

 • Vhouder

  als je als varkenshouder nog niet depresief was ben je het na het lezen van dit verhaal wel

 • john***

  de varkensmarkt is gewoon volwassen. De groei is eruit en bedrijven die doorgaan moeten een duidelijke strategie kiezen en zich daar aan blijven houden, of dat nu kostprijs of kwaliteit maken doet er in dit geval niet toe. Beide geven ruimte om te overleven. Bedrijven met en een hoge kostprijs en slechte kwaliteit zullen het loodje leggen

 • Bennie Stevelink

  Mensen die ruzie maken zonder een duidelijk onderwerp worden gedreven door een doel of frustraties waar ze niet mee voor de dag willen komen. Van alles wordt aangegrepen om hun emoties te rechtvaardigen. Maar alles wat ze aanvoeren is nep, hun werkelijke drijfveer ligt ergens anders maar zullen ze nooit uitspreken.

 • driepint

  Columnisten dienen te prikkelen vanuit hun vakgebied, niet vanuit hun onderbuik. Bij het lezen van dit stuk bekruipt mij het gevoel dat Dhr. Bruil een uur voor zijn deadline wakker schrok, zich realiserend dat hij nog snel een stukje moet typen. Gauw even wat koppen lezen, wat onderbuikgevoelens erin proppen en aanleveren die hap. Factuurtje erachteraan en Boerderij plaatst het gretig. Kom op redactie, zeg tegen Bruil dat hij zich bezig houdt met zijn vakgebied. Ik neem aan dat jullie hem daarop geselecteerd hebben. Indien er geen kwalificaties nodig zijn als columnist, meld ik me hierbij ook aan. Kan ik vanuit mijn onderbuik ook wel wat typen over de Agrarische juristen en hoe zij plachten overal verstand van te hebben.

 • G&L

  Sluit me helemaal aan bij Driepint. Dat dit verhaal geplaatst wordt bij de Boerderij.

 • el

  Één ding is zeker,er zijn er teveel in NL

 • Attie

  Precies el, en grondgebonden koeien te weinig

 • frankderond

  Beste Willem, kijk eens op onze website www.livar.nl voor de verkooppunten van Livar vlees. Er zijn diverse slagers door heel Nederland die het verkopen. Kun je geen verkooppunt vinden in de buurt? Stuur ons dan een e-mail dan zorgen we dat je thuisbezorgd krijgt wat je wilt en hoe je het wilt.
  #komtdeconsumentnietnaaronsdangaanwijwelnaardeconsument

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.