Redactieblog

1912 x bekeken 1 reactie

‘Ondernemen is aanpassen’

Markt en maatschappij zijn leidend bij het ondernemen. Wegkijken betekent vastlopen.

Markt en maatschappij veranderen steeds sneller. Daar is van alles van te vinden, maar het gaat gewoon door. Alle veranderingen negeren en vasthouden aan de eigen ideeën over varkens houden is daarom niet de oplossing om op langere termijn succesvol en vooral met voldoening te boeren.

Vanuit de maatschappij klinkt de roep om het dierenwelzijn te verbeteren, minder antibiotica te gebruiken of de uitstoot van fijn stof te reduceren. De afnemers van varkens en varkensvlees willen robuustere dieren, in toenemende mate varkens met meer vetbedekking of alles weten van de herkomst van de varkens.

‘Maatschappij wil meer dierenwelzijn en minder antibiotica, afnemers willen robuustere dieren met meer vetbedekking’

Deze signalen vragen om een open houding van u als varkenshouder. Niet zodanig dat iedere boodschap maar klakkeloos wordt overgenomen, maar het is wel goed deze geluiden op te slaan en zo nodig over te nemen op het bedrijf. Dat kan zijn bij nieuwbouw, of de keuze voor een andere genetica. Het zou onverstandig zijn een nieuwe biggenstal te bouwen zonder stil te staan bij het aspect dierenwelzijn. Lange staarten is over tien jaar de norm in de varkenshouderij. Dat is kansrijker in een stal met deels dichte vloer waarbij het mogelijk is een handje stro aan de biggen te geven. Ziet er nog mooi uit ook voor de foto op Twitter.

‘Het zou onverstandig zijn een nieuwe biggenstal te bouwen zonder stil te staan bij het aspect dierenwelzijn’

Het jaarlijkse symposium Ondernemen in de Varkenshouderij groeit uit tot dé plek om in een dag te worden bijgepraat over alle veranderingen in markt en maatschappij en wat dat betekent voor de varkenshouderij. Dit jaar zijn er sprekers die vertellen over trends op de afzetmarkt, afkomstig van Vion. Maar het is ook mogelijk met specialisten in discussie te gaan over bedrijfsontwikkeling en rendementsverbetering. Ten slotte kunt u leren van collega-varkenshouders hoe zij omgaan met veranderingen in de markt.

‘Leer van collega-varkenshouders hoe zij omgaan met veranderingen in de markt’

Genoeg redenen om op 26 september naar Veghel te gaan en het symposium bij te wonen. Mocht het event geen kant-en-klare ideeën opleveren, dan zet het in ieder geval aan het denken en helpt het bij het maken van toekomstplannen. De ontwikkelingen blijven zeker doorgaan.

De vijfde editie van Ondernemen in de varkenshouderij op 4 oktober 2018 staat geheel in het teken van innovatief ondernemen. Kom ook!

Eén reactie

  • bankivahoen

    Ondernemen in de intensieve veehouderij is je boeltje pakken en zo snel mogelijk weg uit dit land dat geen eigen voedsel producent verdient !!! Geen enkel land gaat zo om met hardwerkende ondernemers als NL. Met pek en veren worden boeren verjaagd.Ik zou zeggen veel succes met je symposium en hopelijk trappen er niet te veel collega's in de val.

Of registreer je om te kunnen reageren.