Commentaar

9 reacties

‘Misstanden klap in gezicht welwillende sector’

Animal Rights schokt met grove misstanden in een slachterij in het Belgische Tielt.

Weerzinwekkend. Een andere kwalificatie bestaat niet voor de mishandeling van varkens in slachthuis Tielt. Volstrekt terecht trekt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de vergunning in van het slachthuis. De Debra Groep, waartoe het slachthuis hoort, is ook even persona non grata bij supermarktketen Delhaize.

Met het besef dat er altijd excessen zijn; dat er al heel veel in slachthuizen ten aanzien van welzijn is verbeterd, kom je bij het zien van deze gruwelijke beelden niet weg. Hier schiet de bedrijfsethiek, de moraal en de controle tekort. Zo ga je niet met dieren om. Het is triest dat een dierrechtenorganisatie als klokkenluider moet optreden. Het zelfreinigend vermogen in het betreffende slachthuis is kennelijk niet groot genoeg.

Hier schiet de bedrijfsethiek, de moraal en de controle tekort

Het is bijzonder bitter ook dat deze beschamende handelwijze een smet werpt op de hele vleessector. Het tweede schandaal in één week. Eerder trok Brazilië de aandacht. ’s Werelds grootste slachterij kalefaterde bedorven en besmet vlees op en verkocht het als vers.

Schaduw over hele vleessector

Het Belgische schandaal werpt zijn schaduw over de hele vleessector, ook over die in Nederland. De schokkende beelden van spartelend in doodstrijd verkerende varkens blijven op het netvlies hangen. Het is een klap in het gezicht van welwillende boeren die talrijke maatregelen treffen om het dierenwelzijn te verbeteren. Hoe wrang: Delhaize verkocht het vlees van de Debra Groep onder de naam ‘Beter voor iedereen’.

De vraag nu is hoe het verder moet. Voorzitter van LTO Nederland Marc Calon riep bij zijn aantreden eerder dit jaar op rommelaars in eigen kring snoeihard aan te pakken. De rode kaart voor Tielt is terecht; een forse geldboete en schorsing op zijn plaats. Maar ook dit bedrijf komt terug.

Openheid

Nee, het enige dat werkt, is openheid. Nu hoeft niet meteen iedereen in de slachterij of stal. De beelden zijn voor de meesten toch al confronterend. Maar laat op camera’s zien dat het slachtproces met respect gebeurt. Geef clubs als Animal Rights geen podium. Terecht kaartten zij deze misstanden aan, maar hun achterliggende doel is toch om alle vleesconsumptie te stoppen.

Laatste reacties

 • Daan1

  Hoor en wederhoor???? Nee lekker achter die mannen en vrouwen aanrennen waarvan je vindt dat ze geen podium verdienen !
  Dit zaakje ruikt aan alle kanten.

 • alco1

  Oproep aan Jan Vullings.
  Zoek het feit eens nader uit dat de filmer juist de verantwoordelijke stal opzichter was die deze misstanden moest voorkomen.

 • Jan Vullings

  @alco1 en Daan1. Wij kunnen alles vinden van undercover, illegale opnamen en dergelijke. Feit blijft dat medewerkers in het slachthuis volstrekt ontoelaatbare, weerzinwekkende handelingen verrichtten.

 • Daan1

  Klopt Jan maar in dit geval is er wellicht opzet, en dan is het dubbel verwerpelijk! En als het zo is dat hij direct en alleen die linkse jongens als waarheid ziet, moet ik mijn abb. helaas overwegen. Wij als abb. verdachten een gedegen onderzoek, geen roddelbladen journalistiek

 • Jan Vullings

  @Daan1. Ik denk dat Boerderij dagelijks bewijst objectief en onafhankelijk te berichten. Feiten zijn feiten, hoe pijnlijk soms ook.

 • WGeverink

  Als de stalopzichter filmt hoe een varken van de truk gehaald wordt die door hem op de truck geschoten en vervolgens gelierd had moeten worden is dat een zeer kwalijke zaak. Wat we zien in de film @Jan Vullings is voor een groot gedeelte de fall out van de filmer/stalopzichter die zijn werk niet doet met als doel om de slachterij in een kwaad daglicht te zetten. Kijk naar de varkens met de gaten in de hammen. De truckdriver hoord van de stalopzichter op zijn flikker krijgen voor het laden van die varkens maar ook de boer die ze thuis hat moeten euthanaseren. De stalopzichter moet daar voor zorgen en die mensen er aan blijven herrinneren waar de grenzen zijn.

 • alco1

  Vullings.
  Wat je zegt in 16.04 is natuurlijk zo.
  Maar daar vroeg ik niet om.
  Zoek eens uit of de filmer juist zijn eigen tekortkomingen niet filmde.
  Hij was immers aangesteld als de opzichter.

 • WGeverink

  Waar het om gaat is dat ook de dierenactivist gestraft moet worden voor zijn aandeel in dit dierenmishandelings verhaal. De filmer heeft misbruik gemaakt van de positie die hem door de slachterij was toevertrouwd om zijn werkgever te beschadigen.

 • agro1

  zelfs de directeur, oh pardon, de CEO, hatte es nicht gewusst. bijzonder capabele en/of betrouwbare persoon.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.